Kodėl taip nutinka?
Svogūnus pjaustant pažeidžiamos jo ląstelės, iš kurių į aplinką patenka tam tikri fermentai. Šie suskaido kitas iš svogūno ląstelių į aplinką patekusias medžiagas.
Taip susidaro tam tikros rūgštys, kurios sukelia akių deginimo jausmą. Labai jautrios akių nervinės galūnėlės stipriai reaguoja į dirginimą – ašarų liaukos ima gaminti ašaras ir taip išplauti dirgiklį.
Štai dėl to svogūnus pjaustantis žmogus pradeda ašaroti.
Ar šiais technologijų laikais kas nors sugalvojo priemonę, kaip supjaustyti svogūną be ašarų?
Internete ar iš lūpų į lūpas sklando gausybė patarimų, pavyzdžiui, užsidėti plaukikų akinius, neliesti svogūno šerdies ar pjaustant svogūną burnoje laikyti kąsnį duonos arba gurkšnį vandens. (Tikrai, bandėte?)
Vienas veiksmingesnių patarimų – peilį nuolat suvilgyti šaltame vandenyje. Tačiau jis patinka ne visiems, nes pailgėja svogūnų pjaustymo laikas, stalas ar pjaustymo lentelė apsitaško, o pamiršus suvilgyti peilį akys vis viena apsiašaroja.
Tačiau yra vienas kas sausesnis ir patikimesnis metodas.
Dirginančių dujų išsiskyrimas sumažėja svogūną prieš pjaustant atšaldžius.
Šalta temperatūra paveikia svogūno cheminius junginius, juos tarsi „užrakina“, tad pjaustydami neišliesite ašarų.
Tiesiog nulupkite vidutinio dydžio svogūną ir palaikykite šaldytuve 15 minučių, o jeigu skubate – penkias minutes šaldiklyje. Jeigu svogūnas didesnis ar mažesnis, šaldymo laikas atitinkamai sutrumpėja ar pailgėja.
Prieš žiemos šventes, kurioms ruošiame daug patiekalų su svogūnais, šis patarimas pravers visoms šeimininkėms. Tad pasidalinkite juo su kitais!