Žodis „gurmanas“ yra kilęs iš prancūziško žodžio „gourmet“ ir apibūdina žmogų, turintį rafinuotą skonį, išrankų maistui ir didelį dėmesį skiriantį jo kokybei. Gimtadienio šventė – ideali proga pademonstruoti savo gerą skonį ir maloniai nustebinti savo svečius ypatingomis vaišėmis.
Štai aštuonios taisyklės, kurias reiktų prisiminti jei norite gurmaniškos gimtadienio šventės.
1. Stalas neturi būti nukrautas gausybe valgių. Elegancija, saikas ir aukščiausia kokybė – būtina trijulė tikro gurmano stalui.
2. Gimtadienio vaišėms rinkitės tik aukščiausios kokybės ir tik pačius šviežiausius produktus. Visi ingredientai turi būti tik patys geriausi. Todėl net ir prieskonius bei pagardus rinkitės atsakingai. Gurmanams yra svarbus produktų kiekis viename patiekale ir jo skonio atspalviai.
3. Nepamirškite, kad svarbus ne tik patiekalo skonis, bet ir tai, kaip jis atrodo. Kiekvienas valgis, net ir mažiausias užkandis, ant gurmano stalo turi atrodyti patraukliai. Maistą lėkštėje puoškite kvapniais šviežiais žalumynais, gėlių žiedais.
4. Gurmano stalas visada bus gražiai paserviruotas. Pietums bus naudojami keli stalo įrankių rinkiniai. Kada, jei ne per šventes pademonstruoti savo gerą skonį?
5. Nebijokite eksperimentuoti. Tikras gurmanas dievina iššūkius ir nebijo išbandyti kažką naujo. Juk tik taip atrasite išskirtinius ypatingus skonius.
6. Skaitykite specialią literatūrą, drąsiai apie maistą klauskite ekspertų. Sužinosite, kaip išsirinkti kokybiškus produktus, kaip paruošti tikras gurmaniškas vaišes.
7. Kad gimtadienio vaišes parduotuvėje supirktumėte greitai ir nepasimestumėte tarp gausybės produktų, rinkitės produktus, pažymėtus „IKI Gourmet“ ženklu. Juo pažymėtus gaminius tikrai įvertins net patys išrankiausi jūsų svečiai. Šiuo ženklu pažymėti produktai išsiskiria itin aukšta kokybe ir originaliu skoniu.
Užkandžiams papjaustykite subtilaus skonio „IKI Gourmet“ dešrų ir kumpių. Šalia – šviežio prancūziško batono.
Ant desertų stalo įspūdingai atrodys tradicinis „IKI Gourmet“ šakotis. Kartu patiekite aukščiausios kokybės rūšinės rankų darbo kavos iš Indijos, Brazilijos ar Gvatemalos. Pagrindiniam patiekalui galite paruošti klasikinius jautienos didkepsnius (receptas pateiktas žemiau).
8. Mėgaukitės maistu ir kompanija. Niekur neskubėkite. Paragaukite kiekvieno patiekalo.
Klasikiniai jautienos didkespniai
Jums reikės (4 porcijoms):
kokybiškos jautienos išpjovos – 600 g;
aliejaus – 8 valgomųjų šaukštų;
sviesto – 2 valgomųjų šaukštų;
jautienos prieskonių – 20 g;
druskos;
pipirų.
Paruošimas
Atidžiai išsirinkite kokybišką mėsą. Ją supjaustykite maždaug 3 centimetrų storio pjausniais. Patepkite aliejumi ir iš abiejų pusių apibarstykite juodaisiais pipirais ir prieskoniais. Jų nepadauginkite.
Gerai įkaitinkite grilio keptuvę. Prieš dėdami pjausnius kepti, pabarstykite juos druska.
Iš abiejų pusių apskrudinkite kepsnius po 4 minutes.
Ant iškepusių jautienos gabalėlių uždėkite po pusę šaukšto sviesto ir prieš patiekdami leiskite mėsai pailsėti.
Garnyras – jūsų fantazijos reikalas. Nebijokite išbandyti kažko nauja.
Skanaus.