Nuo 2018-ųjų maisto tinklaraštį „5 produktai“ kurianti R. Labžentė neslepia, kad idėja kurti receptus iš 5 produktų kilo norint išsiskirti iš kitų maisto tinklaraštininkų.
„Nesu patyrusi virtuvės šefė, nenaudoju profesionalios įrangos patiekalų nuotraukoms, vadinasi, belieka tik imtis kokio nors iššūkio. Buvo mintis pasirinkti pavadinimą „7 produktai“, bet nusprendžiau, kad „5 produktai“ skamba geriau, o ir iššūkis didesnis. Manau, man pavyko įrodyti, kad skanūs ir nesunkiai paruošiami patiekalai neprivalo būti brangūs ar turėti galybės ingredientų“, – sako R. Labžentė, šiuo metu turinti daugiau kaip 38,4 tūkst. sekėjų.
Tinklaraštyje moteris aktyviai dalijasi receptais, kuriems reikia ne daugiau kaip 5 ingredientų. Tiesa, į jų kiekį neįtraukiami prieskoniai, tad bandantys receptus namuose gali pasirinkti savo mėgstamus derinius arba naudoti tai, ką gamindama naudojo ir tinklaraštininkė.
„Gaminti tik iš 5 ingredientų jau darosi profesinė liga. Pastebėjau, kad ilgesnių receptų net nebeskaitau. Žinoma, įprastomis dienomis ingredientų neskaičiuoju ir gaminu tiesiog iš to, ką turiu ar ko norisi. Tačiau vis dažniau pasitaiko atvejų, kai pagalvoju, jog norėčiau vieno ar kito patiekalo iš savo pačios paskyros, ir tada jau einu ieškoti recepto su tiksliais ingredientų kiekiais. Labai patogu turėti virtualią savo receptų knygą“, – sako R. Labžentė.
Sulčių ledus siūlo gardinti uogomis
Naminiai valgomieji ledai taip pat puikiai tinka į receptų iš 5 produktų kategoriją – galima šaldyti plaktą grietinėlę, pasaldintą kondensuotu pienu, trintus bananus su pienu ir įvairiais priedais. Šįkart „5 produktų“ autorė siūlo išbandyti naminius sulčių ledus.
„Esu visiška apelsinų sulčių fanė, bet kai kalba pasisuka apie ledus, manau, svarbiausia pasirinkti ne tik mėgstamą skonį, bet ir natūralius produktus. Vasarą nesunkiai galime išsispausti sulčių iš norimų vaisių ar uogų, bet neturintiems laiko tikrai rekomenduoju nesukti galvos ir pasirinkti šimtaprocentines vaisių sultis iš pakelio“, – sako R. Labžentė.
Pasak jos, sulčių ledams galima naudoti ne tik sultis, bet ir smulkiai pjaustytas uogas bei vaisius – tokiu būdu išgaunami skirtingi skoniai bei tekstūros: „Tiek vienu, tiek kitu atveju sultyse bus gausu vitaminų ir natūralaus cukraus, tad ledų nebūtina papildomai saldinti, nebent naudojamos rūgštesnių uogų sultys.“
Sulčių ledus galima šaldyti specialiose ledų formelėse, jų neturint puikiai tinka ir keksiukų formelės. Svarbiausia – nepamiršti pagaliukų ledams, kad būtų patogiau juos skanauti.
„Vaisių sultys yra gana universalus maisto produktas – jomis galima malšinti troškulį, skanauti kaip desertą, o vasarą – pasigaminti sulčių ledų. Šaldomos vaisių sultys nepraranda maistinių medžiagų ir vitaminų, tad kaip vasarą dažnas užsišaldo šviežių uogų, tą patį galima daryti ir su sultimis. Juo labiau, kad sulčių ledai yra puikus ir maistingas desertas“, – komentuoja didžiausios šalyje sulčių, nektarų ir vaisių gėrimų gamintojos „Eckes-Granini Baltic“ vadovas Marius Gudauskas.
Sulčių ledams tinka įvairių vaisių bei uogų sultys: apelsinų, ananasų, obuolių.
Sultys – ne tik desertams
Vaisių sultys nebūtinai tinkamos tik desertams ar ledams gaminti – jas galima įtraukti ir į mėsos patiekalų receptus, atkreipia dėmesį tinklaraščio „5 produktai“ autorė.
„Vaisių sultys tikrai tinkamos ne tik atsigaivinimui, bet ir maistui gaminti. Pavyzdžiui, gaminant Azijos įkvėptus patiekalus, kai norisi suteikti egzotiško skonio, labai tinka ananasų arba apelsinų sultys. Tarp tokių receptų – apelsininė arba ananasinė vištiena, sultis galima naudoti ir įvairiems padažams gardinti“, – sako R. Labžentė.
Pateikiame kelis sulčių ledų receptus.
Sulčių ledai su šilauogėmis
5–6 ledų porcijoms reikės:
- 1 – 1,5 stiklinės mėgstamų sulčių;
- 200 g šilauogių ar kitų mėgstamų uogų ar vaisių gabaliukų.
Šilauoges ar kitas uogas sutrinkite kartu su sultimis iki vientisos masės.
Viską atsargiai supilkite į ledų formeles. Galima įberti ir nesmulkintų uogų. Sudėkite ledus į šaldiklį ir palikite per naktį, kol sustings.
Obuolių sulčių ledai su vaisių gabaliukais
5–6 ledų porcijoms reikės:
- 1 – 1,5 stiklinės obuolių sulčių;
- Mėgstamų vaisių ar uogų gabaliukų.
Supjaustytus vaisius ar uogas išdėliojame į ledų formeles. Atsargiai supilame obuolių sultis. Sudėkite ledus į šaldiklį ir palikite per naktį, kol sustings.