Jei šį klausimą užduočiau bet kuriam suaugusiajam, kuris dar neturi vaikų arba jau seniai juos užaugino, tylos pauzė šiek tiek užtruktų. Tad koks tas manų košės skonis ir kodėl ją valgyti naudinga ne tik vaikams, bet ir suaugusiems?
Manai - tai išskirtinio stambumo kviečių kruopos, kurios gaunamos stambiai sumalus aukščiausios rūšies kviečių grūdus. Taikant specialią technologiją atrenkamos šviesios, maždaug 0,25–0,75 mm dydžio vidinės grūdo dalys, kuriose susikaupusios pagrindinės sudėtinės grūdo maistinės medžiagos. Ši grūdo dalis dar vadinama grūdo branduoliu ir ji sudaro apie 80 proc. viso grūdo.
Kuo manų kruopos naudingos žmogaus organizmui?
Manuose yra daug mineralinių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui: kalio, kalcio, magnio, geležies, natrio, fosforo, taip pat gyvybiškai svarbių vitaminų B1 ir B2, PP. Manai gana kaloringi, 100 gramų kruopų yra 350 kcal, daugiausiai juose angliavandenių – 75 proc., todėl manai ypač tinkami mažų vaikų mitybai, kai reikia didinti kūno masę.
Pasak mitybos specialistų, žmogaus organizmas manus greitai virškina ir lengvai pasisavina. Skystą manų košę gydytojai dažnai skiria suaugusiems, sergantiems skrandžio ir žarnyno trakto ligomis, manų košė skiriama po skrandžio bei žarnyno operacijų.
Suaugusiems manai praverčia, kai nuo pusryčių iki pietų praeina daug laiko, o kada valgyti - pasirinkti negali. Manų kruopos gana lėtai virškinamos, todėl sotumo jausmas pavalgius manų košės išlieka ilgiau, tad pietaujant mažesnė tikimybė, kad persivalgysite.
Manų kruopos gerina inkstų funkciją, nes manuose yra žmogaus organizmui reikalingas kalio kiekis. Sportuojantiems ir aktyviai gyvenantiems žmonėms manų kruopos yra greitas energijos atstatymo šaltinis.
Į manų košę pridėjus kapotų riešutų ar razinų galima ne tik košę pagardinti, bet ir padidinti jos maistinę vertę. Be to, manų kruopose esantys mineralai, tokie kaip fosforas, cinkas ir magnis, yra naudingi žmogaus kaulų ir nervų sistemai. Tiesa, jei žmogus netoleruoja glitimo, manų jam vertėtų atsisakyti.
Į suaugusiųjų racioną grįžta manų košė
Pakalbinome keletą suaugusiųjų ir paklausėme jų, ar jie valgo manų košę ir koks manų košės receptas jiems gardžiausias. Mokytoju dirbantis Rimantas iš Jurbarko, sakė, kad manų košės jis nevalgė jau gerus 30 metų. Pasiteiravus, dėl kokių priežasčių, Rimantas atrėžė, kad išaugo iš vaikiško amžiaus ir nustojo manų košę valgyti, kol augino vaikus manė, kad tai vaikų maistas ir pats nė neragaudavo.
„Gastroenterologas man rekomendavo kartkartėmis tokios košės išsivirti - jo teigimu, ji gerai virškinama ir tinka žmonėms, kurie, kaip aš, skundžiasi virškinimo ligomis. Turbūt netrukus reikės prisiminti ne tik manų košės skonį, bet ir kaip ją išvirti“, - pakalbintas savo istoriją papasakojo Rimantas.
Ką daryti, kad vaikai valgytų manų košę?
Penkerių metų sūnų Beną auginanti mama Asta Lydeikienė pasidalijo patarimais, ką ji daro, kad jos sūnus manų košę noriai valgytų.
„Pavydžiu mamoms, kurių vaikai mėgsta manų košę ir neatsikalbinėja. Šis patiekalas tai jau tikrai nėra mano sūnaus mėgstamiausias. Kartą kai jau kantrybė baigėsi jį įtikinėjant, kad košė skani, kad ji maistinga, kad pagardinta jo mėgstamiausia aviečių uogiene ir košės forma primena zuikutį, ėmiau skaityti tai, kas parašyta ant manų kruopų pakuotės. Mano Benas susidomėjo ir ėmė klausinėti, ką reiškia „ekstra manai“, iš ko pagamintos manų kruopelytės, kodėl jos tokios mažos, ką reiškia, kad jos yra be sėlenėlių ir panašiai. Kadangi buvau skaičiusi apie manų gamybos technologiją, pradėjau viską aiškinti vaikui suprantama kalba.
Benui tai patiko. Dabar, kai valgo manų košę, žaidžiame žaidimą: jis manęs klausinėja apie manus, o aš jam atsakinėju, ir lėkštė su koše nepastebimai ištuštėja“, - patarimu pasidalijo penkiamečio Beno mama A.Lydeikienė.
Jei šį vakarą arba rytoj iš ryto suksite galvą, ką pasigaminti? Prisiminkite tai, kas primena nerūpestingą vaikystę, mamos šypseną ir visus gražius jos pasakytus epitetus apie manų košę. Skanaus!
Manų košė su melionu „Labas rytas“
Ingredientai: 2 stiklinės pieno, 4 šaukštai aukščiausios kokybės manų, truputėlis druskos, mažas gabaliukas sviesto, šaukštelis cukraus, 1 stiklinė tarkuoto meliono ir žiupsnelis cinamono, papuošimui braškės ar kokios kitos turimos uogos.
Gaminimas: Į pieną įberti truputį druskos, šaukštelį cukraus, sudėti sviestą ir užvirti. Maišant atsargiai suberti manų kruopas, po to sudėti sutarkuotą melioną. Košę pavirti apie 8 min. Puodą uždengtą palikti bent 5 min., kad košė taptų puri. Prieš valgant pabarstyti cinamonu, užberti supjaustytų braškių ar kitų turimų uogų.