Iki 2013-ųjų, kol tapo ūkininku, M.Kinderis supratimo apie žemės ūkį turėjo tik tiek, kiek sužinojo padėdamas seneliams vežti šieną. Dabar jis – kiek netradicinis ūkininkas, nes ne tik augina galvijus, bet ir rengia kepsnių degustacijas.
Lietuvoje limuzinai auginami palyginti neseniai.
Prancūzijoje jų kilmės knyga rašoma nuo 1886 metų, o pas mus pirmieji limuzinai atvežti tik 1996-aisiais. Prancūzai sako, kad ir Lasko olose nupiešti limuzinai.
Žala kailio spalva, aplink nosį ir akis šviečia balti veidrodėliai – tokie limuzinų bruožai. Perkant galvijus veislei žiūrima, ar neįlinkusi nugara, ar kojos tiesios, kaip stovi uodega. Mindaugas patikslino: tai svarbu toli gražu ne dėl bendro vaizdo – kartu lemia ir tai, ar karvė lengvai veršiuosis.
Jautienos kulninė „Osso Buco“
Reikės:
- 4 jautienos blauzdų gabalų (apie 1,5 cm storio)
- druskos ir pipirų pagal skonį
- 1/2 puodelio kvietinių miltų
- 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus
- 1 smulkiai pjaustyto svogūno
- 2 smulkiai pjaustytų morkų
- 2 smulkiai pjaustytų salierų stiebų
- 3 smulkiai sukapotų česnako skiltelių
- 1 puodelio sauso baltojo vyno
- 1 puodelio jautienos sultinio
- 1 skardinės (400 g) smulkintų pomidorų
- 2 v. š. pomidorų pastos
- 2 a. š. šviežių čiobrelių lapelių
- 1 laurų lapo
- 1/4 puodelio šviežių smulkiai sukapotų petražolių
- 1 citrinos žievelės (gremolatai – tradiciniam Lombardijos virtuvės pagardui)
- 2 skiltelių smulkiai sukapoto česnako (gremolatai)
Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.
Jautienos blauzdų gabalus pabarstykite druska ir pipirais, apvoliokite miltuose. Nuimkite jų perteklių.
Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Apkepkite jautienos blauzdas iš visų pusių, išimkite ir atidėkite. Toje pačioje keptuvėje apie 5 minutes pakepkite svogūną, morkas ir salierus, kol suminkštės. Pridėkite česnaką ir kepkite dar minutę.
Supilkite baltąjį vyną ir nugriebkite dugną – nuimkite visus prilipusius gabalėlius.
Supilkite jautienos sultinį, smulkintus pomidorus, pomidorų pastą, įdėkite čiobrelius ir laurų lapą. Grąžinkite jautienos blauzdas į keptuvę.
Užvirinkite, tada uždenkite ir perkelkite į orkaitę. Kepkite apie 2 valandas arba kol mėsa taps minkšta.
Gremolatai sumaišykite petražoles, citrinos žievelę ir česnaką.
„Osso Buco“ patiekite su gremolata.