Pagal tradiciją graikiškos salotos patiekiamos su šviežia pitos duonele, taip pat siūloma įvairių užtepėlių, alyvuogių.
Dėl geografinės padėties Kipras gali pasigirti jį supančių šalių virtuvių mišiniu.
Pasisavinę kulinarines paslaptis iš graikų, venecijiečių, turkų, kazokų, arabų virtuvių kipriečiai sukūrė savas kulinarines tradicijas.
Kipro pita
Reikės:
- 500 g miltų;
- 1 a. š. (5 g) sausų mielių;
- 1/2 puodelio (100 ml) šilto vandens;
- 1/2 puodelio (100 ml) šilto pieno;
- 1/2 a. š. cukraus;
- 1/2 a. š. druskos;
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
Į dubenį suberkite cukrų, mieles, supilkite vandenį ir švelniai išmaišykite. Uždenkite dubenį audiniu ir palikite 5 min., kol susidarys burbuliukai.
Lėtai supilkite miltus, druską, šiltą pieną ir alyvuogių aliejų. Tešla turi būti minkšta ir kiek drėgna, bet nelipni. Jei atrodo per lipni, įberkite dar šiek tiek miltų.
Darbastalį pabarstykite miltais ir kelias minutes švelniai minkykite tešlą. Patepkite dubenį alyvuogių aliejumi ir įdėkite išminkytą tešlą. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite bent 1 valandai. Tešla padidės beveik dvigubai.
Tešlą padalinkite į 8 maždaug vienodo dydžio rutuliukus. Dar kartą darbastalį pabarstykite miltais ir iškočiokite rutuliukus į ovalią arba apvalią formą, kad būtų maždaug 0,7 cm storio.
Įkaitinkite nesvylančią keptuvę ant vidutinės ugnies ir padėkite paplotį. Jis turėtų pradėti pūstis po 1–2 minučių, tada apverskite. Svarbu kelis kartus apversti paplotį, kad jis pūstųsi, o garai iškeptų tešlą iš vidaus. Vienos pitos kepimas turėtų trukti apie 4 minutes.