Pataria „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius.
1. Rinkitės šiek tiek riebalų turinčią maltą mėsą, nes kotletai iš tokios mėsos bus sultingesni.
2. Jei renkatės liesą smulkintą mėsą ir norite sultingų kotletų, į masę papildomai reikėtų dėti sviesto ar įpilti aliejaus.
3. Norint sultingų kotletų, į maltą mėsą būtina įpilti vandens. Taip pat sultingumo suteiks vandenyje išmirkyta balta duona.
4. Norint gaminti sveikiau, sultingumui išsaugoti į maltą mėsą galima dėti tarkuotų cukinijų, morkų, bulvių, svogūnų ar net obuolių.
5. Kiaušinių rekomenduojama nedėti arba dėti labai mažai, nes kepant kiaušinių baltymai sutraukia mėsą ir skatina mėsos sultis išbėgti laukan – taip kotletai praranda sultingumą, tampa ne tokie skanūs.
6. Kotletai liks sultingi ir juos apvoliojus džiūvėsėliuose ar plaktuose kiaušinio baltymuose.
7. Taip pat galima kotletų masę papildyti įvairiomis sėklomis, kruopomis, daržovėmis, sėlenomis.
8. Kotletus rekomenduotina kepti orkaitėje – tai sveikesnis kepimo būdas, nes nenaudojama papildomų riebalų kaip kepant keptuvėje. Nelygu kotletų dydis, 200 laipsnių orkaitėje jie iškeps per 16–22 minutes. Jei kepsite ilgiau, jie išsausės ir taps nebe tokie skanūs.
9. Jei vis dėlto pasirinksite kotletus kepti keptuvėje, iš pradžių juos po kelias minutes iš abiejų pusių apkepkite ant didesnės kaitros, kad apskrudęs paviršius sulaikytų mėsos drėgmę jų viduje. Baikite kepti ant mažesnės kaitros nuolat pavartydami.
10. Nerekomenduotina troškinti kotletų, nes troškinami jie sausėja, mėsa traukiasi, mėsos sultys išbėga į troškinimo skystį, prarandamos maistinės medžiagos.