O kad prisimintume vasaros skonį, dalį braškių ruošiame žiemai.
Uogienės, džemai, kompotai ar trintos su cukrumi šaldytos braškės – įprasta, bet jau atsibodusi klasika.
Paruoškite braškių žiemai kitaip – pabandykite jų susidžiovinti. Jose liks gausybė naudingųjų medžiagų, o skonis toks puikus, kad knietės suvalgyti nelaukiant žiemos.
Pernai pirmą kartą pabandžiau džiovintas braškes – turiu pasakyti, kad jos net nesulaukė žiemos! Negalėjome sustoti mėgautis, o ypač vaikai.
Labai skanu kramsnoti vienas, bet galima berti į jogurtą, paskaninti pusryčių dribsnius, košę ar arbatą. Kadangi pernai šis skanėstas dingo žaibo greičiu, šiemet uogienių nebeverdu – braškes tiktai džiovinu.
Sudžiovinti braškes paprasta, kaip ir bet kurias uogas ar vaisius. Tereikės vaisių ir daržovių džiovyklės. Jokio cukraus ar kitų priedų!
Nuplautas ir nusausintas braškes supjaustau riekelėmis, išdėlioju ant džiovyklės lentynėlių ir palieku džiūti. Storiau supjaustytos braškės gali džiūti ir 10 valandų, jos bus sultingesnės. O supjaustytos ploniau – traškios ir neatsivalgomai skanios – kaip traškučiai, tik daug sveikesni.
Išdžiūvusias braškes sudėkite į sandarius indus ir laikykite sausoje vėsioje vietoje.
O žiemą mėgaukitės pačiu sveikiausiu desertu. Jeigu tik jis sulauks žiemos, žinoma.