Savo ūkyje „Kuodžių braškės“ šalia Klaipėdos ji augina beveik dviejų dešimčių veislių braškes ir puikiai žino, kuo viena skiriasi nuo kitos.
Justinos paprašėme patarimų, kaip rinktis braškes, kad įsigytumėme šviežias, kokybiškas ir tikrai skanias uogas.
Šviežios ar ne?
„Jeigu pirkėjui svarbus ne tik skonis, bet ir maistinė braškių vertė, vitaminų kiekis, jis turėtų pirkti tą pačią dieną skintas uogas. Nes stovėdamos uogos kas valandą praranda maistines savybes“, – teigė ūkininkė.
Ji pataria atkreipti dėmesį į tai, kaip atrodo braškės. Uogos turėtų būti lygios, šonai neturi būti įspausti, ant jų neturėtų būti šlapiuojančių vietų – jeigu taip yra, vadinasi, jos skintos seniai, sugadintos pervežant.
Uogų spalva turėtų būti vienoda – jeigu braškės galiukas balzganas, vienas šonas žalesnis už kitą, vadinasi, ji nuskinta ne visai prinokusi. Tokios uogos skinamos siekiant ilgiau jas išlaikyti ir pervežti, tad jos nebus šviežios.
„Lenkiškos braškės prekyvietes pasiekia per kelias dienas. Jas pirkdami žmonės įsigyja uogų, kurios būna nuskintos ir prieš penkias, ir net prieš septynias dienas.
O jeigu turguje perkate lietuviškas uogas, geriausiu atveju jos bus nuskintos iš vakaro arba praėjusios dienos popietę“, – teigė J.Skaisgirienė.
Galimybę įsigyti tą pačią dieną skintų braškių suteikia tiktai ūkininkai, uogas skinantys ryte.
Didelės ar mažos?
Daugelis pirkėjų mano, kad mažos uogos yra vertingesnės – jie yra įsitikinę, jog didelės uogos užauga tik gerai tręšiant braškes.
„Netiesa. Braškių dydį nulemia daigai ir tinkamas jų auginimas. Pavyzdžiui, mūsų ūkyje braškės negauna nė gramo trąšų“, – patikino ūkininkė. Jos auginamos kai kurių veislių braškės tokios didelės, kad į delną telpa vos viena – dvi.
Yra žmonių, kurie mažas uogas renkasi dėl kitos priežasties – jie įsitikinę, kad mažos braškės yra sukaupusios daugiau skonio. Pasak Justinos, viskas priklauso nuo drėgmės kiekio, kitaip tariant, laistymo. Šiuolaikiniuose ūkiuose, turinčiuose įrengtas laistymo sistemas, išraiškingesniu skoniu pasižymi didelės uogos.
Lietuviškos ar lenkiškos?
Ne paslaptis, kad net ir gavę pardavėjo patikinimą, jog uogos yra lietuviškos, galite įsigyti lenkiškų. Mat kartą iš ūkininko gavę sertifikatą perpardavinėtojai juo pasinaudoja ir prekiaudami svetur užaugintomis braškėmis.
„Teko girdėti vieną pirkėjų gudrybę – pardavėją jie patikrina klausdami, kokios veislės uogas pardavinėja. Pamatę suglumusį veidą ir nesulaukę pardavėjo atsakymo, iš jo nebeperka uogų. Jeigu jis nežino uogų veislės, vadinasi, parduoda ne ūkininko produkciją.
Žinoma, šis patarimas nėra šimtaprocentinis, tačiau išbandyti jį verta“, – atskleidė J.Skaisgirienė.
Norintiems kokybiškų uogų ji patartų susirasti patikimą ūkininką ir pirkti braškes iš jo. Tik taip galima būti tikriems, kad įsigyjate geriausios kokybės uogas.
Ūkyje galima geriau pažinti skirtingų veislių braškes ir išsirinkti mėgstamiausias. Tą patį J.Skaisgirienė pataria ir norintiems įsigyti braškių daigų – vasarą jas ragauti, o rudenį ar pavasarį pirkti daigus.
Per kiek laiko reikia suvalgyti braškes?
Nuskintas uogas Justina pataria suvalgyti kuo greičiau. Bet jeigu tenka jas palaikyti, geriausia jas sausas padėti į šaldytuvą. Svarbu jų neplauti, nes vanduo spartina gedimą.
Prieš valgant išimti iš šaldytuvo ir palaikyti 15 minučių – per tą laiką išsiskirs cukrus, braškės bus saldesnės.
Sezonas baigėsi tiktai spalį
Savo ūkio braškes J.Skaisgirienė pati ir realizuoja: nemaža dalis pirkėjų uogų įsigyja tiesiai iš ūkio, dalį išvežioja pagal užsakymus, dalis parduodama pakelėje.
Pernai 7 tonas braškių pardavusi ūkininkė sezoną užbaigė tiktai spalio viduryje.
„Šiemet braškės pradėjo nokti anksčiau, todėl sezonas taip ilgai nesitęs. Tačiau derlius bus neblogas“, – pasidžiaugė ūkininkė.