Kelios gudrybės, žinovų receptai – ir avokadai niekada neatsibos

2020 m. vasario 9 d. 09:51
Avokadai žinomi ir vertinami jau kelis tūkstančius metų. Iš Meksikos kilęs vaisius yra itin populiarus ir šiandien.
Daugiau nuotraukų (6)
Galimybė derinti juos su įvairiais priedais leidžia pasigaminti sveikus ir greitus pusryčius, pagardinti sočius pietus ar panaudojus vos kelis ingredientus – paruošti puikų užkandį. 
Vienas populiariausių ir greičiausiai pagaminamų patiekalų – avokado skrebutis, kurį rasite beveik kiekvieno pusryčius tiekiančio restorano meniu, o ir namie lengvai galite jį pasigaminti. Svarbiausia – turėti valgyti tinkamą avokadą.
„Tiekdami savo pirkėjams vaisius ar daržoves iš tolimųjų kraštų, turime užtikrinti, kad prekės mūsų parduotuves pasiektų kokybiškos ir tinkamos vartoti. Būna tokių įnoringų vaisių, kurie vieną akimirką yra žali ir nesunokę, kitą – jau pernokę. Vienas tokių, nesitraukiančių iš populiarumo viršūnės, – avokadas. 
Renkantis avokadus pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į jų spalvą ties koteliu. Jeigu žalia – avokadas dar nesunokęs, jeigu tamsi – pernokęs, o jeigu šviesiai gelsva – rinkitės ir mėgaukitės puikiu skoniu“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. 
Įvertinti avokadą galima ir švelniai spustelėjus. To nereikėtų daryti pirštais, tuomet liks rudos dėmės, tarsi sumušimai, ir avokadas taps nebepatrauklus naudojimui. Švelniai paspauskite delne – kuo kietesnis avokadas, tuo ilgiau reikės jį nokinti. Jei perkate kelis avokadus, pravartu pasirinkti įvairių nokimo tarpsnių vaisius – tuomet galėsite mėgautis avokadais ilgesnį laiką.
„Tai, kad avokadai yra be galo mėgstami ir vertinami ir mūsų pirkėjų, rodo ir pardavimų duomenys. Per pastaruosius dvejus metus avokado pardavimai šoktelėjo net 37 proc. Pirkėjai gali rinktis iš aštuonių vaisiaus rūšių, kurie atkeliauja iš šešių skirtingų šalių. Tad siūlome išbandyti įvairias avokado rūšis, kurių kiekviena pasižymi šiek tiek kitomis skoninėmis savybėmis“, – sako V.Drulienė.
Avokado nokinimas ir laikymas
Avokadai neprinoksta ant medžio, jie prinoksta arba suminkštėja tik po to, kai yra nuskinami.
Norint pagreitinti avokadų nokinimo procesą rekomenduojama dėti neprinokusius avokadus į popierinį maišelį su obuoliu ar bananu bei laikyti dvi ar tris dienas, kol prinoks. Popieriniame maišelyje sukoncentruojamos etileno dujos, kurios ir skatina vaisių nokimą.
Avokado brendimas labai sulėtėja šaldant, todėl paprastai reikėtų leisti avokadui visiškai subręsti kambario temperatūroje. Kai jis prinokęs, galima laikyti šaldytuve apie savaitę. Tuomet vaisius išliks šviežias.
Paprasčiausias būdas išsaugoti jau supjaustytus ar sutrintus avokadus neparudavusius yra išspaudžiant šiek tiek šviežių citrinos sulčių. Pavyzdžiui, daugelyje gvakamolės receptų paprastai naudojamas nedidelis žaliųjų citrinų sulčių kiekis, kuris taip pat padeda apsaugoti masę nuo parudavimo.
Du pagrindiniai ingredientai, daugybė galimybių
„Net ir kasdien valgydami avokado skrebučius kaskart galite atrasti naujus ir dar neragautus skonius. Galite paskaninti jį lašiša, daržovėmis, kiaušiniu, įvairiais prieskoniais, duoną skrudinti arba rinktis šviežią.
Taip pat organizmą praturtinsite itin naudingomis medžiagomis sumuštinį pagardindami daigintomis sėklomis“, – pataria „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.
Sumuštiniams tinka bet kokia mėgstama duona – šviesi, tamsi, gardinta sėklomis. Dar sveikesnė alternatyva – duona, kurios pagrindinė sudedamoji dalis yra avižos. Duoną taip pat gali pakeisti mėgstami trapučiai.
„Norint sočiau galima rinktis virtą ar keptą kiaušinį, lašišą, krevetes, mocarelos sūrį ir daugelį kitų produktų. Iš daržovių puikiai tiks ridikėliai, Chalapos paprikos, marinuoti svogūnai, pomidorai.
Prieskoniai ir prieskoninės žolelės ar jų padažas atskleis skrebučio skonį ir suteiks jam naujų atspalvių, o pavyzdžiui, duoną įtrynus česnaku, jausis malonus aštrumas“, – sako B.Baratinskaitė.
Skrebučių su avokadais receptai 
Ieškantiems įdomių ir jau patikrintų skonių, siūloma išbandyti keletą skrebučių su avokadais.
Egzotiškas avokado skrebutis. Reikės avokado, mėgstamos duonos, ridikėlių, svogūno, Chalapos paprikos, saulėgrąžų sėklų.
Sumaišyti šviežiai smulkintus ridikėlius, žaliuosius svogūnus, Chalapos papriką (sėklytės ir vidų pašalinti) bei skrudintas saulėgrąžų sėklas. Gautą masę tepti ant avokadu padengto skrebučio.
Pomidorų ir bazilikų avokado skrebutis su balzaminiu actu. Reikės: pomidoro, balzaminio acto, šviežių baziliko lapelių.
Ant paruošto avokado skrebučio pagrindo uždėti pjaustytus pomidorus, pašlakstyti trupučiu balzaminio acto ir pridėti šviežių bazilikų lapų.
Avokado skrebutis kaip restorane. Ant skrebučio tolygiai paskirstyti storą sluoksnį trinto avokado, pašlakstyti vienu arbatiniu šaukšteliu tyro alyvuogių aliejaus, vienu arbatiniu šaukšteliu citrinų sulčių ir pagal skonį pridėti raudonųjų paprikų dribsnių bei druskos.
Avokadasavokadų užkandis^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.