Ruošiatės šaldyti uogas? Štai ką turėtumėte žinoti

Uogos – vitaminų šaltinis, priemonė papuošti valgius ir tiesiog tikra palaima skrandžiui. Norėdami jomis lepintis visus metus, galime uogų užsišaldyti – dabar pats metas tai daryti.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Šaldytos braškės<br>123rf nuotr.
Šaldytos braškės<br>123rf nuotr.
Šaldytos gervuogės.<br>123rf nuotr.
Šaldytos gervuogės.<br>123rf nuotr.
Šaldytos spanguolės<br>123rf nuotr.
Šaldytos spanguolės<br>123rf nuotr.
Šaldytos avietės.<br>123rf nuotr.
Šaldytos avietės.<br>123rf nuotr.
Šaldytos mėlynės.<br>123rf nuotr.
Šaldytos mėlynės.<br>123rf nuotr.
Šaldytos vyšnios.<br>123rf nuotr.
Šaldytos vyšnios.<br>123rf nuotr.
Šaldytos žemuogės.<br>123rf nuotr.
Šaldytos žemuogės.<br>123rf nuotr.
Šaldyti agrastai.<br>123rf nuotr.
Šaldyti agrastai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jul 24, 2016, 3:47 PM, atnaujinta May 17, 2017, 10:40 PM

Yra kelios gudrybės, kurias verta žinoti, jeigu norite, kad žiemą uogos būtų ne mažiau gardžios, nei vasarą.

Bet prieš tai pakalbėkime apie šaldytų uogų naudą. Ar žinojote, kad jose kur kas daugiau (net iki 90 proc.) vitaminų ar mineralų, nei konservuotose sodo ir miško gėrybėse, pavyzdžiui, uogienėse arba kompotuose?

Be to, šaldytų uogų skonis ir aromatas beveik nesikeičia. O šiuolaikiniai šaldytuvai ir šaldikliai padeda šaldymą paversti paprasta ir greita procedūra.

Naudingos savybės

Teisingai užšaldytos ir laikomos uogos kone visada išlaiko nepakitusią išvaizdą ir visas naudingąsias savybes.

Šaldytų uogų maistinė vertė nebūtinai sumažėja. Uogose esantys vandenyje tirpūs vitaminai beveik nedingsta. Be to, šaldytose uogose išlieka karotinas, taip pat vitaminai B1 ir B2.

Vitamino C šaldytose uogose išsilaiko kone tiek pat, kaip ir šviežiose.

Maža to, šaldytos uogos netgi turi šiokį tokį privalumą, palyginti su šviežiomis. Taip yra todėl, kad jose išlieka gerokai mažiau pesticidų, švino ir kadmio.

Parengimas šaldyti

Uogų šaldymas nereiškia paprasčiausio jų įmetimo į šaldiklį ir pamiršimo ten. Yra keletas taisyklių, kaip paruošti uogas šaldymui ir laikymui šaldiklyje.

Pirma – visos šaldymui atrinktos uogos turi būti prinokusios. Atskirais atvejais, jeigu ketinate šaldytas uogas papildomai apdoroti gamindami maistą, pavyzdžiui, naudoti, kaip pyrago įdarą, virti iš jų kompotą, gali būti užšaldytos ir tos, kurios dar nespėjo visiškai prisirpti.

Šaldymui netinkamos pernokusios uogos, taip pat pažeistos ar papuvusios.

Idealiai tinka šaldyti tas uogas, kurios buvo surinktos ne vėliau, nei likus dviem valandoms iki įdėjimo į šaldiklį. Tik tada galite tikėtis, kad produktas bus aukštos kokybės. Žinoma, tai įmanoma tik naudojant savo pačių surinktas, o ne pirktas turguje uogas.

Prieš šaldant uogas būtina nuo jų nuvalyti visas nereikalingas dalis: stiebelius, lapelius, žiedynus. Labai atsargiai derėtų elgtis su minkštomis uogomis, tokiomis, kaip braškės, avietės ar gervuogės, idant netyčia jų nepažeistumėte, apdorodami.

Atskirais atvejais tokias uogas galima užšaldyti ir su koteliais, o nuvalyti jau užšaldžius, prieš vartojant.

Prieš šaldant uogas, jas būtina nuplauti ir nusausinti. Tai padaryti galima jas atsargiai išdėliojus ant popierinių ar medvilninių rankšluosčių per visą jų plotą.

Kad uogos greičiau išdžiūtų, iš viršaus galima uždėti dar vieną švarų rankšluostį, kuris sugers nereikalingą drėgmę.

Renkamės tarą

Norint išlaikyti uogų formą, puikiai tiks plastikiniai maišeliai ir nedideli plastikiniai indeliai su dangteliais.

Nerekomenduojama šaldytų uogų laikyti jau panaudotuose maišeliuose, nes šie gali išlaikyti anksčiau juose buvusių produktų kvapą. Be to, juose gali būti mikroįtrūkimų, dėl ko jie nebebus sandarūs.

Uogas reikia išdėlioti tolygiai į sausas talpas, nepaliekant jokių oro tarpų.

