„Galima šaldyti įvairias uogas. Štai dabar – braškių sezonas. Kaip jas taisyklingai šaldyti? Svarbiausia nuskinti šviežias, sveikas uogas, kad būtų su visais koteliais. Perrinkti jas, kad nebūtų nei įskilusių, nei labai ištižusių uogų – jos nėra tinkamos šaldymui“, – aiškino augalinės mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė.
Pirmas etapas – uogas nuplauti ir nusausinti. Nusausinti galima paprasčiausiu popieriniu rankšluosčiu ar tiesiog pabėrus jas ant virtuvinio rankšluosčio.
Kai uogos tampa sausos, reikia pašalinti kotelius ir sudėti jas į šaldymui tinkančius indelius ar maišelius. Pridėjus pilną indelį jį dėti į šaldiklį, kuriame būtų minus 18-23 laipsniai.Tokioje temperatūroje uogos gali laikytis iki pusės metų.
Jeigu šaldiklyje temperatūra tik iki minus 8 laipsnių, uogos mitybinę vertę praras maždaug po trijų mėnesių.
Uogas galima šaldyti ir sandariai uždaromuose maišeliuose.
Kietesnes uogas – vyšnias, agrastus – geriausia šaldyti indeliuose. O minkštesnes, tokias, kaip braškės, – polietileno maišeliuose.
Jeigu norite žiemą turėti šaldytų ir formą išlaikiusių braškių uogų, jas reikia šaldyti taip atskirai: padėti ant padėklo ar į platesnį indą, o praėjus parai sudėti į indelius.
„Žiemą galėsite mėgautis kvapniomis, sveikomis uogomis – tai tūkstantį kartų geriau nei uogienė su cukrumi“, – teigė G. Jonaitytė.