Bet, tai dar nereiškia, kad negalima paskaninti vištos krūtinėlės ir pagaminti jos bent kažkiek įdomiau. Apie tai ir bus šis įrašas – pasidalinsiu keliais patarimais, kaip pagardinti keptą vištos krūtinėlę.
Jūs išgirdote teisingai: norint pagardinti vištos krūtinėlę ją reikia kepti. Virta ar garinta ji ir liks nuobodi, labiau tinkama kaip pusgaminis, nei pagrindinis patiekalas. Tačiau čia slypi ir vienas esminis pavojus: krūtinėlė dažnai yra perkepama ir todėl yra sausa bei sprangi.
Atsikratykite „o kas, jei ji dar žalia“ fobijos ir kepkite krūtinėlę lygiai tiek, kad ji būtų iškepusi, tačiau nesausa.
Kiek laiko kepti? Mielai pasakysiu: 250 g svorio krūtinėlę 220 C orkaitėje reikia kepti 25 minutes. Prisimenate proporciją 90-60-90? Prisiminkite 250-220-25 ir viskas bus taip, kaip reikia. Su sąlyga, kad orkaitė tvarkinga ir daro tai, ką liepiate.
Kodėl kepti? Nes kepimo metu vyksta įvairūs karamelizacijos procesai, kurie ir suteikia papildomo malonaus aromato ir skonio. Be papildomų riebalų. Ir tai tas gėris, kurį mėgsta mūsų protėviai nuo tų laikų, kuomet kepdavo sumedžiotą žvėrį virš laužo.
Kiek reikia mėsos? Vienam žmogui sočiai ir nelabai kaloringai pavalgyti užteks 250 g dydžio šviežios mėsos gabaliuko. Dar vienas – kitas daržovės lapas kaip priedas, ir pavalgysite be jokio sąžinės graužaties pojūčio. Sočiai.
O tai reiškia, kad vakarinei dviems perkate puskilogramio dydžio krūtinę be kaulo ir odos, namie ją padalinate į du panašaus dydžio gabalus ir galite pradėti ruošti romantišką vakarienę. Nebent valgote už du, tuomet romantikos gali ir nebūti.
Toliau principas irgi paprastas: imate krūtinėlę, dedate ją į plastikinį maišelį, užpilate marinatu, užlenkiate sandariai maišelį ir paminkote krūtinėlę, kad marinatas tolygiai pasiskirstytų maišelyje. Dedate į šaldytuvą bent 2 val. o dar geriau – pusdieniui.
Tada mėsą išimate, dedate į alyvuogių aliejumi suvilgytą kepimo indą, pašaunate į orkaitę ir po pusvalandžio galite mėgautis vakariene. Realaus darbo vos kelios minutės.
Liko aptarti marinatą. Štai keli įdomesni (kiekiai apskaičiuoti vienai krūtinėlės 250 g porcijai. Jeigu reikia, dauginate iš tiek, kiek krūtinėlių gabalėlių ketinate marinuoti):
šaukštas alyvuogių aliejaus, vienos žaliosios citrinos sultys, šaukštelis medaus, šiek tiek smulkiai kapotų kalendrų lapelių, trinta česnako skiltelė ir šiek tiek druskos;
100 ml kokosų pieno, šaukštas raudonosios kario pastos, šaukštas geltonųjų kario miltelių mišinio, 1 žaliosios citrinos sultys, druskos;
1 šaukštas alyvuogių aliejaus, 1 žaliosios citrinos sultys, viena susmulkinta aitrioji paprika, druskos;
1 šaukštas alyvuogių aliejaus, 1 žaliosios citrinos sultys, arbatinis šaukštelis tarkuotos imbiero šaknies, nedidelis žiupsnelis aitriosios papirkos dribsnių (ar tiesiog miltelių), druskos.
Pasirenkate vieną iš variantų, sumaišote (geriausia trintuvu – efektyvu ir greita) ir pilate ant mėsos marinavimui.
Pastebėjote dėsningumą? Reikia šiek tiek aliejaus prieskoniams apjungti ir atskleisti, druskos pagal skonį, žaliosios citrinos sulčių rūgštelei ir mėsos suminkštinimui ir prieskonių savo nuožiūra. Todėl naudodami bazę aliejus/druska/žaliosios citrinos sultys toliau galite neribotai eksperimentuoti žaisdami su skoniais ir aromatais.
Klevų sirupas? O gal rūkytos paprikos milteliai? O gal sezamų aliejus? Nebijokite bandyti, nesidrovėkite eksperimentuoti, ir net vištos krūtinėlė nebus nuobodi. Ir nesvarbu, ar ji bus skirta romantiškai vakarienei ar kaip priedas pusryčių sumuštiniui. Juk tai kur kas gardžiau nei… ar ne?
Patarimais pasidalijo „Valgiai“