Jeigu indai neskaidrūs, reikia pažymėti, kokios uogos juose yra. Taip nereikės kaskart jų atidarinėti, kad sužinotumėte turinį. Juk kiekvienąkart, atidarius indą, patekęs į vidų oras paveikia ir produkto kokybę.

Bet kokia talpa, skirta šaldyti uogas, nesvarbu, ar plastikiniai indeliai, ar maišeliai, turėtų būti sandariai uždaryti. Nuo to priklausys, ar laikymo metu iš uogų neišsiskirs drėgmė, kuri kondensuotųsi ant šaldymo kameros sienelių ir dėl kurios gali tekti dažniau atitirpinti šaldiklį. Nuo indelio sandarumo priklauso ir uogų kokybė.

Braškės ar žemuogės

Norint šaldyti braškes, svarbu atrinkti kuo didesnes, nepažeistas, nesusiraukšlėjusias ir sveikas uogas. Jas būtina atsargiai nuplauti, po to paskleisti ant padėklo, kad išdžiūtų ir leisti pastovėti.

Vėliau uogas perpilkite į plastikinę tarą arba maišelį ir įdėkite į šaldymo kamerą.

Jeigu braškės minkštokos, jas į šaldymo kamerą įdėkite suskirstytas į atskirus indelius nedidelėmis porcijomis. Prieš šaldant uogas, jas galima apiberi cukrumi.

Taip pat iš minkštų braškių galima iš anksto pasiruošti nuostabų desertą žiemai: sutrinkite trintuve braškes su cukrumi, po to supilstykite gautą masę į mažus indelius ir užšaldykite.

Dideles ir vidutinio dydžio žemuoges reikėtų nuplauti, išdžiovinti, vientisu sluoksniu paskleisti ant padėkliuko ir palaikyti šaldiklyje, prieš visiškai sušaldant.

Žemuoges prieš šaldant taip pat galima apiberti cukrumi.

Šias uogas galima užšaldyti ir cukraus sirupe. Paruoštas žemuoges reikia suberti į švarius sausus stiklainius ir užlieti cukraus sirupu (300 g cukraus 1 litrui vandens). Taip paruoštas atšaldyti, po to palaikyti šaldymo kameroje parą.

Stiklainiukus su šaldytomis žemuogėmis reikėtų sandariai uždengti plastikiniais dangteliais ir laikyti šaldymo kameroje.

Yra ir dar vienas būdas, kaip užšaldyti žemuoges. Paruoštas uogas reikia suberti į emaliuotus indus, užberti cukrumi, po to pastatyti į apatinę šaldytuvo lentyną, kad išsiskirtų sultys. Vėliau žemuoges reikia perdėti į nedidelius indelius, aplieti sultimis ir užšaldyti.

Avietės ir gervuogės

Avietes reikėtų šaldyti tik šviežias, švarias ir nepernokusias. Jų nebūtina nuplauti. Užtenka tiesiog atvėsinti.

Avietės šaldomos ir su cukrumi, ir be jo. Bet jeigu šaldysite su cukrumi, jos gali pakeisti spalvą.

Prinokusias avietes reikia sudėti į nedidelius indelius, išklotus maistine plėvele. Galima ant jų užpilti sluoksnį cukraus. Vėliau avietes reikėtų palikti 3-4 valandoms vėsesnėje vietoje.

Po to uogas reikia uždengti uždengti maistine plėvele, jos kraštelius prispausti dangčiu ir įdėti indą į šaldiklį. Avietes rekomenduojama laikyti iki -12°С temperatūroje, neleidžiant, kad atitirptų.

Jeigu visos uogos gražios – didelės ir tvirtos, jas galima šaldyti, kaip ir braškes – iš pradžių inde išdėlioti vientisu sluoksniu, sušaldyti, o vėliau sušalusias uogas suberi į indėlius ilgesniam saugojimui. Taip galėsite mėgautis netrintomis avietėmis visus metus!

Norint užšaldyti gervuoges, reikėtų atrinkti didžiausias ir labiausiai sunokusias uogas. Jas reikėtų gerai nuplauti ir nuskinti kotelius.

Vėliau uogas reikia užšaldyti, paskleidus ant kartoninio padėkliuko, kurio krašteliai – 2-2,5 cm aukščio. Po to gervuoges perpilkite į plastikinius maišelius, sandariai juos uždarykite ir įdėkite į šaldymo kamerą.

Serbentai, spanguolės ir mėlynės

Serbentus prieš šaldant reikia gerai nuplauti ir nudžiovinti, nuimti nuo uogų kotelius.

Vėliau serbentus reikia paskleisti po dubenį ar ant padėklo ir įdėti į šaldiklį. Užšaldytas uogas reikia perdėti į plastikinius maišelius, sandariai juos uždaryti ir įdėti į šaldymo kamerą ilgesniam laikymui.

Kadangi serbentai – gana tvirtos uogos, jas galima iškart suberti į plastikinius indus arba maišelius ir įdėti į šaldymo kamerą, praleidus tarpinį etapą, kuomet jos pašaldomos, paskleistos ant padėklo.

