Apie tai, kurie aliejai valgiui ruošti yra geriausi, papasakojo sveikos mitybos specialistės Liz Weinandy ir Lisa Howard, kuri yra išleidusi kelias knygas apie sveiką mitybą.
Alyvuogių aliejus
Abi specialistės sutinka, kad alyvuogių aliejus yra universaliausias ir sveikiausias norint tiek kepti, tiek gaminti maistą, pavyzdžiui, salotas.
„Etiketė „ypač tyras“ (angl. „extra virgin“) reiškia, kad aliejus nėra rafinuotas ir pernelyg apdorotas, todėl jis yra aukštos kokybės. Ypač tyrame alyvuogių aliejuje yra mononesočiųjų riebalų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių, todėl šis produktas yra naudingas širdies sveikatai“, – pabrėžė L.Howard.
Kokosų aliejus
Šio aliejaus reikėtų vengti arba vartoti saikingai, nes jame gausu sočiųjų riebalų. Amerikos širdies asociacijos teigimu, pakeičiant produktus, kuriuose yra sočiųjų riebalų sveikesniais, gali sumažėti cholesterolio kiekis kraujyje.
Tačiau kai kurie moksliniai tyrimai įrodo, kad ne visi sotieji riebalai yra blogi sveikatai. Šis aliejus tampa kiek sveikesnis gaminant aukštoje temperatūroje, bet atminkite – jo negalima naudoti daug.
Augalinis aliejus
Terminas „augalinis aliejus“ vartojamas norint apibūdinti aliejų, kuris yra gaunamas iš bet kokio augalo šaltinio. Jo sveikumas priklauso nuo šaltinio ir naudojimo. Pagrindiniai augaliniai aliejai yra rapsų, saulėgrąžų ir palmių.
„Paprastai aš patariu žmonėms vis vien naudoti alyvuogių aliejų, jei tik įmanoma. Nesakau, kad augalinis yra blogas aliejus, bet daugiau naudos turi alyvuogių“, – patarė L.Weinandy.
Vis dėlto augaliniai aliejai yra rafinuoti ir apdoroti, o tai reiškia, kad jie ne tik praranda skonį, bet ir maistines medžiagas.
Rapsų aliejus
Rapsų aliejuje gausu mononesočiųjų riebalų bei pakankamas kiekis polinesočiųjų riebalų. Palyginus su kitais aliejais, teigiama, kad šiame yra mažiau sočiųjų riebalų, bet jis yra perdirbtas, todėl turi mažiau maistinių medžiagų.
Saulėgrąžų aliejus
Šis aliejus yra praturtintas vitaminu E. Viename arbatiniame aliejaus šaukštelyje yra 28 proc. žmogui reikiamos vitamino dienos normos. Be to, saulėgrąžų aliejuje yra omega-6 riebalų rūgščių. Tačiau svarbu palaikyti pusiausvyrą, kad organizmas gautų pakankamą kiekį ir omega-3, kad neišsivystytų uždegimas.
Parengta pagal „Time“.