1. Nelaikykime patiekalų ant stalo pernelyg ilgai
Per šventes esame įpratę ilgai sėdėti prie vaišėmis nukrauto stalo, ant kurio – didžiulės lėkštės su gausiais ir gardžiais patiekalais. Tačiau Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto vyriausioji mokslo darbuotoja dr. Gitana Alenčikienė sako, kad šiltoje patalpoje ilgai ir neuždengtas laikomas maistas greitai pradeda gesti, tad nieko keisto, kad vėliau ar kitą dieną jo vartoti nebesinori.
„Šiltoje patalpoje laikomas maistas – puiki terpė daugintis mikroorganizmams, dėl kurių prasideda gedimo procesai. Tad vienas iš būdų sumažinti po švenčių išmetamo maisto kiekį – ant stalo jį laikyti kuo mažesniais kiekiais, o pavalgius paskubėti nuimti ir padėti vėsiai. Reikėtų prisiminti, kad pirmiausia susitinkame vieni dėl kitų, o ne tik dėl valgių“, – sako mokslininkė.
Ji atkreipia dėmesį, kad greičiausiai genda daug drėgmės turintys patiekalai, pavyzdžiui mišrainė. Taip pat ir tie, kurie turtingi taip vertinamomis polinesočiosiomis rūgštimis, pavyzdžiui, žuvis, tad ją reikėtų kuo greičiau patraukti nuo vaišių stalo.
Dr. G.Alenčikienė taip pat pataria, jei galima, produktus ant stalo dėti nepjaustytus: „Maisto gedimui įtakos turi sąlytis su įrankiais, oru, tad keptos paukštienos, vaisių, pyragų verčiau atpjauti tuomet, kai ketiname juos valgyti. Nesmulkintas maistas ilgiau išlieka nepažeistas mikroorganizmų“.
2. Maisto likučius sudėkime į skaidrius indelius
Pasak dr. G.Alenčikienės, dažniausiai išmetame maistą, kuris sudžiūvo ar supelijo. Neretai taip nutinka, kuomet produktai laikomi neuždengti net ir šaldytuve.
„Net ir šaldytuve produktus reikia laikyti uždengtus, o geriausiai – sandariai uždaromuose maisto indeliuose, kad jie neužsikrėstų mikroorganizmais nuo kitų produktų. Pavyzdžiui, nuo lėkštutėje laikomo po švenčių likusio pelėsinio sūrio gabaliuko, pelėsiu užsikrečia kiti maisto produktai, kurie tai konkrečiai pelėsio rūšiai gali būti nepritaikyti“, – pavyzdį pateikia mokslininkė.
Tuo metu IKEA interjero dizainerių vadovė Eglė Čyvė antrina jai teigdama, kad išmetamo maisto kiekį sumažinti padėti gali skaidrių maisto indelių naudojimas.
„Žmonės mažiau maisto išmeta tuomet, kai vos atidarę šaldytuvą mato jo turinį ir kas yra indelių viduje. Tai padeda prisiminti, ko turime, pavyzdžiui, po švenčių likusių patiekalų likučių. Priešingai nutinka, kai maistą laikome neskaidriuose induose. Be to, žmonės apskritai linkę valgyti tai, ką mato, todėl rekomenduojama skaidriuose induose ir matomose vietose laikyti sveikesnius maisto produktus“, – pataria dizainerė.
Anot interjero specialistės, tie patys skaidrūs maisto indeliai gali padėti sutaupyti vietos šaldytuve ar spintelėse. Stačiakampius indelius su plokščiais dangteliais galima patogiai statyti vieną ant kito ir talpinti šalia – tai leidžia maksimaliai išnaudoti erdvę šaldytuve bei vos atsidarius matyti jo turinį. Indelių galima rinktis visokiausių – nuo keliasdešimt euro centų kainuojančių plastikinių iki stiklinių, kuriuose ne tik laikomas maistas, bet ir šaldomas ar kepamas orkaitėje mažomis porcijomis. Indeliai su skaidriais dangteliais padės ir greičiau rasti maistą šaldytuvo ar šaldiklio stalčiuose, nes vos juos atidarę, matysite kas yra viduje.
Tuo metu KTU mokslininkė G.Alenčikienė sako, kad pirmiausia suvartoti jau pagamintą ar pradėtą naudoti maistą padės atskiros lentynos jam dedikavimas. Tai neleis pamiršti, ką turime šaldytuve ir maisto likučiams pasislėpti už kitų produktų.
3. Nedėkime skirtingų patiekalų į tą patį indelį
Per šventinius pietus ar vakarienę likusias vaišes išsaugoti stengiamės jų įdėdami išvykstantiems svečiams. Neretai šeimininkai maistą sudeda į po ranka pasitaikiusius maišelius, suvynioja į foliją ar maistinę plėvelę. Tačiau nesandariai ir šiltai laikomi produktai genda.
„Maistas ilgiau išlieka šviežias specialiuose indeliuose su sandariai uždaromais dangteliais, kur jis neturi sąlyčio su oru, o ir šaltis juose išsilaiko ilgiau. O kuomet maistas išlieka šviežias – didesnė tikimybė, kad norėsis jį suvalgyti kitą dieną“, – sako dizainerė.
Tačiau dr. G.Alenčikienė pastebi, jog neretai skirtingus produktus ar patiekalus sudedame į vieną dėžutę, o tai ne tik sugadina maisto juslines savybes, bet ir paspartina gedimo procesus. Todėl, pavyzdžiui, mišrainės nereikėtų dėti į tą patį indelį su kepto kalakuto gabaliukais. Mišrainė ir daržovės turi daugiau skysčio nei kepta mėsa, tad ir genda greičiau, ir sudrėksta šalia esantys produktai. Tuo tarpu IKEA dizainerė tokiais atvejais pataria naudoti dėžutes su įdėklais, leidžiančiais atskirti pagrindinį patiekalą nuo salotų ir padažo.
„Jei norite įdėti svečiams lauktuvių – geriau iš anksto jas paruoškite: sudėkite į atskirus indelius bei laikykite šaldytuve. Kai patiekalas kelias valandas stovi neuždengtas šiltame kambaryje ant stalo, o vėliau dar valandą – šiltame automobilyje, per tą laiką gali greičiausiai spės sugesti“, – sako maisto ekspertė.