1. Pienas
Neatidarytą lieso pieno pakelį nuo nurodytos galiojimo datos pabaigos galima naudoti dar porą dienų. Tai galioja liesam pienui.
Jeigu norite ilgiau išsaugoti atidarytą pieno pakelį, šaldytuve palaikykite 4 laipsnių Celsijaus temperatūrą. Be to, pieną geriau laikykite ne šaldytuvo durelėse, o giliau.
Žinoma, visada atkreipkite dėmesį į jo skonį ir kvapą.
2. Padažai
Ši informacija svarbi tiems, kurie neįsivaizduoja savo šaldytuvo turinio be pomidorų padažo ar majonezo.
Neatidarytas pomidorų padažas galioja vienerius metus, o atidarytą stiklainį būtina laikyti šaldytuve, ir jį galima vartoti iki vieno mėnesio.
Neatidarytas majonezas negenda 4 mėnesius, o atidarytas ir laikomas šaldytuve – mėnesį.
Sojų padažas: neatidaryto galiojimo laikas beveik neribotas, o pradėjus vartoti jis gali būti naudojamas iki 3 metų.
Garstyčios: neatidarytos gali būti laikomos 2 metus, o atidarytos – 1 metus.
Jei pastebėsite menkiausius pokyčius padažo tekstūroje ar atsiras keistas skonis, be pasigailėjimo išmeskite į šiukšlių dėžę.
3. Jautienos faršas
Šaldytuve faršą galima laikyti dvi dienas, o šaldiklyje kelis mėnesius, bet jeigu pastebėjote, kad pakito spalva, kvapas ir jis tapo glitus, geriau nerizikuokite sveikata ir išmeskite.
4. Šoninė
Supakuota šoninė neatidarytame įpakavime yra tinkama vartoti iki 2 savaičių. Žinoma, jeigu pastebėjote pelėsių, spalvos ir kvapo pokyčių bei produktas tapo glitus, be abejonių jį išmeskite.
5. Kiaušiniai
Šaldytuve kiaušiniai gali būti laikomi 3 savaites, o šaldiklyje – metus, bet jei turite abejonių, pripilkite stiklinę vandens ir įdėkite kiaušinį. Lengvai nusileidęs iki dugno ir ant šono atsigulęs kiaušinis yra tinkamas vartoti, o jeigu jis plūduriuoja ar „stojasi“ ant bukojo galo, tai reiškia, kad produktas nebėra šviežias.
6. Migdolai
Pravėrę pakelį su migdolais laikykite juos hermetiškame inde. Taip juos laikydami galėsite valgyti iki 4 savaičių. Taip pat labai svarbu, kad indą su migdolais laikytumėte tamsioje ir vėsioje vietoje, o jeigu laikysite juos šaldytuve, vartoti juos galima net ir iki vienerių metų.
7. Alyvuogių aliejus
Spintelėje jis gali būti laikomas 1-2 metus, bet atidarytas aliejus gali greitai sugesti, jeigu paliksite jį šiltoje ir saulėtoje vietoje.
8. Jogurtas
Neatidarytas jogurtas šaldytuve gali būti laikomas savaitę, o atidarytas – 5 dienas. Tačiau pastebėję spalvos, kvapo pakitimus ar pelėsį, jokiu būdu nevalgykite jo.
9. Lašiša
Šaldytuve lašišos kepsniai gali būti laikomi 2 dienas, o šaldiklyje 2-3 mėnesius. Tačiau visada atkreipkite dėmesį: jeigu žuvis tapo gliti, atsirado nemalonus kvapas ir lengvai atsiskiria gabalėliais, tai reiškia, kad žuvis sugedo.
Parengta pagal brightside.me.