- Dažnas lietuvis duoną laiko kambaryje ar duoninėje – iš tiesų duona ilgiau liks šviežia laikoma šaldytuve;
- didelį kepalą padalinkite į mažesnius, dėkite į šaldymo maišelius ir laikykite šaldiklyje, o prireikus atitirpinkite kambario temperatūroje;
- jeigu šaldoma duona nėra 100 proc. ruginė – išvaizda ir skonis turėtų išlikti panašūs. Ruginė duona gali šiek tiek pabalti ir netekti drėgmės;
- šaldyti galima ir bandeles, riestainius bei visus kitus kepinius ir konditerijos gaminius.
Jeigu duona paseno:
- bet kurią duoną galima susmulkinti į trupinius ir išdžiovinti orkaitėje – traškūs ruginiai džiūvėsėliai puikiai tiks užsiberti ant jogurto, salotų ar į sriubą;
- šviesius džiūvėsėlius suberkite į sandarų indą – pravers gaminant daugelį patiekalų;
- taip pat galima pagaminti daugybę klasikinių patiekalų: prancūziškų skrebučių, karštų sumuštinių, duonos pudingą, „pirato akį“, galų gale išsikepti duonos su česnaku.
Sluoksniuotas ruginės duonos desertas
Reikės:
- 150 ruginės duonos (rinkitės senesnę)
- 35 g sviesto
- žiupsnio cinamono
- 1–2 v. š. cukraus
- 100–150 g serbentų uogienės
- 250 g maskarponės
- miltelinio cukraus pagal skonį
- 1 citrinos arba žaliosios citrinos žievelės
Duoną sumalkite į trupinius. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite duoną, cukrų ir maišydami kepkite apie 8 minutes. Berkite cinamono, išmaišykite ir palikite atvėsti. Kai atvės, trupiniai taps traškūs.
Išplakite maskarponės sūrį su milteliniu cukrumi, tarkuota citrinos žievele. Jeigu masė per tiršta, praskieskite grietinėle.
Į indelius berkite duonos trupinius, tuomet dėkite sūrio, tada – uogienės sluoksnį, viską pakartokite.
Papuošti galima šaldytomis uogomis, mėtų lapeliais, riešutais.
Desertą galima valgyti iš karto arba palaikius kelias valandas šaldytuve.