Tiesiog genialūs patarimai, kaip ilgiau išsaugoti šviežią maistą

2016 m. spalio 23 d. 11:08
Dauguma mūsų net negalvodami išpakuoja daržoves ir paprasčiausiai jas sumeta į šaldytuvą ar spintelę. Bet tikriausiai reikėtų elgtis kitaip, jeigu norite, kad maisto produktai ilgiau išliktų švieži ir nesugedę.
Daugiau nuotraukų (1)
Šie keli paprasti būdai, kaip ilgiau išlaikyt maistą šviežią, o taip pat sutaupyti nemažai pinigų.
Nuo salotų lapų stiklainyje, iki svogūnų popieriniuose maišeliuose – tai vos keli nuostabūs patarimai, kaip teisingai laikyti maistą namuose.
Taigi, ką daryti, kad maistas jūsų namų šaldytuve ar lentynose kuo ilgiau nesugestų?
Svogūnus laikykite popieriniuose maišuose
Svogūnams patinka tamsios, vėsios, gerai ventiliuojamos laikymo vietos. Jei laikysite juos popieriniuose maišuose, svogūnai nepradės leisti laiškų ir nesuges.
Skirtingų rūšių svogūnus galima laikyti tame pačiame maiše, tik pradurkite jame kelias skylutes, patariama interneto puslapyje „The Yummy Life“. Ir nepamirškite ant maišų užrašyti, kas juose saugoma.
Jeigu manote, kad svogūnus galima laikyti ir plastikiniuose maišuose, klystate. Juose svogūnai genda greičiau.
Salotas laikykite stiklainyje
Internete siūlomi įvairūs salotų lapų laikymo būdai.
Kai kas pataria salotas apdengti popieriniu rankšluosčiu ir suvynioti į maistinę plėvelę, kad šios išliktų šviežios, kiti siūlo jas laikyti maišeliuose, skirtuose produktų šaldymui.
Tačiau dabar plinta naujausias metodas, kaip išlaikyti salotas šviežias. Jo šalininkai siūlo salotų lapus laikyti sandariame, dangteliu uždengtame stiklainyje.
Interneto puslapio „This Grandma Is Fun!“ kūrėjas išbandė visus tris būdus, kaip išlaikyti salotų lapus šviežius ir padarė išvadą, kad laikant juos stiklainyje jie ilgiausiai liko švieži. 
Svogūnus laikykite su avokadais
Internete diskutuojama, ar išimti kauliuką iš perpjauto avokado, ar ne, kad vaisius ilgiau išliktų neparudavęs.
Bet portalas „The Kitchn“ siūlo kitą gerą būdą: šalia perpjauto avokado, kad šis neparuduotų, padėti šviežiai atpjautą svogūno riekę.
Svogūnai išskiria sierą, kuri avokadams neleidžia oksiduotis ir dėl to jie neparuduoja. Patartina svogūnus laikyti ir su gvakamolės padažu, kuris, kaip žinia, gaminama iš avokadų.
Sūrį ištepkite aliejumi
Negalite pakęsti, kai pradarius pakuotę sūrio paviršius sukietėja? 
Tuomet vos nusipirktą sūrį išvyniokite, ištepkite aliejumi ir, kaip patariama interneto puslapyje „WikiHow“, įdėkite jį į sandarų maišelį.
Likusius kiaušinių baltymus ar trynius užšaldykite
Jeigu receptui reikia tik kiaušinių baltymų arba tik trynių, neišmeskite to, kas liko, bet užšaldykite. Tada prireikus galėsite juos panaudoti, patariama interneto puslapyje „Fabulous Farm Girl“.
Apsaugokite cukrų nuo sušokimo į gabalus
Nusibodo, kad atidarius pakuotę cukrus sušoka į gabalus? 
Tuomet supilkite cukrų į sandarų stiklainį ir įmeskite į jį nedidelį zefyro saldainį, siūloma interneto puslapyje „Food 52“.
Drėgmė, esanti zefyre, neleis cukrui sudžiūti ir sukietėti. Tą pačią funkciją atlieka ir gabalėlis molio keramikos.
Salierus ir morkas suvyniokite į aliuminio foliją
Šviežias nuskustas morkas geriausia laikyti sandariame plastikiniame maišelyje arba suvyniotas į aliuminio foliją šaldytuve.
