„Šioje mažytėje uogoje yra daug naudingųjų medžiagų – vitamino C, karotenoidų ir antocianinų, antioksidantų ir ląstelienos.
Trešnės naudingos širdies ir kraujagyslių veiklai, virškinimo gerinimui, sąnariams. Žinoma, šios saldžios uogos turi fruktozės, tad jomis mėgautis reikėtų saikingai“, – pasakoja UAB „Augma“ rinkodaros skyriaus vadovė Monika Kubiliūtė.
Ji pastebi, kad šiais metais trešnių derlius turėtų būti nemažas – pirmosios uogos atkeliavo dar pavasarį. Didžiausias trešnių pikas – vasaros vidurys. Didžiausi trešnių kiekiai atvyksta iš šiltesnių šalių, kaip Ispanija, Graikija, Lenkija.
Keletas naudingų patarimų, kaip išlaikyti trešnes šviežias kuo ilgiau:
- Jei nusipirkote daugiau trešnių, išimkite jas iš pakuotės, sudėkite į plastikinį ar stiklinį indą ir padėkite į šaldytuvą. Vėsioje temperatūroje uogos išsilaikys ilgiau.
- Uogas plaukite tik prieš jų vartojimą – plautų uogų nerekomenduojama dėti į šaldytuvą ar juolab laikyti kambario temperatūroje. Drėgna terpė – palanki sąlyga veistis pelėsiui, bakterijoms.
- Uogas galima laikyti kartu su kitais vaisiais ir daržovėmis, kadangi jos neskatina greito kitų produktų sunokimo, pačios išskiria nedaug etileno dujų. Žinoma, uogas ir kitus produktus reikėtų laikyti kiek toliau nuo obuolių, bananų, abrikosų ir kriaušių, kadangi šie vaisiai išskiria daugiausiai etileno dujų.
Trešnių ledų receptas
Vietoj trešnių galima naudoti vyšnias
Reikės:
- 350 g šaldytų trešnių
- 1 skardinės saldinto kondensuoto pieno
- 5 arbatinių šaukštelių trešnių sulčių (išspaustų iš šaldytų trešnių)
- 300 g plakamosios grietinėlės
- 6 valgomųjų šaukštų cukraus pudros
Gamybos eiga
1. Sudėkite šaldytas trešnes į vidutinio dydžio dubenį ir palikite atitirpti kambario temperatūroje apie 2 valandas. Tuo pačiu metu atvėsinkite ir sutirštintą pieną.
2. Atšilusias trešnes nusausinkite, sultis atidėkite.
3. Atsidėkite saujelę trešnių.
4. Likusias trešnes sutrinkite trintuvu, kad jaustųsi jų tekstūra.
5. Suplakite grietinėlę iki standumo, įmaišykite cukraus pudrą.
6. Sumaišykite grietinėlę iki vientisos masės kartu su kondensuotu pienu, trešnių tyre, jų sultimis ir atidėta saujele trešnių.
7. Visą ledų mišinį supilkite į platų indą ir padėkite į šaldiklį mažiausiai 5 valandoms.
8. Prieš pateikiant ledus, išimkite juos iš šaldiklio ir palaikykite kambario temperatūroje 15-20 min.
Skanaus!