Valgyti rekomenduojama kelis kartus per savaitę
Negarsėjame kaip žuvies aistruolių tauta, tačiau tendencijos džiugina – žuvies lietuviai valgo vis daugiau, sako G. Kitovė. Anot jos, žuvies populiarumas stabiliai auga, šiemet jos nupirkta virš dešimtadaliu daugiau.
„Žuvies pardavimų augimą lemia ne tik didesnis gyventojų dėmesys sveikai gyvensenai ir mitybai, bet ir plati įvairovė. Pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ne tik tradicinis karpis ar populiarumo aukštumose karaliaujanti lašiša, bet ir upėtakiai, šamai. Taip pat vasarą dažniau dairomasi ir grilinti tinkamų žuvų, o šiemet pirkėjai dar labiau pamėgo ir jau sufasuotas, savitarnos šaldytuvuose siūlomas šviežias žuvis. Stengiamės, kad mūsų pirkėjai visada turėtų platų šviežios žuvies pasirinkimą už gerą kainą, todėl savo asortimento kokybe ir įvairove rūpinamės itin atidžiai. Džiugu, kad tą įvertina ir pirkėjai – šiemet jie prekybos tinklo žuvies ir jūros gėrybių skyrių pripažino esančiu aukščiausios kokybės šalyje, ir jam skirtas prestižinis QUDAL medalis“, – sako G. Kitovė.
Siekiant atliepti augantį pirkėjų poreikį kokybiškai žuviai, prekybos centras kiekvieną mėnesį pristato vis kitą jos rūšį, kuri tampa „Mėnesio laimikiu“. Tai būna arba tokia rūšis, kurios paprastai reguliariame asortimente nebūna, arba ji siūloma ypač gera kaina. Šio mėnesio žvaigždė – raudonoji menkė, plaukiojanti prie Australijos ir Naujosios Zelandijos krantų, kuri vertinama dėl liesos, bet drėgnos baltos mėsos ir subtilaus skonio.
„Raudonoji menkė savo pavadinimą pelnė dėl rausvo odos atspalvio. Tačiau praėjus 20–30 minučių po ištraukimo iš vandens, jis išblunka. Nors pavadinime yra žodis, iš tikrųjų šios menkės mėsa tikrai nėra raudona ar net rožinė – ji yra balta, drėgna ir malonaus, subtilaus skonio“, – sako Gintaras Bačkovas, mėsos technologas.
Žuvis – ne tik visaverčių baltymų, bet ir įvairių mineralų bei vitaminų šaltinis, todėl ją rekomenduojama valgyti bent kelis kartus per savaitę po 100–150 gramų, atkreipia dėmesį G. Bačkovas. Tokia žuvis kaip raudonoji menkė pasižymi puikia maistine verte: joje gausu baltymų, mažai sočiųjų riebalų. Taip pat joje yra B grupės vitaminų, fosforo ir seleno. Ši žuvis, kaip ir visos baltos žuvys, pasižymi dar ir tuo, kad turi mažai kalorijų: 100 gramų šios žuvies galime rasti vos 70 kalorijų.
Gudrybė, kad balta žuvis nesubyrėtų
Raudonoji menkė, kaip ir jos giminaitės – ypač universali žuvis. Ją galima virti, troškinti garuose, kepti keptuvėje, orkaitėje ar grilyje. Jos liesa mėsa tinkama populiariesiems „fish and chips“, žuvies pyragams, kotletams, kukuliukams ar troškiniams, pasakoja kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė. Raudonąją menkę verta rinktis ir salotoms, nes ji liesa ir greitai paruošiama.
Raudonoji menkė dera su grūdų, daržovių garnyrais, makaronais. Taip pat su citrusiniais vaisiais, kurie pagyvina baltos mėsos skonį.
„Kadangi raudonoji menkė turi ypač mažai kalorijų, ją ruošiant ne nuodėmė panaudoti ir daugiau riebalų turinčių produktų. Taip patiekalas bus sotesnis, turtingesnio skonio. Be to, taip pasirūpinsite, kad liesa balta mėsa išliktų sultinga ir minkšta“, – pataria G. Urbonavičiūtė.
Ji dalijasi ir metodu, kaip užtikrinti, kad minkšta, drėgna baltos žuvies mėsa ją apdorojant termiškai nesuirtų: „Šią problemą galima lengvai išspręsti žuvį nusausinant popieriniu rankšluosčiu, pabarstant druska ir prieš gaminant porą valandų paliekant šaldytuve. Šis procesas sutvirtins mėsą, ir ją paruošti bus dar lengviau“.
Kulinarijos technologė G. Urbonavičiūtė kviečia raudonąją menkę paruošti šiek tiek netradiciniu, bet ypač skaniu ir efektingai atrodančiu būdu: iškepti ją su įdaru ir šoninės juostelėmis.
Įdaryta raudonoji menkė, užklota šoninės juostelėmis
Reikės:
- 2 raudonųjų menkių (skrostų ir be galvos),
- kelių juostelių šoninės,
- ½ smulkinto svogūno,
- 2 puodelių sutrupintos pastovėjusios duonos arba džiūvėsėlių,
- 1 šaukšto čiobrelių,
- 1 šaukšto sviesto,
- druskos, pipirų.
Raudonąsias menkes nuplaukite, nuvalykite, tuomet nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir pabarstykite druska iš vidaus. Palikite porai valandų šaldytuve.
Paruoškite įdarą: sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su duonos trupiniais arba džiūvėsėliais, smulkintu svogūnu, įdėkite čiobrelių, pipirų, paskaninkite druska. Jeigu norite, su įdaru galite ir eksperimentuoti – pavyzdžiui, pagardinti su česnako milteliais, panaudoti kitų žolelių ar įdėti citrusinių vaisių riekelių.
Mišiniu įdarykite raudonąją menkę ir apvyniokite žuvį kepimo virvele arba prapjautą pilvą susekite dantų krapštukais, kad įdaras neišbyrėtų. Dėl tos pačios priežasties galvos ertmėje įdėkite nedidelį folijos rutuliuką.
Dėkite žuvį į riebalais pateptą skardą, aplink apdėkite mėgstamų daržovių, apšlakstytų aliejumi ir pabarstytų druska. Ant žuvies užklokite kelias plonas šoninės juosteles ir šaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Priklausomai nuo žuvies dydžio, kepkite 40–60 minučių.