Kartais jos būna ypač didelės, dėl kurių vištiena tampa infekcijos šaltiniu ar gresia apsinuodyti. Geriausiu atveju darydami kai kurias klaidas tiesiog sugadinsite patiekalo skonį.
Kada taip nenutiktų, pateikiame jums populiariausias vištienos ruošimo klaidas:
1. Per ilgai atšildote
Jeigu šaldytą vištą rytą paliksite ant stalo, vakare ji gali tapti infekcijų šaltiniu. Deja, kambario temperatūroje ant vištienos bakterijos veisiasi ypač aktyviai.
Tad norėdami atšildyti šaldytą vištieną verčiau perkelkite ją iš šaldiklio į šaldytuvą ir palikite ten pernakt. Taip išvengsite rizikos.
2. Gaminate iškart, vos išėmę iš šaldytuvo
Taip elgtis irgi nėra teisingai. Net jeigu šaldyta višta prieš tai buvo atšildyta šaldytuve, išimtą iš jo palikite ant stalo bent 20 minučių pastovėti. Tik taip mėsa tolygiai atšils ir pagaminta išliks sultinga.
3. Iš anksto pašalinate odelę
Sakoma, kad ji – riebi. Taip, šiek tiek. Tačiau be odelės paruošta vištiena bus pernelyg sausa ir beskonė.
Tad jeigu norite nuimti odelę, darykite tai tik tada, kai mėsa jau paruošta.
Tas pats pasakytina ir apie kaulus. Taip, jų nevalgysite, bet kol kepa mėsa, kaulai padeda jai tolygiau iškepti.
4. Plaunate vištieną
Tai – ypač dažna klaida. Vištieną reikia plaukti tik siekiant pašalinti gleives. Baterijų ši procedūra nenužudys.
Priešingai – plaudami vištieną paskleisite baterijas po visą virtuvę ir rizika kuo nors apsikrėsti išaugs.
Beje, plauti peilius ir lenteles, kuriais naudojote pjaustydami mėsą, kaip tik būtina.
5. Užmirštate apie termometrą
Žinoma, kai kurie iš akies gali pasakyti, kada vištiena jau iškepusi.
Tačiau dauguma žmonių geriau orientuojasi pagal kulinarinį termometrą. Jeigu temperatūra viduje pasiekė 70–80 laipsnių Celsijaus, galite mėsą valgyti drąsiai.
6. Paliekate per mažai vietos
Čia kalbame apie viso paukščio kepimą. Gaminant jam reikia gana nemažai erdvės, kad būtų sultingas ir iškeptų tolygiai.
Deja, daugelis vištieną ruošia jai per mažuose induose.
Taip pat svarbu nepridėti į indą, kuriame kepate vištieną, per daug papildomų produktų.
7. Iškart patiekiate ant stalo
Iškeptai ir išimtai iš orkaitės vištienai reikia šiek tiek „pailsėti“, kad ją visą persmelktų sultys, o mėsa spėtų šiek tiek ataušti.
Paprastai tam užtenka 5 minučių, nesarbu, kokia būtų višta.
8. Dedate vištą kepti ne ta puse
Nedaugelis atkreipia dėmesį, kuria puse padėtą vištą kepti: krūtinėle į viršų ar į apačią.
Nors tai atrodo smulkmena, vištos kepimo būdas turi ypatingą reikšmę jos galutiniam skoniui.
Krūtinėlė – pati didžiausia paukščio dalis ir dėdami vištą taip, kad krūtinėlė būtų atsukta į apačią, jūs sumažinate tikimybę paukštį perdžiovinti, nes ji gaminsis savo sultyse.
9. Išmetate vidines skerdienos dalis
Išpjaudami ir išmesdami bet kurią vidinę vištos dalį darote nedoanotiną klaidą. Juk jas galima puikiausiai panaudoti.
„Man patinka pridėti skranduką, kepenėles, kaklelį ir sparnelių nuopjovas prie po paukščiu esančių daržovių, – sakė vienas virtuvės šefas. – Iš jų išeis puiki užkandėlė, kuria galėsite pavaišinti svečius, kol paukštis „ilsisi“.
10. Naudojate per daug prieskonių
Tinkamai užauginta višta kepama turi prisipildyti tik savo pačios aromatu.
Jeigu jūsų rankose kokybiškas produktas, jam paruošti užteks tik šiek tiek druskos, pipirų ir kokių nors prieskonių pagal skonį, kurie suteiks patiekalui papildomų gardžių natų.
Be to, norint išgauti daugiausia skonio, prieskoniuoti paukštį reikia ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus.
Parengta pagal „Lifter“