Taip laikomos morkos, beveik neturėdamos kontakto su deguonimi, išliks šviežios iki 2 savaičių.
Šis būdas tinka ir salierams. Etenas – natūralios dujos, lemiančios salierų nokimą, išgaruos iš daržovių, todėl jie noks kur kas lėčiau.
Bulves laikykite su obuoliais
Tos pačios eteno dujos gali sugadinti kitus vaisius, laikomus su obuoliais. Todėl nelaikykite obuolių vaisių lėkštėje.
Verčiau laikykite juos plastikiniame maišelyje šaldytuve.
Kelis obuolius galite laikyti kartu su bulvėmis – taip jos sudygs kur kas lėčiau.
Bananus taip pat reiktų laikyti atskirai nuo kitų vaisių, nes jie lemia greitesnį nei įprasta kitų vaisių sunokimą.
Apvyniokite bananų galiukus
Jeigu įsigijote tiek bananų, kad visų nesuvalgysite, neleiskite jiems paruduoti.
Verčiau apvyniokite jų galiukus plastikine plėvele. Taip jie ilgiau išliks geltoni ir sunokę.
Svogūnų laiškus laikykite plastikiniame butelyje
Norėdami apsaugoti svogūnų laiškus nuo parudavimo, juos susmulkinkite ir užšaldykite tuščiame plastikiniame vandens butelyje.
Kai prireiks, panaudokite tiek kiek reikia, o likusius supilkite atgal ir padėkite į šaldymo kamerą.
Pomidorų tyrę sušaldykite
Prarastai receptuose nurodoma naudoti daugiausiai 1 arbatinį šaukštelį pomidorų tyrės, tad tai, kas liko, dažniausiai sugenda.
Norėdami sutaupyti, galite likusią tyrę užšaldyti, supilstę ją į ledukų formeles, patariama interneto puslapyje „Cooking Light“.
Tokį šaldytą kubelį galite įmesti tiesiai į patiekalą, vos vėl prireiks tyrės.
Žemės riešutų sviesto indelį laikykite apverstą
Praėjusį mėnesį internete pasklido patarimas, kaip natūralų riešutų sviestą išsaugoti nesusisluoksniavusį, kad ant viršaus neatsirastų aliejaus.
Laikykite praimtą riešutų sviesto indelį apverstą. Kaip teigiama interneto puslapyje „Pure Wow“, taip sviestas nebesisluoksniuos ir nebereikės jo maišyti kaskart, kai užsimanysite pasmaguriauti.
Nupjaukite ananasų viršūnėles
Nupjaukite lapuotas ananasų viršūnėles ir laikykite šį vaisių apverstą.
Tai padeda ananaso cukrui, kuris transportuojant nusėda į apačią, pasklisti po vaisių. Kartu dėl šio metodo ananasas ilgiau išliks šviežiu, aiškinama interneto puslapyje „MailOnline“.
Sušaldykite žoleles
Jeigu liko šviežių žolelių, jas galite užšaldyti. Taip jų skonis išliks ilgiau.
Šaldykite žoleles susmulkintas, subėrę jas į ledukų formeles ir įpylę truputį vandens.
Kai norėsite vėl panaudoti žoleles, įmeskite reikiamą kiekį kubelių į patiekalą.
Žoleles galima šaldyti ir alyvuogių aliejuje arba svieste.
Likusį vyną supilstykite į ledo kubelius
Vynas nesilaikys amžinai, ypač atidarius butelį.
Nesunaudotą vyną galima supilstyti į ledo formeles ir sušaldyti, o vėliau panaudoti gaminant maistą, sakoma interneto puslapyje „DIY Home Sweet Home“.
Kai gaminsite patiekalą, kuriam reikia vyno, įmeskite kubelį ar kelis į keptuvę ir jis nedelsiant ištirps.
Šparagus laikykite krūvelėje
Turbūt paprastai šparagus laikote šaldytuve? Turėtumėte žinoti ir kitą puikų būdą, kaip juos išlaikyti šviežius.
Popieriniu rankšluosčiu apvyniokite šparagų apačią ir įmerkite juos į stiklinę tarsi puokštę gėlių, kad kelis centimetrus apsemtų vanduo.
Taip šparagai išliks vandeningi ir nesudžius.
daržovėsMaistasVaisiai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.