Žingsnis po žingsnio: kaip namuose užsiauginti velykinę žolę

2017 m. balandžio 6 d. 20:02
Skaidra Kordušienė, „Daigintos mintys“
Nors iki šv. Velykų liko mažai laiko, dar galite spėti užsiauginti žalią kupstą. Parduotuvėse parduodamos velykinės žolės mišiniai tam nebetiks, nes į jų sudėtį įeina įvairios varpinės žolės, kurioms suželti reikia bent 10 – 20 dienų. Tačiau savo velykinį stalą galite papuošti užauginę kviečių, miežių, avižų, rugių želmenis.
Daugiau nuotraukų (6)
Jų lapai ne tik sodriai žalios spalvos, bet ir platesni, didesni ir minkštesni už smulkių varpinių žolių lapus. Želmenys, priklausomai nuo sąlygų, užauga per maždaug 7 – 10 dienų.
Grūdinių augalų želmenis galima užauginti ant žemių substrato, vatos, vilnos arba... tik sudrėkintus vandenyje! Grūdus galima sėti į vazonėlius, dubenėlius, stiklines ar puodelius, kokoso riešuto kevalus ar kiaušinio lukštus. Itin gražiai atrodo permatomi indai, kuriuose matosi susiraizgiusios šaknys.
Norint greičiau užauginti velykinę žolę rekomenduoju grūdus pirmiausiai užmerkti 12 valandų šiltame vandenyje – taip jie greičiau sudygs.
Vėliau tankiai pasėti į tam numatytą indą. Pasėtų grūdų papildomai užberti žemėmis nereikia. Jei auginsite Velykų žolytę be jokio žemių substrato, grūdų paberkite bent du kartus daugiau.
Pasėtus grūdus sudrėkinkite šiltu vandeniu ir pastatykite gerai apšviestoje vietoje.
Kad mažiau išgaruotų drėgmė ir sparčiau augtų želmenys, pirmą parą galima pridengti skaidria polietileno plėvele, paliekant tarpelį orui patekti. Sekančias dienas stebėkite, ar želmenims netrūksta drėgmės ir bent kartą, o auginamus be žemių substrato 2 – 3 kartus, sudrėkinkite vandeniu.
Neišsigąskite, jei ant augančių grūdų pamatysite baltus pūkuotus darinius, primenančius pelėsį. Dažniausiai tai daigo šakniaplaukiai, siurbiantys iš aplinkos drėgmę bei maisto medžiagas. Pelėsiniai grybai būna gelsvos, pilkos ar net rožinės spalvos ir gali pasirodyti prie grūdo želmenims jau peraugus.
Želmenys gali ne tik papuošti šv. Velykų stalą, bet ir patiekalus – salotas, vieno kąsnio užkandėles. Paragaukite jų!
Želmenų lapeliai itin saldūs, nes juose daug cukrų, o skonis panašus į vasarą kramtomų smilgų kotelius.
Iš miežių ar kviečių želmenų spaudžiamos sultys, kuriose gausu vitaminų ir antioksidantų, tačiau maistui naudoti galima tik želmenis, išaugintus iš maistui skirtų grūdų.
žolėžalumynaiauginimas kambaryje
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.