Vaikystėje manų košė daugeliui galbūt buvo suvokiama kaip bausmė. Tačiau su amžiumi ateina ir supratimas, kad tai ne tik skanu, bet ir naudinga. Žinoma, jei košė išvirta teisingai.
Kuo naudinga manų košė
Manų košę pastaruoju metu nurungė įvairios sveikuoliškos košės iš sveikų ar mažai apdorotų grūdų.
Manų kruopose iš tiesų nėra daug vitaminų ar skaidulų, tačiau joje yra sveikų angliavandenių ir lengvai virškinamų baltymų. Tad šis patiekalas padeda pasikrauti energijos visai dienai.
Be to, būtent ši košė rekomenduojama žmonėms, kurie skundžiasi virškinamojo trakto, skrandžio problemomis.
Ši košė stiprina kaulus ir dantis, nes yra kalcio šaltinis. Manų kruopos tinkamos ir tiems, kurie serga inkstų nepakankamumu, ir tiems, kurie skundžiasi lėtiniu nuovargiu. Po operacijos, persirgus rimta liga, reabilituojantis rekomenduojama būtent ši košė.
Tačiau manų košėje yra daug kalorijų, todėl jos nereikėtų vartoti žmonėms, turintiems antsvorio ar besilaikantiems dietos.
Patarimais, kaip virti manų košę, taip pat keliomis jos ruošimo paslaptimis pasidalijo „food.inmyroom“.
1. Visuomet įpilkite pieno
Kai kurie žmonės, nenorėdami vartoti pieno ar stengdamiesi pagaminti mažiau kaloringą patiekalą, manų košę verda vandenyje. Net jei griežtai stebite suvartojamo pieno kiekį, košę ruošti visuomet reikėtų su pienu. Įpylę pieno į vandenį bent 1:3 santykiu, pagerinsite skonį ir aromatą.
2. Tinkamai supilkite kruopas
Manų kruopos visada supilamos į užvirusį skystį. Jas reikia pilti lėtai, nuolat maišant. Tai yra būtent košės be gumulėlių paslaptis. Kad nesusidarytų gumulėliai, galima pasinaudoti dar vienu paprastu būdu – manų kruopas reikia šiek tiek sudrėkinti šaltu vandeniu ir tada supilti į verdantį skystį.
3. Kaip pagerinti skonį
Kol košė dar skysta, berkite druskos ir cukraus – tai pagerins skonį. Rekomenduojama įdėti šiek tiek sviesto, tačiau tai turėtų būti daroma tik košę baigus virti.
Jei jums visai nepatinka šio patiekalo skonis, eksperimentuokite su priedais –džiovintais vaisiais, cukatais, riešutais, sėklomis, šviežiomis uogomis, uogienėmis ir vaisių gabalėliais.
4. Tinkamai užvirkite pieną
Pridegusio pieno kvapas tikrai nemalonus ir gali sugadinti košės skonį. Kad taip nenutiktų, prieš supilant pieną praskalaukite puodą lediniu vandeniu. Taip pat galima į puodą įpilti kelis šaukštus šalto vandens arba įdėti ledo kubelį. Po to ramiai užkaiskite puodą su pienu ir nesijaudinkite, kad pienas gali pridegti.
5. Gudrybė, dėl kurios košė bus dar subtilesnio skonio
Manų košė verdama ne ilgiau kaip 5-7 minutes. Kad košė įgautų subtilesnį skonį, ją paruošę dėkite sviesto ir išplakite. Jūsų košė taps lengva ir puri. Tokiam patiekalui idealiai tinka šviežios uogos.
Manų košė (1 asm.)
Reikės:
- 200 ml pieno
- 1 v. š. su kaupu manų kruopų
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio cukraus
- sviesto pagal skonį
- šviežių uogų pagal skonį
Kaip gaminti
Puodą perplaukite lediniu vandeniu, supilkite pieną ir užvirkite.
Berkite druskos ir cukraus.
Manų kruopas supilkite į pieną plona srovele, nuolat maišykite.
Virkite maišydami apie 5-7 minutes, kol kruopos visiškai išbrinks.
Į paruoštą košę dėkite sviesto ir gerai išmaišykite.
Dėkite į dubenėlį ir apibarstykite uogomis.