Žinoma, kartais avokadai būna nepakankamai prinokę. Kaip atskirti prinokusį avokadą nuo pusžalio, o svarbiausia, kaip jį sunokinti „Skonyje“ jau pasakojome ne kartą.
Šįkart siūlome jums sužinoti, kaip kuo ilgiau išsaugoti avokadus.
Vienas būdas neleisti paruduoti ir išsaugoti žalią perpjautą avokadą – įmerkti jį perpjauta puse žemyn į orui nepralaidų indą ir įpilti šiek tiek vandens. Uždengti ir įdėti į šaldytuvą.
Taip avokadas išliks žalias bei kietas iki trijų dienų, rašoma interneto puslapyje „mindbodygreen“.
Jeigu norite dar labiau pratęsti prinokusio avokado gyvenimą, sušaldykite jį. Taip, tai tiesa! Jūsų galite šaldyti avokadus, kaip, beje, ir daugelį kitų produktų.
Šaldytus avokadus galite saugoti net iki pusmečio!
Šaldyti avokadus galite dvejopai: perpjautus pusiau arba sutrintus į tyrę.
Štai ką reikia daryti, jeigu šaldysite perpjautą pusiau avokadą
1. Nuplaukite vaisių.
2. Perpjaukite pusiau ir nulupkite.
3. Nusprendę šaldyti pusiau perpjautus avokadus, suvyniokite kiekvieną puselę atskirai (be kaulo) į maistinę plėvelę ar aliuminio foliją, tada įdėkite juos į užsegamą pakavimo maišelį ir užšaldykite (nepamirškite ant maišelio pažymėti datos, kada užšaldėte).
Jeigu nusprendė šaldyti sutrintą avokadą:
1. Sutrinkite nuplautą ir nuluptą avokadą šakute arba trintuve su šlakeliu citrinos sulčių arba baltojo acto.
2. Įdėkite į užsegamą pakavimo maišelį ar orui nepralaidžią talpą ir užšaldykite.
Užšaldytas avokadas gali būti laikomas iki penkių-šešių mėnesių.
Atšildyti avokadą galima trejopai: palikite jį šaldytuve 12-24 val., prieš vartodami, arba maždaug valandą palaikykite kambario temperatūroje. Dar vienas būdas atšildyti šaldytą avokadą – įdėti pakuotę su vaisiu į dubenį ir paleisti iš viršaus šaltą vandenį.
Reikėtų žinoti dar šį bei tą.
Atšildytas sušalęs avokadas bus ne toks kietas, kaip šviežias.
Tačiau, net jeigu jis ir nebus idealus užkandis, toks avokadas puikiai tiks pagaminti gvakamolei (jos receptas buvo pateiktas „Skonyje“ jau anksčiau), užtepams ant duonos, padažams ar net avokadiniams ledams!