Sėklai pradėjus augti ir daigui dar neatsiskyrus nuo sėklos, visos vertingiausios medžiagos koncentruojasi į daigus.
Daiginimo ir brinkimo metu visų augalų sėklose daugėja organizmui reikalingų medžiagų, tokių kaip geležis, kalcis, fosforas, magnis ir kt. Visos šios naudingos medžiagos gerina žarnyno veiklą, medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą ir jaunina organizmą.
Daigais siūloma praturtinti mitybą – dėti jų į salotas, užtepus, kokteilius.
Kaip daiginti? Pataria G.Gum.
Kaip daiginti grikius
Grikiai puikiai tinka norintiems sulieknėti. Juose yra geležies, kalcio, kalio, fosforo, jodo, cinko, fluoro, molibdeno, kobalto, B grupės vitaminų, folio rūgšties. Taip pat jie teigiamai veikia cholesterolio kiekį kraujyje.
Daiginimui imkite 0,5 stiklinės žalių – nekepintų grikių. Grikiai turi būti baltos-šviesios spalvos, šviesūs, netinka rudi-kepinti. Jie nėra gyvi, tad ir nesudygs.
Grikius užpilame 1 stikline vandens. Laikome 30 min. Taip grikiai pažadinami ir tampa gyvi, pasiruošia dygti.
Tada sietelyje laikome juos 1-1,5 paros. Retkarčiais reikia perplauti tekančiu vandeniu. Kai pamatysite baltus daigelius, galite laikyti šaldytuve iki 3 parų arba išdžiovinti.
Džioviname džiovyklėje iki 42-47 C. „Kartais juos palieku tinklelyje, neplaunu vandeniu, ir jie natūraliai išdžiūsta“, – patirtimi dalijosi G.Gum.
Grikius valgome su vaisiais, daržovėmis. Išdžiovintus grikius beriame ant salotų, sriubos.
Kaip daiginti liucerną
Tai vienas iš paprasčiausiai daiginamų augalų namie. Šie daigai itin maistingi, jie dedami plakant į kokteilius, ant sumuštinių, įmaišomi į salotas, beriami į sriubą (tik ne virtą).
Į stiklainį pilame du šaukštus liucernos sėklų, pilame vandenį ir mirkome 3-4 val. (2 šaukštai liucernos sėklų po savaitės užims apie 1 l talpos indą). Po to jas gerai praplauname vandenyje ir paliekame drėgnai (be vandens) tame pačiame inde 1-2 savaitėms, laikome šviesioje vietoje. Kas dieną perplauname jas vandeniu. Po pirmos savaitės jau galime mėgautis žalumynais.
Patogiausia, kad stiklainio dangtelis būtų su smulkiomis skylutėmis arba vietoj dangtelio galima naudoti marlės audinio skepetą, prispaustą prie kaklelio guma ar virvele. Taip pat išmirkytas sėklas galima pasėti žemėje, bet patogiausia daiginti stiklainyje.
Kaip daiginti saulėgrąžas
I etapas – mirkymas
Sėklas su lukštais (nekepintas) mirkome 10-12 valandų vandenyje.
II etapas – daiginimas
Po 10-12 valandų nupilame vandenį, praplauname sėklas švariu vandeniu ir daiginame jas apie 28-36 valandas (kol pasirodo maži daigeliai, „uodegėlės“). Daiginimo metu sėklas praplauname keletą kartų tekančiu vandeniu.
III etapas – žemės paruošimas, sodinimas
Priklausomai nuo pasirinkto padėklo, pilame žemę (tinkamiausios yra durpės, 10% kompostinės žemės 5% humuso (sliekų žemės), pasirinktoje žemėje neturėtų būti gyvūnų išmatų, kurie skatina nitratatų kaupimąsi) apie 2-5 cm storio sluoksniu. Žemę standžiai suspaudžiame. Tada sėklas tankiai paskirstome ant žemės paviršiaus vientisu sluoksniu, palaistome.
Daugiau – grazinagum.com