Perversmą sukėlęs konservavimo būdas: gėrybės lyg šviežios ir po kelerių metų

2018 m. vasario 8 d. 13:41
Lrytas.lt
Nuo senų laikų žmonės ieškojo būdų, kaip kuo ilgiau išsaugoti maistą neprarandant teigiamų jo savybių. Nenuostabu, kad dabar viduržiemį galime paragauti vasarą nuskintų ir užšaldytų braškių ar pagardinti patiekalą džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis ar daržovėmis. 
Daugiau nuotraukų (5)
Tačiau maisto šaldymas, džiovinimas ar terminis apdorojimas šiandien jau nėra patys pažangiausi būdai maistui konservuoti. Maisto pramonėje vis garsiau kalbama apie revoliuciją, kurią gali sukelti produktų apdorojimas liofilizacijos būdu. 
Kuo ypatingas šis metodas ir ką jis reiškia paprastiems vartotojams, pasakoja Lietuvos agrarinių miškų mokslo centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas profesorius, akademikas, Lietuvos mokslo premijos laureatas Pranas Viškelis.
Konservavimas neprarandant vitaminų
„Vartotojai šiandien yra vis sąmoningesni ir siekia rinktis sveikesnį, organizmui naudingesnį maistą. Dėl to maisto pramonė ieško būdų, kaip kuo ilgiau ir geriau išsaugoti įvairių produktų naudingąsias savybes. 
Daug metų tai buvo daroma produktus apdorojant termiškai, džiovinant ar šaldant. Vis tik kiekvienas iš šių būdų turi savų trūkumų, todėl ieškota dar efektyvesnių sprendimų. 
Vienu tokių laikomas liofilizacijos metodas, kuris šiandien itin sparčiai populiarėja ir, galima sakyti, iš esmės keičia maisto pramonę“, – sako P.Viškelis.
Paprastai tariant, liofilizacija yra džiovinimas šalčiu.
Produktai yra užšaldomi vakuume itin žemoje (minus 65-85°C) temperatūroje, o tuomet iš jų yra pašalinamas vanduo. Šio metodo esmė – iš produktų pašalinamas ne skystas vanduo, o vanduo, virtęs dujomis – tai yra, iš ledo iš karto virtęs garais. Būtent toks vandens pašalinimas produktuose leidžia išsaugoti beveik 100 proc. vitaminų, antioksidantų ir kitų naudingų medžiagų.
Pašalinus vandenį sustabdomas gedimas
„Kaip žinia, visi mikrobiologiniai procesai vyksta vandenyje, taigi, ir produktų gedimą dažniausiai lemia juose esantis vanduo. Pašalinus jį, produktai nepakitę gali išlikti itin ilgai. Dėl vandens produktai ilgainiui praranda ir maistingąsias medžiagas, nes biologiškai aktyvių medžiagų skaidymasis taip pat vyksta skystoje terpėje. Be to, „atsikračius“ vandens, kuris šviežiuose vaisiuose ir daržovėse sudaro apie 90 proc. visos masės, vitaminų ir kitų naudingų medžiagų koncentracija produkte smarkiai padidėja – neretai net iki dešimties kartų“, – sako P.Viškelis.
Palyginimui – termiškai apdorojant (pasterizuojant) maisto produktus juose išsaugoma tik maždaug ketvirtadalis vitaminų, produktus džiovinant – apie 40 proc., o užšaldant – 70-80 proc. Šiuo požiūriu, anot P.Viškelio, liofilizacija yra pats naudingiausias produktų konservavimo metodas.
Savybes išsaugo daugybę metų
„Be to, kad liofilizacija leidžia išsaugoti praktiškai visas šviežių produktų biologiškai aktyvias ir kitas medžiagas – pavyzdžiui, baltymus, cukrus, riebalus, maistines skaidulas – tinkamose sąlygose juos nepakitusius galima laikyti kone neribotą laiką. Ne veltui svarstoma, kad į ilgas kosmines ekspedicijas galėtų būti imamos būtent liofilizuotų produktų atsargos. Taip apdoroti produktai yra itin tinkami pervežti, nes yra labai lengvi – pašalinus vandenį masė sumažėja maždaug 10 kartų, nors tūris ir forma nepakinta“, – sako P.Viškelis.
Dar vienas profesoriaus išskiriamas liofilizuotų produktų pranašumas – juos lengva paruošti vartojimui. 
Kaip pavyzdį P.Viškelis pateikia džiovintus grybus, kuriuos prieš naudojant reikia bent keletą valandų mirkyti vandenyje, kol jie vėl suminkštėja. Tuo metu liofilizuoti produktai vandenį sugeria tiesiog per akimirksnį, vos užpylus juos šiltu vandeniu. Tiesa, dėl šios savybės šaltyje džiovinti produktai turi būti saugomi sandariose pakuotėse, nes turėdami kontaktą su oru jie greitai sugeria jame esančią drėgmę ir tampa vėl pažeidžiami biologinių procesų.
Jau pasiekė ir į Lietuvą
Nors paprastiems vartotojams liofilizacijos terminas dažniausiai dar negirdėtas, nemaža tikimybė, kad taip konservuotus produktus ar jų savo sudėtyje turinčius gaminius daugeliui jau yra tekę pirkti. Tokie produktai yra importuojami ir Lietuvą.
Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad liofilizuotos daržovės, vaisiai ir uogos jau kurį laiką yra naudojamos prekybos tinklo kulinarijos gaminiuose, o tokių produktų dalį bei asortimentą planuojama ir toliau plėsti.
„Liofilizuotų produktų naudojimas šiuo metu yra bene labiausiai intriguojanti tendencija maisto pramonėje. Vartotojams ji atveria galimybes gauti vertingesnius maisto gaminius, o šiandieniniam pirkėjui tai yra vienas svarbiausių pasirinkimo kriterijų. 
Be to, tokie produktai leidžia išvengti vaisių ir daržovių sezoniškumo ir visus metus mėgautis įvairiomis sodo bei daržo gėrybėmis“, – sako B.Čaikauskaitė.
Anot jos, kol kas liofilizuoti vaisiai ir daržovės gaunami tik iš užsienio tiekėjų.
P.Viškelis tuo metu pažymi, kad maisto pramonė nestovi vietoje, o šalia liofilizacijos aktyviai išbandomi ir kiti pažangūs maisto produktų neterminio apdorojimo būdai, tokie kaip pasterizacija aukštu slėgiu ar elektroporacija. Jie taip pat leidžia tikėtis, kad parduotuvėse galėsime įsigyti vis vertingesnių, maistingesnių produktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.