Patarimai, kaip ilgiau išsaugoti šviežią duoną ir nemėtyti likučių Ruginės duonos deserto su maskarpone receptas

2020 m. balandžio 15 d. 13:41
Natalija Kurganovė, tinklaraščio „Magic Mint“ autorė
Receptas
Dalijuosi praktiniais patarimais, ką mūsų, Biržų duonos kepėjų, šeimyna rekomenduoja, kad duona kuo ilgiau liktų šviežia.
Daugiau nuotraukų (2)
  • Dažnas lietuvis duoną laiko kambaryje ar duoninėje – iš tiesų duona ilgiau liks šviežia laikoma šaldytuve;
  • didelį kepalą padalinkite į mažesnius, dėkite į šaldymo maišelius ir laikykite šaldiklyje, o prireikus atitirpinkite kambario temperatūroje;
  • jeigu šaldoma duona nėra 100 proc. ruginė – išvaizda ir skonis turėtų išlikti panašūs. Ruginė duona gali šiek tiek pabalti ir netekti drėgmės;
  • šaldyti galima ir bandeles, riestainius bei visus kitus kepinius ir konditerijos gaminius.
Jeigu duona paseno:
  • bet kurią duoną galima susmulkinti į trupinius ir išdžiovinti orkaitėje – traškūs ruginiai džiūvėsėliai puikiai tiks užsiberti ant jogurto, salotų ar į sriubą;
  • šviesius džiūvėsėlius suberkite į sandarų indą – pravers gaminant daugelį patiekalų;
  • taip pat galima pagaminti daugybę klasikinių patiekalų: prancūziškų skrebučių, karštų sumuštinių, duonos pudingą, „pirato akį“, galų gale išsikepti duonos su česnaku.
Sluoksniuotas ruginės duonos desertas
Reikės:
  • 150 ruginės duonos (rinkitės senesnę)
  • 35 g sviesto
  • žiupsnio cinamono
  • 1–2 v. š. cukraus
  • 100–150 g serbentų uogienės
  • 250 g maskarponės
  • miltelinio cukraus pagal skonį
  • 1 citrinos arba žaliosios citrinos žievelės
Duoną sumalkite į trupinius. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite duoną, cukrų ir maišydami kepkite apie 8 minutes. Berkite cinamono, išmaišykite ir palikite atvėsti. Kai atvės, trupiniai taps traškūs.
Išplakite maskarponės sūrį su milteliniu cukrumi, tarkuota citrinos žievele. Jeigu masė per tiršta, praskieskite grietinėle.
Į indelius berkite duonos trupinius, tuomet dėkite sūrio, tada – uogienės sluoksnį, viską pakartokite.
Papuošti galima šaldytomis uogomis, mėtų lapeliais, riešutais.
Desertą galima valgyti iš karto arba palaikius kelias valandas šaldytuve.
duonaBiržų duona^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.