Tačiau gyvenime pasitaiko situacijų, kai vis dėlto reikėtų laikytis etiketo.
Esate svečiuose, priėmime, pokylyje, – laikykitės tam tikrų stalo taisyklių.
Tad kaip elgtis, jei jums patiekiami vaisiai?
Nekąskite arbūzo
Vieni mėgsta arbūzus valgyti šaukštu iškabindami sultingą raudoną minkštimą, kiti ima rankomis už atpjautos arbūzo skilties ir atkanda minkštimo dideliais kąsniais, o po to lengvai išspauna kauliukus.
Iš tikrųjų, kaip ir daugelį kitų vaisių, arbūzą reikia valgyti šakute ir peiliu.
Žinoma, idealiausia, jeigu šeimininkė iš anksto pašalina žievę ir supjausto arbūzą gabalėliais. Bet jeigu ji to nepadarė, atsipjaukite platesnę skiltį, dėkite į lėkštę žieve žemyn ir supjaustykite skersai. Valgykite šakute.
Arba atpkaukite plonesnę arbūzo skiltelę, dėkite ant lėkštės žieve į save ir pradėkite darbuotis stalo įrankiais.
Jei į burną pateks sėklų, o atsargiai padėkite ant šakutės ir perkelkite ant lėkštės krašto.
Obuolio neapžiokite
Nekąskite obuolio. Jį reikėtų supjaustyti. Tai galima padaryti dviem būdais. Galima nulupti žievelę spirale, paskui padalinti vaisių į dvi puseles, išimti sėklas ir supjaustyti dar smulkesniais gabalėliais.
Taip pat galima padalinti obuolį į 4-8 dalis, po to nulupti jų žievelę ir išimti sėklas. Valgyti obuolį reikia imant gabalėlį šakute.
Nespjaudykite vynuogių kauliukų
Jei negalite valgyti vynuogių su kauliukais, būdami pokylyje ar oficialiame priėmime geriau jų nelieskite visai. Išspjauti vynuogių kauliukų nedera.
Kraštutiniu atveju reikėtų paimti desertinį šaukštelį ir aplinkiniams nematant liežuviu išstumti kauliukus ant jo ir padėti šaukštelį ant lėkštės krašto.
Jeigu ant stalo patiektos besėklės vynuogės, šakute paimkite uogų kekę ir po vieną skindami dėkite į burną. Šakeles dėkite ant lėkštės krašto.
Nekąskite banano
Jeigu ant stalo pamatėte bananą ir užsinorėjote jo, paimkite vaisių į rankas, nulupkite žievę. Minkštimą pasidėkite į savo lėkštę, peiliu atpjaukite gabaliuką ir valgykite. šakute.
Аpelsinai ir mandarinai valgomi skirtingai
Маndarinų žievę galima nulupti rankomis, padalinti skiltelėmis ir valgyti. O su apelsinu reikalai kiek sudėtingesni.
Pirmiausia nupjaukite peiliu jo viršų ir išilgai įpjaukite keliose vietose. Kuo tų įpjovimų-skiltelių bus daugiau, tuo lengviau nusilups žievė.
Paskui kiekvieną skiltelę padalinkite pusiau ir išimkite sėklas. O jei jų pateks į burną, atsargiai išspjaukite ant šakutės.
Kiviai ir mangai valgomi šaukšteliu
Nereikėtų lupti kivių ir mangų žievės – išsitepsite rankas ir sumaigysite vaisių. Reikia perpjauti minkštą vaisių į dvi dalis, puseles padėti ant desertinės lėkštutės ir skobiant šaukšteliu suvalgyti sultingą ir skanų minkštimą, palikus nepaliestą žievelę.
Persikus, slyvas, abrikosus dalinkite pusiau
Norėdami suvalgyti arbrikosą ar slyvą, pirmiausia pirštais padalinkite vaisių į dvi dalis, paskui išimkite iš jo kauliuką ir suvalgykite tas puseles.
Persikai – stambesni, perpjovus išilgai peiliu, reikia padalinti dar į dvi dalis ir pašalinti kauliuką. Padėkite minkštimą ant lėkštės ir supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Valgykite šakute.
Čiupkite vyšnią už „uodegos“
Vyšnios ar trešnės paprastai patiekiamos su šakelėmis, kad žmogus galėtų lengvai paimti norimą kiekį uogų ir įsidėti į savo lėkštę. Po to jas turėtų valgyti po vieną.
Jei uogos – be šakelių, jos valgomos šaukšteliu. Abiem atvejais kauliukai nepastebimai išspjaunami ant šaukštelio ir dedami ant lėkštės krašto.
Ko nereikėtų dėti ant stalo?
Ant stalo nereikėtų dėti nepjaustyto ananaso, nes svečias taip ir nepalies jo. Šis variantas tiktų tik norint papuošti stalą.
Taip pat nereikėtų siūlyti granatų, mat rūgščių ųo sėklų neįmanoma gražiai pašalinti ir suvalgyti matant svečiams.