Ant plastikinių pjaustymo lentelių veisiasi kur kas daugiau bakterijų, nei ant medinių jų pusseserių, rašoma žurnale „All Recipes“.
Sužinoję, kokia šlykšti gali tapti plastikinė lentelė, galbūt niekada nebenorėsite jos naudoti.
Paprastai žmonės galvoja, kad plastikinė lentelė yra kur kas higieniškesnė už medinę, nes ją paprasčiau nuvalyti. Bet keletas mokslinių tyrimų parodė, kad bakterijos kur kas greičiau veisiasi ant plastikinių paviršių.
Viskonsino universiteto (JAV) atliktas tyrimas atskleidė, kad bakterijos, įskaitant ir salmoneles, neišgyventų ant medinių pjaustymo lentelių, paliktų per naktį. Tačiau ant plastikinių lentelių bakterijos klesti ir dauginasi.
Kitas tyrimas parodė, kad žmonės, naudojantys plastikines pjaustymo lenteles, suserga dažniau, rašoma interneto portale „MailOnline“.
Senos ar panaudotos pjaustymo lentelės yra dar pavojingesnės, nes ant jų atsiradusios įpjovos laikui bėgant tampa mikrobų veisykla. Purvas gali kauptis net ir po lentelių paviršiumi. Dėl to gali padidėti rizika sveikatai.
Taigi, kai ant lentelės atsiranda per daug įpjovų, geriausia ją išvis išmesti.
Tuo metu medines lenteles galima naudoti ilgiau, nes jose būna gerokai mažiau gilesnių įpjovimų.
Visgi neskubėkite iškart mesti savo plastikinių pjaustymo lentelių.
Maisto saugumo tyrėjas Benas Chapmanas iš Šiaurės Karolinos universiteto (JAV) sakė, kad plastikinės pjaustymo lentelės yra naudingos ruošiant žalią mėsą, kadangi jas galima indaplovėje plauti aukštoje temperatūroje. Tai padeda nužudyti bet kokias bakterijas.
O štai daržovėms ar jau valgyti paruoštam maistui pjaustyti verčiau rinkitės medines lentelės.
JAV Žemės ūkio departamento atstovai įspėjo, kad tiek ant plastikinių, tiek ir ant medinių pjaustymo lentelių gali veistis bakterijos. Geriausias ir saugiausias būdas jas naudojant apsisaugoti nuo ligų, yra pasirūpinti, kad jos būtų gerai nuplautos karštu vandeniu ir muilu prieš gaminant maistą.
Nusausinkite vos išplautas lenteles rankšluosčiu ir, kaip patariama interneto puslapyje „All Recipes“, nekraukite drėgnų lentelių viena ant kitos. Nes taip greičiau dauginsis bakterijos.
O čia keletas patarimų, kaip prižiūrėti pjaustymo lenteles:
gerai nuplaukite su karštu vandeniu ir muilu prieš naudojant;
visada pirma pjaustykite daržoves, o tik po to šviežią mėsą, jei naudojate tą pačią lentelę;
išplautas medines lenteles nusausinkite rankšluosčiu;
nedėkite drėgnų lentelių viena ant kitos;
išmeskite padėvėtas ar senas lenteles.