Kaip sužinoti, ar maisto produktas vis dar šviežias

2019 m. kovo 27 d. 08:42
Lrytas.lt
1 iš 10 žmonių pasaulyje nors kartą per metus apsinuodija maistu. Produktų šviežumas yra itin svarbus siekiant apsaugoti savo ir artimųjų sveikatą, o patikrinti, ar produkto galiojimo laikas dar geras – visai nesudėtinga.
Daugiau nuotraukų (4)
1. Pienas
Neatidarytą lieso pieno pakelį nuo nurodytos galiojimo datos pabaigos galima naudoti dar porą dienų. Tai galioja liesam pienui.
Jeigu norite ilgiau išsaugoti atidarytą pieno pakelį, šaldytuve palaikykite 4 laipsnių Celsijaus temperatūrą. Be to, pieną geriau laikykite ne šaldytuvo durelėse, o giliau.
Žinoma, visada atkreipkite dėmesį į jo skonį ir kvapą.
2. Padažai
Ši informacija svarbi tiems, kurie neįsivaizduoja savo šaldytuvo turinio be pomidorų padažo ar majonezo.
Neatidarytas pomidorų padažas galioja vienerius metus, o atidarytą stiklainį būtina laikyti šaldytuve, ir jį galima vartoti iki vieno mėnesio.
Neatidarytas majonezas negenda 4 mėnesius, o atidarytas ir laikomas šaldytuve – mėnesį.
Sojų padažas: neatidaryto galiojimo laikas beveik neribotas, o pradėjus vartoti jis gali būti naudojamas iki 3 metų.
Garstyčios: neatidarytos gali būti laikomos 2 metus, o atidarytos – 1 metus.
Jei pastebėsite menkiausius pokyčius padažo tekstūroje ar atsiras keistas skonis, be pasigailėjimo išmeskite į šiukšlių dėžę.
3. Jautienos faršas
Šaldytuve faršą galima laikyti dvi dienas, o šaldiklyje kelis mėnesius, bet jeigu pastebėjote, kad pakito spalva, kvapas ir jis tapo glitus, geriau nerizikuokite sveikata ir išmeskite.
4. Šoninė
Supakuota šoninė neatidarytame įpakavime yra tinkama vartoti iki 2 savaičių. Žinoma, jeigu pastebėjote pelėsių, spalvos ir kvapo pokyčių bei produktas tapo glitus, be abejonių jį išmeskite.
5. Kiaušiniai
Šaldytuve kiaušiniai gali būti laikomi 3 savaites, o šaldiklyje – metus, bet jei turite abejonių, pripilkite stiklinę vandens ir įdėkite kiaušinį. Lengvai nusileidęs iki dugno ir ant šono atsigulęs kiaušinis yra tinkamas vartoti, o jeigu jis plūduriuoja ar „stojasi“ ant bukojo galo, tai reiškia, kad produktas nebėra šviežias.
6. Migdolai
Pravėrę pakelį su migdolais laikykite juos hermetiškame inde. Taip juos laikydami galėsite valgyti iki 4 savaičių. Taip pat labai svarbu, kad indą su migdolais laikytumėte tamsioje ir vėsioje vietoje, o jeigu laikysite juos šaldytuve, vartoti juos galima net ir iki vienerių metų.
7. Alyvuogių aliejus
Spintelėje jis gali būti laikomas 1-2 metus, bet atidarytas aliejus gali greitai sugesti, jeigu paliksite jį šiltoje ir saulėtoje vietoje.
8. Jogurtas
Neatidarytas jogurtas šaldytuve gali būti laikomas savaitę, o atidarytas – 5 dienas. Tačiau pastebėję spalvos, kvapo pakitimus ar pelėsį, jokiu būdu nevalgykite jo.
9. Lašiša
Šaldytuve lašišos kepsniai gali būti laikomi 2 dienas, o šaldiklyje 2-3 mėnesius. Tačiau visada atkreipkite dėmesį: jeigu žuvis tapo gliti, atsirado nemalonus kvapas ir lengvai atsiskiria gabalėliais, tai reiškia, kad žuvis sugedo.
Parengta pagal brightside.me.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.