Paaiškino, kaip atskirti kokybiškas braškes ir kuo lenkiškos skiriasi nuo lietuviškų

2018 m. gegužės 31 d. 09:43
Lrytas.lt
Vasariškas pavasaris vilioja ne tik gausiais žiedais, bet ir pirmosiomis uogomis. Prasidėjo braškių sezonas. Parduotuvių lentynos ir turgūs lūžta nuo braškių ir dažna mama ar močiutė neša namo raudonas gardžiai kvepiančias uogas.  
Daugiau nuotraukų (6)
Tačiau kasmet kankina tie patys klausimai – kokias uogas pirkti? Lietuviškas ar lenkiškas? Ar lenkiškos blogesnės? Kaip atskirti kokybiškas uogas? Kiek ilgai galima laikyti ir kaip pasiruošti žiemai? 
Į rūpimus klausimus atsako VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė.
Kaip atskirti šviežias uogas?
Pasak maisto technologės ir mitybos specialistės R. Bogušienės, norint nusipirkti tikrai kokybiškas uogas, ypač turguje, privalote neskubėti ir skirti tam laiko. Pirmiausia iš visų pusių apžiūrėkite indelį, ypač jo dugną, ar nėra pavandenijusių uogų. Uogos turi būti sausos, be šlapiuojančių vietų, pelėsio, puvinių. 
Uogų šviežumą taip pat rodo žiedkočiai: jei jie sausi, nenuvytę ir gerai laikosi ant uogos – braškė šviežia. 
Būtinai pauostykite. Ypač kokybiškų braškių kvapas gaivus ir malonus. Tokias uogas parsinešus namo, pakvips visi namai. 
Tačiau jei braškės yra ypatingai gražios ir vienodos, gali būti, jog buvo augintos pasitelkiant chemiją. Yra įvairių chemikalų, kurios išlaiko uogų spalvą, neleidžia joms gesti. Tačiau tokios braškės neturi nei kvapo, nei skonio. 
Lenkiškos ar lietuviškos?
„Mokėti brangiau už lietuviškas braškes verta dėl šviežumo ir palaikant Lietuvos ūkininkus. Tačiau negalvokite, kad jos aukštesnės maistinės vertės, kad užaugintos kitaip. Tiek Lietuva, tiek Lenkija yra Europos Sąjungos narės, kurioms taikomi vienodi teisės aktų reikalavimai. 
Skirtumas tik tas, kad lenkiškos uogos iki mūsų keliauja ilgiau, todėl būna paveiktos temperatūros svyravimų, kelionės metu spaudžia svoriu viena kitą, liečiasi į tarą, dėl to pradeda išsiskirti sultys, parsinešus namo, uogos ima greičiau gesti“, - sako R. Bogušienė.
Sveikatai palankesnės uogos
Jei norite sveikatai palankesnių uogų, rinkitės ekologiškas. Jos užaugintos be sintetinių cheminių medžiagų, palankesnės gamtai ir žmogui. Tačiau atskirti, kad uogos ekologiškos vien pažvelgus ar pamačius užrašą „užauginta ūkininko“ negalima – tuo galite įsitikinti tik pamatę ekologiškumą įrodantį sertifikatą. 
Palaidomis ekologiškomis sertifikuotomis uogomis prekiauti gali tik pats ūkininkas, o supakuotas ir paženklintas ekologiškas uogas gali parduoti ir perpardavinėtojai. Ekologiškų uogų, paženklintų ekologiškų maisto produktų ženklais, galite rasti ir prekybos centre. 
Per kiek laiko suvartoti uogas? 
Parsinešę namo uogas, kruopščiai nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu, galite net palaikyti inde su šaltu vandeniu. Plaukite tiek uogų, kiek suvalgysite. Neplautos uogos išsilaiko ilgiau. Kokybiškos braškės šaldytuve gali išlikti šviežios iki 5 dienų. Uogos ilgiau išsilaikys, jei jos nespaus viena kitos – bus sudėtos vienu sluoksniu.
Jei parsinešėte uogas ir matote, kad jos nėra pačios šviežiausios, suvartokite jas per 24 val. Nevalgykite uogų, kurios jau pradėjo gesti. Nors vizualiai puvinys atrodo nedidelis, jis jau apėmęs visą uogą. Valgydami tokias braškes, praryjate pelėsio išskiriamus toksinus, kurie nuodija organizmą. 
Sveikatai palankesnės – šviežios ar šaldytos?  
R. Bogušienė sako, kai yra pasirinkimas vaivorykštės spalvų uogų ne tik mūsų daržuose, turguje, bet ir prekybos centruose – valgykime šviežias ir sezonines uogas. 
Tačiau nepamirškime ruoštis žiemai ir pildyti savo šaldiklių atsargas, nes šaldytos uogos, daržovės išsaugo didžiąją dalį savo maistinės vertės ir išlieka naudingos po atvėsinimo. Saldžios uogienės – paprasčiausias, bet ne pats geriausias uogų laikymo būdas. Pridėtinio cukraus šiais laikais suvartojame per daug, todėl geriau uogas šaldyti be pridėtinio cukraus arba su sumažintu jo kiekiu. 
Šaldykite tik kokybiškas uogas. Galite jas sutrinti ir šaldyti nedideliuose uždaromuose indeliuose su nedideliu pridėtinio cukraus kiekiu arba be. Netrintas uogas dėkite į šaldymo maišelius be pridėtinio cukraus ir paskui naudokite kokteilių, tyrelių gamybai, dėkite į pyragus, keksiukus, gardinkite pusrytines košes ar tiesiog atšildytas valgykite.
Uogų atšildymui nenaudokite karšto vandens, mikrobangų krosnelės ar kitaip neveikite staigia aukšta temperatūra. Leisdami uogoms atšilti po truputį šaldytuvo temperatūroje ar šaltame vandenyje kambario temperatūroje, išlaikysite didesnę jų maistinę vertę. Atšildytas uogas rekomenduojama suvalgyti per 24 val.  
O jei neprisipildysite šaldiklių uogomis ir daržovėmis, drąsiai pirkite prekybos centruose, nes dažniausiai parduodamos greitai užšaldytos uogos, kurios, kaip įrodė tyrimai, išsaugo daugiau maistinės vertės, negu uogas šaldant namų šaldytuve, kur jos sušąla faktiškai per parą. Svarbu išsirinkti tas uogas, kurios bus be pridėtinio cukraus.
Braškėskaip išsirinkti^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.