Mėsos spalva – vienas svarbiausių kriterijų renkantis parduotuvėje mėsą. Natūrali, lygi mėsos spalva asocijuojasi su šviežumu, maloniu skoniu.
Kokias mėsos savybes išduoda jos spalva? Gal ją galima pakeisti? Teiraujamės „Maxima“ mėsos meistro Dariaus Lažauninko.
„Įtakos mėsos spalvai turi daugybė veiksnių. Vienas pagrindinių – gyvulio amžius: jaunų gyvūnų mėsa yra šviesiai rausva, o senų – tamsiai rausva“, – paaiškino mėsininkas.
Į parduotuves dažniausiai patenka jaunų kiaulių mėsa, todėl ji yra šviesios rausvos spalvos.
Mėsos spalva priklauso ir nuo gyvūno rūšies: vienų mėsa yra šviesiai rausva, kitų – tamsiai raudona.
Kiauliena yra šviesiai rausva, jos riebalai – baltos spalvos. Jautienos spalva gerokai tamsesnė nei kiaulienos, jai būdinga tamsiai raudona spalva. Jautienos riebalų spalva gelsvesnė nei kiaulienos.
Įtakos mėsos spalvai turi ir gyvūno šėrimas. Šeriant pašarais, turinčiais daug karotinų, mėsa tampa gelsva.
Ar galima pakeisti mėsos spalvą dirbtinėmis priemonėmis? „Šviežios atšaldytos mėsos spalvos pakeisti negalima, nebent gendant mėsai jos spalva keičiasi – tamsėja“, – paaiškino D.Lažauninkas.