Išdžiovinti žiedlapiai ne tik nuostabiai kvepėjo, bet ir smarkiai dažė rankų odą. Iškart kilo mintis – nuspalvinti sriubą, troškinį ir virtinukus.
Vištienos sriuba, pievagrybių ir ryžių troškinys, virtinukai su varške – viskas buvo ypatingai skanu ir tikrai vien dėl vieno naujo skonio juose.
Be pietų patiekalų, iš žiedlapių gaminau arbatą ir gaivų vasarinį limonadą.
Bet labiausiai ir tobuliausiai žiedlapiai atsiskleidė desertuose – po žiupsnelį ant ledų ir po gerą žiupsnį, dekoruojant glazūra ar šokoladu lietus tortus.
Pirmiausiai saulėtą vidurdienį prisiskinu pienių žiedų, skinu be kotelių, tik patį žiedyną.
Žiedus paskleidžiu ant šviesaus audinio ir palieku bent 4 valandoms, tuomet iš žiedų išsivaikšto visi gyventojai – vabaliukai, skruzdės.
Tuomet žiedus sudedu į skardą ant kepimo popieriaus ir palieku šilčiausioje ir saulėčiausioje namų vietoje. Kasdien žiedus papurenu, perkeliu apatinius į viršų, kad visi tolygiai džiūtų.
Žiedai susitraukia ir geltonieji žiedlapiai susikleidžia į vieną vietą. Jei patraukus žiedlapiai lengvai atsiskiria nuo balto pūko, vadinasi tai reikia padaryti su visais.
Vienais metais džiovinimas truko apie 10 d., kitais prireikė net 15 d.
Žiedlapius atskiriu vieną nuo kito ir vėl paskleidžiu ant popieriaus, kad pilnai išdžiūtų.
Laikau popieriniame maišelyje, sausoje ir tamsioje namų vietoje.
Likę balti pūkučiai stiklinėje vazelėje išstovėjo visus metus, jais galima puošti šventinį stalą.
Kai pirmą kartą paragausite, pasigailėsite, kad neprisirinkote daugiau. Ir tuomet kitais metais, kaip aš, rinksite ne į delnus, o į kibirus. Iš kibiro pienių teišeis nedidelis maišelis džiovintų žiedlapių.
Receptu pasidalino „Kūmutės virtuvė“