Kaip išsirinkti geriausius ikrus? Kaip įsitikinti, ar jūsų ikrai – tikri?
Pasinaudokite „KitchenMag“ patarimais.
Ikrų rūšys
Kalbėdami apie raudonuosius ikrus mintyje turime visas lašišines žuvis – lašišas, upėtakius, kupres, ketas, nerkas.
Paprastai gamintojai ant pakuotės nurodo, kokios žuvies ikrai, tačiau patiems atskirti taip pat nėra sudėtinga.
Pavyzdžiui, nerkos ir didžiosios lašišos ikrai mažesni ir ryškesnės raudonos spalvos, o karališkosios lašišos – didesni ir šviesesni.
Upėtakio ikrai yra 2-3 mm skersmens, nerkos, didžiosios lašišos – 3-5 mm, o didžiausi – ketos ir karališkosios lašišos – 5-7 mm.
Tiesa, ikrai kartais dažomi arba gaminami dirbtiniai. O juos valgyti ne taip malonu – ikrai labai limpa prie dantų. Be to, jie išskiria aštrų silkės kvapą.
Atskirti dirbtinius ikrus labai paprasta: tereikia keletą jų įdėti į verdantį vandenį. Dirbtiniai ikrai nudažys vandenį oranžine spalva.
Metalinis ar stiklinis indelis?
Parduotuvėje galima rasti ikrų įvairiose pakuotėse – ir stiklinėse, ir metalinėse. Taip pat parduodami sveriami ikrai.
Iš vienos pusės – perkant stiklinius indelius ar sveriamus ikrus galima juose pamatyti ir įvertinti. Iš kitos pusės – tai ne visada garantuoja kokybę.
Jeigu renkatės metalinį indelį, atkreipkite dėmesį į tris svarbius dalykus: pirmiausia – pagaminimo data. Antra – pakuotė. Ji turi būti nepažeista, neišsipūtusi.
Trečia – garsas. Pakratykite indelį – jeigu išgirsite kliuksėjimą, verčiau nepirkti.
Jeigu renkatės stiklinį indelį – atkreipkite dėmesį į tai: ikrų grūdeliai turi būti vientisi, nesutraiškyti, vienos spalvos. Jie turi būti vos drėgni arba sausi, be skysčio.
Apverskite indelį ir palaikykite keletą sekundžių aukštyn kojomis. Apverskite atgal – ant dangtelio gali likti ne daugiau kaip keletas ikrų.
Sveriami ikrai
Juos pirkite tiktai oficialiose prekybos vietose. Pirkdami iš asmens ar turguje negalėsite būti tikri dėl galiojimo datos.
Konservantai ir priedai
Kad ikrus būtų galima saugoti ilgesnį laiką, į juos dedama konservantų. Ikruose gali būtų druskų, sorbo rūgšties, askorbo rūgšties.
Tačiau verčiau nepirkti ikrų, kuriuose yra natrio benzoato (Е211). Ši medžiaga pavojinga sveikatai.
Kiek valgyti ir kaip laikyti?
Atidarytą indelį laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 2-3 dienas.
Piktnaudžiauti ikrais taip pat nepatartina – per vakarą galima suvalgyti 2-3 sumuštinius.