Šiuo metu gyvenanti vienkiemyje paraistėje, turinti savo ūkį ir rauginanti viską, ką pati užaugina. Tai receptai iš kitais metais pasirodysiančios būsimos knygos apie maisto atsargų ruošimą naudojant kuo mažiau energijos.
Vienas iš pačių laukiamiausių žiemos patiekalų yra krosnelėje troškinti rauginto kopūstų ketvirčiai. Jie labai gražiai atrodo troškintuve, skonis sodrus rudeniškas, o prapjovus visi lapai laikoso vienas ant kito kaip kokiame kokybiškame šimtalapyje.
Šie kopūstai taip nesuminkštėja kaip smulkinti ir į juos taip smarkiai neįsigeria riebalai.
Reikės:
tiek raugintų kopūstų ketvirčių, kad padengtų jūsų troškinimo indą vienu sluoksniu;
rūkytos šoninės;
svogūno;
kelių skiltelių česnako;
sultinio (geriausiai jautienos kaulų sultinio, bet jei neturite, tiks ir vanduo).
Gaminimas:
Kopūstus storadugniame troškintuve sudėliojame vienu sluoksniu pjūviu į apačią, taip jie geriau atlaikys karštį ir virimą, neiširs. Šoninę pakepiname su susmulkintais svogūnais ir česnakais, viską supilame ant kopūstų. Supilame sultinį, jo reikia tiek, kad kopūstai būtų apsemti iki pusės ar 2/3, nes jei apsemsite viską, tai jau bus tiršta sriuba.
Troškintuvą užverdame ant krosnelės ir tada dedame į krosnies orkaitę 3 – 4 valandom, kad iš lėto virtų. O jei krosnies neturite, dėkite į 180 laipsnių orkaitę ir troškinkite apie 1 – 2 valandas, kol suminkštės. Kartais patikrinkite ar nenugaravo visas skystis, jo turi likti ant dugno, kad kopūstai neprisviltų. Aišku, patiekiame su virtomis bulvėmis.