Patarė, kaip sumaniai supakuoti maisto likučius ir mėgautis šviežumu

2019 m. gruodžio 27 d. 12:27
Nors kasmet atėjus gražiausioms žiemos šventėms nerimaujame, kad nepasirūpinome visais valgiais, maisto vis tik lieka. Kad kruopščiai ruoštų mėsos, žuvies patiekalų, su meile keptų pyragų bei maišytų mišrainių greitai išmesti nereikėtų, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ specialistai pataria, kaip likučius laikyti bei išsaugoti.  
Daugiau nuotraukų (1)
„Maximos“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės teigimu, šios šventės, kaip ir ankstesnės, atskleidžia, kad žuvis, mėsa ir įvairūs kepiniai yra patys svarbiausi ant lietuvių šventinio stalo, o iš jų paruošiami valgiai – neatsiejami nuo artimųjų susibūrimų bei tradicijų. 
„Stebėdami tokias tendencijas kasmet siekiame pirkėjams pasiūlyti tai, ko jie tikisi ir dar daugiau, todėl vis plečiame jau pagamintų žuvies ir mėsos gaminių bei pyragų su „Meistro kokybės“ ženklu asortimentą. Jie ne tik paįvairina stalą, bet ir palengvina pasiruošimą šventėms, kai brangų laiką galime leisti ne sukdamiesi virtuvėje, o bendraudami su šeima, giminaičiais bei draugais. Taip pat jau paruošti gaminiai leidžia tiksliau numatyti reikiamą kiekį, kad po švenčių netektų maisto likučių išmesti”, – sako V.Drulienė. 
O norintiems išvengti maisto švaistymo ir mėgautis juo kuo ilgiau, „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalija patarimus, kaip saugoti likučius.  
Mėsa šviežumą išlaiko iki 3 mėnesių 
Pasak A.Polenino, norint ilgiau išlaikyti antį ar kitą Kalėdoms paruoštą paukštienos patiekalą šviežią, likusią mėsą patartina dėti į šaldytuvą. Taip galiojimas prasitęsia 3–4 dienas, o atsidūrusi šaldiklyje, ji šviežumą išsaugo 2–3 mėnesius. Eksperto teigimu, nepaisant to, kur produktai bus laikomi, svarbu nuimti mėsą nuo kaulų. Tuomet ją užšaldyti pavyks greičiau, o išlaikyti šviežumą – ilgiau. 
Anot pašnekovo, svarbu, kad anties ar kitos paukštienos gabalėliai nebūtų susimaišę su saldžiarūgščiais padažais, keptomis daržovėmis – tai skatina maisto rūgimą. 
„Keptas daržoves, bulves, padažą patartina atskirti ir taip pat užšaldyti. Jokiu būdu nereikėtų dėti maisto į šaldytuvą ar šaldiklį dar šilto. Taip tikimybė jam greičiau sugesti tik padidėja. Šios taisyklės galioja ir visiems keptiems paukštienos gaminiams, ir kiaulienai ar jautienai“, – apie maisto išsaugojimą užšaldant kalba A.Poleninas. 
Švieži, lyg ką tik iškepti     
„Maximos“ ekspertas pastebi – šventės be pyragų bei duonos gaminių – neįsivaizduojamos. Nors neretai visko suvalgyti nepavyksta, išsaugoti tai, kas liko, išties lengva.
„Kvietinė balta duona ar batonas išlieka švieži 2–3 dienas, ruginė duona – 3–5 dienas. Tačiau įdėję juos į šaldytuvą sumažinsite pelėsio tikimybę ir galėsite mėgautis šviežumu daugiau nei savaitę“, – aiškina A.Poleninas. 
Pašnekovas priduria – šaltis apsaugos produktus nuo pelėsio, tačiau neilgam. Žinodami, kad neįveiksite viso kepalo, padalinkite jį riekelėmis ir dėkite į šaldiklį. O saldžių pyragų smaguriams ekspertas rekomenduoja jų nesupjaustyti į daugybę gabalėlių ir nevaišinti kiekvieno asmeniškai. Geriausia, pasak A.Polenino, laikyti visos formos kepinį nepjaustytą: taip jis nesudžius ir išliks minkštesnis. 
„Visgi kai kurie pyragai gali tapti sausesni dėl šalčio. Tad šaldytuvas – ne visada geriausia išeitis. Jei pyragas papuoštas glaistu, neškite į balkoną: taip jis nepritrauks kitų, pavyzdžiui, silkės ar mišrainės kvapų. O jei dėsite į šaldytuvą, patartina uždengti plėvele. Pyragai be glaistų gali išbūti kambario temperatūroje iki trijų parų, jei bus laikomi sandariame ir orui nelaidžiame inde“, – dalijasi A.Poleninas. 
Žuvį pataria sūdyti, o vaišes – planuoti 
Žuvis ant lietuvių šventinio stalo – dažnas ir laukiamas svečias. A.Polenino teigimu, ji šviežia dažniausiai išlieka dar 3–4 dienas nuo paruošimo. Tačiau žuvį, kuri yra stipriai sūdyta, marinuota ar rūkyta, įdėjus į šaldytuvą galima išsaugoti daugiau nei savaitę. Ji išliks šviežia, o nesūdytai, prieš nešant į balkoną ar šaldytuvą, verta nepagailėti druskos. 
„Lietuvių mėgstamos silkės užšaldyti nepatartina – tai gana vandeninga žuvis. O kitokią įvairią apkeptą žuvį svarbu atskirti nuo citrusinių vaisių ar daržovių gabalėlių, kad greitai negestų, bei, uždarius sandariuose indeliuose, dėti į šaldytuvą. Todėl prieš serviruojant ją ant stalo su vaisiais ar daržovėmis, planuokite svečius vaišinti tiek, kiek bus suvalgyta“, – rekomenduoja „Maximos“ maisto gamybos ekspertas. 
Jeigu vaišėms buvo naudojami žuvies konservai ir jų liko, A.Poleninas pataria skardinės turinį sudėti į kitą indą: „Metalas oksiduojasi ir gali patekti į produktus – tai greitai juos sugadina“. 
Mišraines valgykite iškart 
Kokios gi žiemos šventės be mišrainių ir salotų. Tačiau prieš patiekiant jas ant stalo specialistas rekomenduoja kuo ilgiau laikyti neišmaišytas, nors dažnai mėgstama pasiruošti patiekalus iš anksto. 
„Mišrainių ir salotų galiojimas itin trumpas, tad ilgesnį šviežumą garantuoja kuo vėlesnis jų paruošimas ir pateikimas. Šie patiekalai taip pat netinkami šaldymui, nes jie jau yra sumaišyti su padažais“, – teigia A.Poleninas.
Todėl maisto žinovas pataria mišrainių ir salotų likučius pirma sudėti į sandarų indelį, o tada – į šaldytuvą. A.Poleninas ragina juos suvalgyti kuo greičiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.