Ant palangės – pavasarinis energijos užtaisas: kaip patiems susidaiginti sėklų

2020 m. balandžio 20 d. 08:23
Mitybos specialistai primena, kad karantino metu svarbu nepamiršti valgyti kuo daugiau daržovių.
Daugiau nuotraukų (2)
Šylant pavasario orams ir laukiant netrukus pasirodysiančio šviežio daržovių derliaus praturtinti organizmą sveikatai naudingais vitaminais, mikroelementais ir kitomis mineralinėmis medžiagomis galima skanaujant ir daigintas sėklas ar jų želmenis, kuriuos paprasta užsiauginti tiesiog ant namų virtuvės palangės. 
Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorės Brigitos Baratinskaitės teigimu, daiginti tinkamų sėklų spektras yra labai platus, o želmenų poveikis žmogaus sveikatai – itin reikšmingas.
„Gali būti sunku patikėti, bet mažame grūdelyje slypi naudingų vitaminų ir mineralų „bomba“ organizmui. Daigintose sėklose gausu vitamino E, C ir kitų antioksidantų, B grupės vitaminų, omega-3 riebalų rūgščių. Be to, jose esantys baltymai skatina ląstelių ir audinių atsinaujinimą, taip pat daigintos sėklos – puikus tirpiųjų skaidulų šaltinis“, – pabrėžė B.Baratinskaitė.
Ji atkreipė dėmesį, kad daiginamose sėklose vitaminų, mikroelementų ir vitaminų padaugėja net kelis kartus. 
„Dygstančiose sėklose suaktyvėja visi gyvybiniai procesai, todėl vitaminų B, C ir E jose gali padidėti kelis kartus, o krakmolas ir kiti polisacharidai skyla į lengvai virškinamus angliavandenius. Daigintuose grūduose esantys baltymai irgi suskyla ir tampa lengvai virškinami bei greičiau įsisavinami“, – pažymėjo B.Baratinskaitė.
Pavyzdžiui, vien daigintuose kviečiuose aptinkama 50 kartų daugiau vitamino E, vitamino B6 – 10 kartų, net iki 4 kartų daugiau kitų B grupės vitaminų, dusyk daugiau baltymų. 
Daigintose liucernos sėklose yra daug seleno, kalcio, kalio ir magnio, o lęšių sėklos išsiskiria geležies gausa. Taip pat daigintos sėklos vertingos ir dėl nesočiųjų riebalų rūgščių, kurių ypač gausu daigintuose linuose, saulėgrąžose, aguonose.  
Kaip namuose susidaiginti sėklų?
Parduotuvėse galima įsigyti bent 12 įvairių rūšių sudaigintų sėklų ir želmenų: liucernų, garstyčių, lauko pupų daigų, daigintų belukščių avižų ir saulėgrąžų branduolių, lęšių, žaliųjų grikių, taip pat daigintų kviečių ir rugių, kviečių želmenų.  
Sėklas susidaiginti nesunkiai galima ir patiems namuose. Iš principo daiginti tinka visų augalų sėklos, o kasdieniam vartojimui įprastai naudojamos kviečių, rugių, miežių, ridikėlių, lęšių, saulėgrąžų porų, linų, liucernos, garstyčių, įvairių ankštinių daržovių sėklos. 
Netinka pomidorų, pelėžirnių sėklos, nes jose linkę kauptis sveikatai kenksmingi junginiai. 
Prieš daiginant sėklas jas būtina labai gerai nuplauti, kad neliktų pavojingų mikroorganizmų ir bakterijų. Rekomenduojama sėklas bent kelias valandas palaikyti vandenyje. 
Daiginti sėklas galima specialiose daigyklose arba sudėti į stiklainį, jo viršų apdengti marle. 
Kartkartėmis daiginamas sėklas reikia perplauti, kad būtų pašalinti nešvarumai, suskilusios sėklų dalys, įsimaišiusios luobelės.
„Gali būti vartojamas visos sudaigintų sėklų dalys – ne tik daigeliai, bet ir jų šaknelės ar net lukštai. Pašalinami tik labai kieti avižų, grikių, saulėgrąžų lukštai. Daigintas sėklas galima valgyti ir vienas kaip užkandį arba pagardinti kitus patiekalus. 
Su medumi sumaišytos įvairios sėklos gali būti puikiu desertu“, – patarė B.Baratinskaitė. 
Sėklosdaiginimas^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.