O be reikalo. Teisingai prižiūrint pjaustymo lenteles galima prailginti jų (o taip pat ir peilių) tarnavimo laiką bei išvengti sužeidimų, pavyzdžiui, įsipjovimo į pirštą, ar ligų, tokių, kaip apsinuodijimas maistu.
Ir, žinoma, jeigu lentelėmis naudositės tinkamai, gaminti maistą bus gerokai lengviau.
Štai septynios didžiausios klaidos, kurias galbūt darote, naudodami pjaustymo lenteles ir būdai, kaip jas ištaisyti.
Jūs visada naudojate tik stiklines lenteles
Teisybė, kad stiklinės pjaustymo lentelės yra atsparesnės dėmėms ir kvapams.
Tačiau pjaustant ant tokio kieto paviršiaus greičiau atšimpa peilių ašmenys. Be to, naudodami stiklines pjaustymo lenteles labiau rizikuojate susižeisti, nes nuo glotnaus paviršiaus peilis gali lengviau nuslysti, įspėja interneto portalas „Prevention“.
Tad verčiau rinkitės medines ar plastikines pjaustymo lenteles. Jas naudojant jūsų peiliai ilgiau nepraras aštrumo, o jums mažiau grės įsipjauti.
Beje, moksliniai tyrimai parodė, kad ant medinių lentelių mažiau veisiasi bakterijų. Saugu naudoti ir plastikines lenteles, jeigu jas tinkamai valysite.
Naudojate mažas lenteles
Miela maža pjaustymo lentelė galbūt ir užima mažiau vietos virtuvėje bei yra lengviau valoma.
Bet nuo mažos lentelės dažniau kris maistas. Taip pat ant jos nebus užtektinai vietos peiliui judinti pirmyn ir atgal, tad labiau rizikuojate juo susižeisti.
Verčiau pasisaugokite ir įsigykite didesnę lentelę.
Neturite atskiros lentelės mėsai pjaustyti
Ne paslaptis, kad šviežioje mėsoje ir žuvyje gali veistis įvairios bakterijos, tarp jų ir E. coli bei salmonelės, dėl kurių rizikuojate susirgti.
Jeigu naudojate vieną ir tą pačią lentelę ir mėsai, ir daržovėms, ir vaisiams pjaustyti, bakterijos gali persinešti ant visų produktų.
Taigi verčiau turėkite atskirą lentelę mėsai ir žuviai (įsigykite skirtingos spalvos, kad žinotumėte, kur yra kuri), o kaskart panaudoję nuplaukite ją šiltu muilinu vandeniu.
Gamindami alergiškiems maistui žmonėms naudojate tą pačią lentelę
Atskiros lentelės gali prireikti ne tik mėsai. Jeigu jūsų šeimoje yra alergiškų tam tikriems maisto produktams žmonių, gamindami jiems maistą taip pat naudokite atskirą pjaustymo lentelę.
Net ir ant iš pažiūros švarios lentelės vis tiek lieka alergizuojančių maisto produktų pėdsakų.
Jeigu jūsų šeimoje yra alergiškų tam tikriems maisto produktams žmonių, pjaustykite jiems skirtus maisto produktus ant atskiros lentelės. Na, o jeigu naudosite bendrą lentelę, pasistenkite ją kuo geriau nuplauti ir dezinfekuoti.
Dedate medines lenteles į indaplovę
Į indaplovę galite dėti plastikines pjaustymo lenteles. Tačiau dėl aukštos temperatūros indaplovėje medinės lentelės gali išsilenkti ir įtrūkti, tad verčiau plaukite jas rankomis.
Lentelę kuo puikiausiai išplausite su šiltu vandeniu ir muilu. O jeigu ant jos atsirado dėmių ir įsigėrė kvapų, jų galite atsikratyti, pabarstę lentelę valgomąja soda ir patrynę ją perpus perpjauta citrina.
Jūs nepakankamai nusausinate lentelę
Dėl ant lentelės likusios drėgmės ir nepakankamos oro apytakos ant lentelės gali pradėti veistis bakterijos.
Užuot įdėję ką tik nuplautą lentelę į spintelę, verčiau palikite ją kurį laiką indų džiovyklėje, kad išvarvėtų visas vanduo ir ji visiškai išdžiūtų.
Jūs savo medinių lentelių neištepate aliejumi
Ilgainiui dėl vandens ir indų plovimo priemonių medinės lentelės gali išsausėti ir įtrūkti ar įskilti.
Tačiau jeigu jų paviršių įtrinsite aliejumi, tokiu, kaip mineralinis arba alyvuogių, pjaustymo lentelės neišsausės ir tarnaus jums ilgiau.
Nereikia to daryti kasdien ar kaskart, kai valysite savo pjaustymo lenteles. Užteks vos karto per savaitę ar net per mėnesį.