Kad prekybos centrų lentynas pasiektų minkšti, jau valgyti tinkami avokadai, jie nokinami specialiose kamerose. Tačiau klientai renkasi tiek sunokusius, tiek dar žalius avokadus, kuriuos namuose gali susinokinti patys.
„Sunokinti juos namuose visai paprasta, bet rekomenduoju įsigyti tiek sunokusių, tiek žalių avokadų. Kol valgote sunokusį, spės sunokti žali“, – patarė M.Kubiliūtė.
Ji pasidalijo įdomiais faktais apie avokadus ir vertingais patarimais, kurie pravers visiems šio vaisiaus gerbėjams.
Kaip laikyti ir nokinti avokadus
1. Prinokusi avokadą reikia laikyti šaldytuve. Sunokęs avokadas šaldytuve laikosi 1-3 dienas.
2. Jei norite greitai sunokinti avokadą, įdėkite jį į popierinį maišelį su bananais ar obuoliais: visi trys vaisiai išskiria etileno dujas, kurios padeda suminkštinti kietą vaisių (šiuo atveju – avokadą).
Etileno dujos suardo vidines ląstelių sieneles ir krakmolą paverčia cukrumi, natūraliai sunokindamos avokadą. Žinoma, maišelyje esantys vaisiai irgi greičiau sunoks. Šiam procesui labiausiai tinka neprinokę kaulavaisiai, žali bananai ir pan.
3. Internete galima rasti patarimų, siūlančių sunokinti avokadą orkaitėje. Visgi tokio avokado nokinimo būdo nepatartume: šio metodo metu apgaulingai suminkštėja avokado odelė ir paviršius, tačiau avokadas neįgauna kreminės tekstūros, natūraliai sunokusio vaisiaus skonio.
4. Jei nesuvartojote viso avokado – ne bėda. Apšlakstykite jį citrinų sultimis ir apvyniokite maistine plėvele, palikite šaldytuve. Dar kelias dienas jis tikrai išsilaikys.
Įdomūs faktai apie avokadus
Avokadų medis gali išaugti net iki 20 metrų, tačiau vaisiaus augintojai neleidžia medžiui pasiekti šio aukščio – jiems būtų tiesiog nepatogu nurinkti avokadus.
Avokadų medis pradeda brandinti vaisius trečiaisiais savo gyvavimo metais.
Visi vaisiai yra renkami rankomis – būtent dėl rankų darbo šis vaisius yra nepigus.
Avokaduose yra daugiau kalio nei bananuose – tai vienas svarbiausių mikroelementų žmonėms. Iš esmės avokadai yra labai sveikas vaisius: itin maistingi, kupini skaidulų ir sveikųjų riebalų. Naudinga svorio metimui, sveikai širdžiai, imuninės sistemos stiprinimui ir t. t.
Jamaikoje avokadas dėl nelygios odos vadinamas krokodilo kriauše.
Populiariausia avokadų veislė – 'Hass' (pavadinta Rudolpho Hasso vardu ir užpatentuota dar 1935 m). Būtent 'Hass' avokadų veislės yra parduodama daugiausiai. Pavyzdžiui, JAV – net 97 proc.
Senųjų veislių avokadai nokdavo greičiau nei naujai išvestų (pvz. 'Gala', 'Fuji'). 'Hass' yra labiausiai žinomas avokadas, kuris nokdamas keičia odos spalvą iš žalios iki violetinės / rudos / juodos. Kitų veislių avokadai dažniausiai noksta nekeisdami spalvos.