Mėsa naudinga tuo, kad aprūpina organizmą vertingomis aminorūgštimis, kurių negamina organizmas, taip pat labai gerai pasisavinamais baltymais, geležimi, vitaminu B12 ir dar gausybe kitų medžiagų. Ne veltui valgyti mėsą ragina ir dietologai.
Bet kad mėsa būtų ir skani, ir teiktų naudos, jis turi būti šviežia. Kaip išsirinkti kokybišką ir šviežią mėsą?
Dauguma šeimininkių, mėsą pirkdamos parduotuvėje, atkreipia dėmesį į jos tinkamumo vartoti laiką. Bet ką daryti, jeigu kyla įtarimų arba mėsą perkate turgavietėje, iš ūkininkų? Kaip žinoti, ar ji tikrai šviežia?
„Temperatūra, spalva, konsistencija ir kvapas, – tai pagrindiniai požymiai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį renkantis šviežią mėsą“, – patarė „Maxima“ mėsos meistras Darius Lažauninkas.
Mėsa – greitai gendantis produktas, todėl ji turi būti laikoma tokioje temperatūroje, kurioje ilgiau negestų – ne aukštesnėje kaip septyni laipsniai šilumos ir ne žemesnėje nei vienas laipsnis šalčio.
Natūralu, kad pirmiausia pirkėjas atkreipia dėmesį į mėsos išvaizdą, tai yra – į spalvą. Šviežia mėsa gali būti nuo šviesiai rausvos iki tamsiai raudonos spalvos – tai nulemia gyvulio rūšis.
Kiaulienos spalva yra šviesiai rausva, mėsa šiek tiek drėgna, bet ne šlapia. Jos riebalai turi būti baltos spalvos, oda sausa.
Jautienos spalva gerokai tamsesnė nei kiaulienos, jai būdinga tamsiai raudona spalva. Jautienos riebalų spalva gelsvesnė nei kiaulienos.
Tai pat mėsos šviežumą nusako konsistencija: atšaldytos šviežios mėsos raumeninis audinys yra elastingas ir stangrus. Norint patikrinti, ar mėsos konsistencija yra tinkama, tereikia mėsą įspausti pirštu. Duobutė turėtų nedelsiant išsilyginti.
Galiausiai – kvapas. Šviežios mėsos kvapas turi būti natūralus, be pašalinių kvapų.
Atkreipkite dėmesį ir į tai, kad karštomis dienomis mėsai kyla pavojus: net jeigu įsigijote pačią šviežiausią mėsą, ne visada ją iš karto pargabenate į namus ir padedate į šaldytuvą. Ką daryti, jeigu pirkiniai daugiau laiko nei reikėtų praleido automobilyje?
Jeigu įtariate, kad mėsai galėjo pakenkti šiluma, patikrinkite ją pagal aukščiau nurodytus kriterijus – jeigu nors vienas neatitinka standartų, gali būti, kad produktas jau nebetinkamas vartoti.