Beje, įdomu tai, kad net ir sušaldyti juodieji serbentai skoniu nė kiek nenusileidžia šviežiems.

Spanguoles galima pavadinti labiausiai nepretenzinga uoga laikymui. Mieste iki pat pirmųjų šalnų jas galima drąsiai laikyti balkone, o kaime – gryname ore, prieš tai užpylus vandeniu. Prieš pat šalčius reikia nupilti nuo jų vandenį ir leisti uogoms užšalti.

Beje, nesutraiškytos ir nepažeistos spanguolės gali puikiausiai išsilaikyti iki pavasario, neprarasdamos savo naudingųjų savybių ir skonio, net ir neužšaldytos.

Jeigu vis tik spanguoles šaldysite, tai galima padaryti paskleidus uogas inde ar ant padėklo. Kai jos sušals, reikėtų jas suberti į ilgesniam laikymui skirtus indus ar pakuotes, sandariai jas uždaryti ir sudėti į šaldymo kamerą.

Galima ir praleisti spanguolių paskleidimo ant padėklo etapą, o tiesiog suberti jas į laikymui skirtus indus ir įdėti į šaldymo kamerą. Prieš tai spanguoles galima apiberti cukrumi.

Šaldant mėlynes atrinkite didžiausias ir labiausiai sunokusias uogas. Jas reikia gerai nuplauti ir nudžiovinti.

Šaldyti mėlynes, kaip ir gervuoges, geriausiai jas paskleidus ant kartoninio padėklo, kurio kraštai yra maždaug 2-2,5 cm aukščio. Vėliau uogas reikėtų perdėti į plastikinius maišelius, hermetiškai juos uždaryti ir įdėti į šaldymo kamerą.

Agrastai, vyšnios ir trešnės

Jeigu norite užšaldyti agrastus, žinokite, kad tam labiau tinka gelsvai žalios spalvos uogos.

Prieš šaldant agrastus, reikia juos gerai perrinkti, nupjaustyti kotelius ir žiedynų likučius, vėliau kruopščiai nuplauti tekančiu vandeniu.

Šaldyti agrastus rekomenduojama juos paskleidus ant faneros lentos, kurios plotas atitinka šaldymo kameros plotą, prieš tai lentą gerai nusausinus popieriumi.

Vėliau uogas reikia suberti į plastiknius maišelius, hermetiškai juos uždaryti ir įdėti į šaldymo kamerą laikymui.

Prieš šaldant vyšnias ir trešnes, reikia jas gerai nuplauti ir išdžiovinti. Jeigu iš jų virsite kompotą, uogas galite šaldyti ir su kauliukais. O jeigu virsite iš jų uogienes arba kepsite pyragus, kauliukus verčiau išimti.

Vėliau uogas galima tiesiog suberti į pakuotes ir užšaldyti.

Jeigu norite, kad vyšnios ir trešnės išliktų sveikos, paskleiskite jas ant indo vienu sluoksniu, užšaldykite greito šaldymo būdu ir perdėkite į plastikinius indelius arba maišelius tolimesniam laikymui šaldymo kameroje.

Vyšnias ir trešnes taip pat galima laikyti užbertas jas cukrumi ir sudėtas į nedidelius indelius, išklotus maistine plėvele. Taip paruoštas uogas rekomenduojama laikyti -12°С temperatūroje.

Laikymas ir šaldymas

Šaldytų uogų nerekomenduojama laikyti šalia mėsos, žuvies ir kitų produktų, antraip šioms sodo ir miško gėrybėms persiduos joms nebūdingi kvapai.

Geriausia užšaldyti uogas nedidelėmis porcijomis. Tada jose išliks daugiau vitaminų.

Šaldymo kamerą prieš šaldant uogas reikėtų paruošti. Dauguma šiuolaikinių šaldytuvų turi šaldymo kameros paruošimo funkciją.

Funkciją „Šaldymas“ rekomenduojama įjungti, likus parai, iki padedant uogas į šaldiklį, o išjungti praėjus parai po šaldymo pradžios. Po to reikia tiesiog nustatyti saugojimo režimą.

Specialistai teigia, kad, jeigu nustatysite šaltesnę temperatūrą – nuo -18 iki -23°С, uogas užšaldysite greičiau ir saugiau. Taip užšaldytas jas galėsite saugoti 8-12 mėnesių, tai yra, kone iki sekančio sezono.

Uogas galima šaldyti ir nustačius temperatūrą nuo 0 iki -8°С. Tačiau tada jas galėsite laikyti ne ilgiau, kaip tris mėnesius.

Šaldytas uogas galima naudoti pačiais įvairiausiais tikslais. Iš jų galima išvirti nuostabius kompotus, morsus, kisielius. Taip pat jas galima naudoti kaip kokteilių ir gaivinamųjų gėrimų sudedamąsias dalis.

Šaldytos uogos yra ir puikus pyragų, bandelių bei keksiukų įdaras. Jų galima įberti ir į pusryčių košę, ir į vaikišką tyrelę.

Tokios uogos puikiai tinka ir ledams arba varškės desertams bei užkepėlėms gardinti. Taip pat iš jų galima gaminti želė, putėsius ir padažus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.