Kepamos duonos aromatas užlieja visas erdves, o jos skonis pasakiškas. E.Montvidas pasidalijo duonos, kurią kepa per atostogas ir didžiąsias šventes, receptu.
Vienam duonos kepalui iškepti reikės:
1,5 arbatinio šaukštelio šviežių sausų mielių
4,5 stiklinės persijotų miltų
0,5 stiklinės šilto vandens (38 laipsnių)
1 skardinės (0,34 l) arba butelio alaus
1,5 arbatinio šaukštelio druskos
miltų pabarstyti
1 šaukšto kukurūzų miltų
Dideliame dubenyje sumaišykite mieles su puse stiklinės miltų ir šiltu vandeniu. Dubenį uždenkite, pastatykite šiltoje vietoje ir leiskite tešlai pastovėti apie 30 minučių.
Kitame dubenyje sumaišykite alų, likusius miltus ir druską. Maišykite viską iki vientisos masės tol, kol tešla nebekibs prie dubens kraštų. Indą uždenkite, pastatykite šiltoje vietoje ir leiskite tešlai kilti 2 valandas, kol jos padvigubės.
Gumine mentele išimkite tešlą iš dubens ir padėkite ant gausiai miltais pabarstyto stalo. Taip pat miltais gausiai apibarstykite ir tešlos viršų. Suformuokite kepaliuką.
Kepimo popierių apibarstykite kukurūzų miltais. Ant jo dėkite duonos kepaliuką ir jo viršų apibarstykite miltais. Duonos kepalą lengvai uždenkite rankšluosčiu ir leiskite pakilti 30–40 minučių.
Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių karščio.
Ant žemesnio padėklo orkaitėje pastatykite dubenėlį su šiltu vandeniu, kad palaikytumėte reikiamą drėgmę.
Aštriu peiliu keliose vietose plačiai įpjaukite duonos kepalo viršų. Padėkite kepimo popierių ant skardos virš šilto vandens. Kepkite 35 minutes, kol duonos kepaliukas taps rudai auksinės spalvos.
Iškeptą duoną padėkite ant padėklo. Prieš pjaustydami ir patiekdami leiskite jai visiškai atvėsti.