Ypač daug jų veisiasi ant plastikinių, o ne ant medinių pjaustymo lentelių.
Tai paaiškėjo Viskonsino universiteto (JAV) mokslininkams ištyrus lenteles. Apie tai plačiau galite perskaityti „Skonio“ rubrikos straipsnyje: „Bakterijų veisykla virtuvėje. Pasibaisėsite sužinoję, kas tai“.
Tad kaip dažnai reikėtų keisti pjaustymo lenteles?
Ir ką daryti, kad naudoti jas būtų saugu ir niekuo neužsikrėstume?
Interneto svetainė „NBC News“ primena, kad nesvarbu, kokią turite pjaustymo lentelę – medinę, plastikinę ar akmeninę, svarbiausia, kad skirtingas lenteles naudotumėte pjaustyti mėsai, daržovėms ir kitiems produktams.
Taip išvengsite bakterijų pernešimo nuo vieno produkto ant kito, pvz., nuo mėsos ant daržovių.
Po kiekvieno panaudojimo lenteles būtina nuplauti karštu vandeniu, naudojant indų ploviklį, kad žūtų bakterijos.
Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamentas (USDA) rekomendavo lenteles dar papildomai sterlizuoti skysčiu, pagamintu iš chloro turinčio skysto baliklio ir vandens.
O keisti lenteles laikas, jeigu jos ypač nusidėvėjusios ir turi gilių griovelių, kuriuos sunku iššveisti.