Gaminant maistą šeimai ar svečiams dažnai prireikia atlikti daugybę darbų – užmarinuoti mėsą, supjaustyti daržoves, paruošti salotas ar užkandį. Ko tuomet norisi mažiausiai – tai pamatyti, kad iš anksto nuskustos bulvės pajuodavo.
„Yahoo“ dalijasi keliomis gudrybėmis, kurios išgelbės bulves ir neleis joms pajuoduoti, net jeigu jas nuskutote prieš keletą valandų.
Kodėl juoduoja bulvės?
Jeigu supjaustę bulves palikote jas ant pjaustymo lentos, jau po 10 minučių pamatysite jas prarandančias gražią šviesią spalvą.
Bulvės juoduoja, nes jose yra krakmolo – dėl jo šios daržovės, reaguodamos į deguonį, greitai pasidengia pilkšva ar rusva spalva. Tai vadinama oksidacija. Taip, tokias bulves galima visiškai ramiai valgyti, tačiau su viena sąlyga – jeigu jų vaizdas vis dar kelia apetitą.
Tad kaip jas nuo to apsaugoti?
Lengviausias ir dažniausiai taikomas metodas – užmerkti jas į šaltą vandenį. Jis sustabdo oksidacijos procesą.
Pjaustytos griežinėliais, kubeliais ar iš viso nepjaustytos, bet nuskustos bulvės šaltame vandenyje gali būti apie 3-4 valandas – per tą laiką jos visiškai nepasikeis. Laikant ilgiau į vandenį išsiskirs bulvėse esantys vitaminai ir mikroelementai.
Jeigu nuskustas bulves reikia išsaugoti ilgiau, padės šaldytuvas – bulves užpilkite vandeniu ir dėkite į šaldytuvą. Joms nieko nenutiks, net jei laikysite visą parą – bulvės nepraras naudingųjų medžiagų.
Tačiau yra dar viena priemonė. Kaip užsiminta aukščiau, vanduo pristabdo oksidaciją, tačiau ne visiškai sustabdo. Jeigu norite laikyti nuskustas bulves, tarkime, 5-6 valandas, į 4 l vandens įpilkite arbatinį šaukštelį acto, citrinų sulčių ar įdėkite keletą obuolio skiltelių.
Dėl rūgšties sumažės bulvių ph, dėl to sustos ir oksidacijos procesas.