Teko skambinti giminaičiams į kaimą ir klausti senyvų gyventojų patarimo.
Štai ką išgirdome. Pirmiausia svarbus tinkamas maišas. Jis turi praleisti orą. Geriausia bulves supilti į dvigubo audinio maišą. Jį galima įdėti į dėžę, o šią – į didesnę, tarpus tarp jų užpildžius skudurais ar nereikalingomis antklodėmis. Bulves gerai uždengus, galima jas laikyti net ir šaltyje. Tiesa, jeigu šaltis geriau paspaus, vertėtų jas apkloti šiltesnėmis antklodėmis.
Uždengti bulves svarbu ir todėl, kad jos privalo būti tamsoje, kitaip ims žaliuoti.
Kad maiše nesiveistų bakterijos, į jį vertėtų įdėti šermukšnio lapų – senoliai tvirtina, kad tai padeda ilgiau išlaikyti bulves šviežias. O jeigu maiše bus ir džiovintų mėtų, tai apsaugos bulves nuo dygimo.
Šalia bulvių neturėtų būti kitų daržovių, išskyrus burokėlius. Pasirodo, jie puikiai draugauja su bulvėmis ir net apsaugo jas nuo vytimo.
Svarbu žinoti: jeigu maiše yra nors viena sugedusi bulvė, ji kaip mat tuo „užkrės“ ir kitas. Tad kartkartėmis reikėtų bulves perrinkti ir pašalinti tas, kurios jau „pagavo“ puvinį. Apie gedimą įspėja atsiradęs kvapas ir mažos muselės.
Tad prisiminkite šiuos patarimus, kad bulvių pakaktų visai žiemai.