Juose gausu kaulams naudingo kalcio, daug beta karoteno ir kalio. Flavonoidai, nudažantys kopūstus raudonai, naudingi sergantiesiems širdies ligomis.
Gaminimo trukmė – 30 min.
Raudonieji kopūstai su paukštienos kumpeliais
4 porcijoms reikės:
- 500 g raudonojo kopūsto;
- 1 (150 g) raudonojo svogūno;
- 4 vištos kumpelių be odos;
- 1 didelio rūgštaus obuolio, supjaustyto skiltelėmis;
- saujos džiovintų obuolių;
- 150 ml raudonojo vyno ar natūralių obuolių sulčių;
- 1 v. š. sviesto;
- 100 g džiovintų slyvų;
- 100 ml balzaminio acto be cukraus.
Kumpeliams marinuoti reikės:
- 1 a. š. grūdėtųjų garstyčių;
- 1 v. š. klevų sirupo;
- 0,5 a. š. džiovintų rozmarinų;
- 4 skiltelių česnako.
Prieskoniai:
- 1 a. š. pankolių sėklų, sugrūstų grūstuvėje (nebūtinai);
- 3 lazdelių cinamono;
- 2 laurų lapų;
- 1 saujelės kapotų petražolių;
- druskos pagal skonį.
Gaminimas:
Paruoškite marinatą paukštienai: sukapokite česnakus, sumaišykite juos su klevų sirupu, garstyčiomis ir rozmarinais. Mišiniu įtrinkite paukštieną ir palikite kelioms valandoms.
Puode išlydykite sviestą, suberkite grūstus pankolius ir pipirus, sudėkite cinamono lazdeles ir suberkite griežinėliais pjaustytus svogūnus. Ant svogūnų dėkite paukštieną ir apkepkite po 2 min. kiekvieną pusę.
Ant paukštienos dėkite šiaudeliais pjaustytus kopūstus, supilkite balzaminį actą, uždenkite dangčiu ir troškinkite 5 min. ant vidutinės kaitros. Jei trūks skysčio, įpilkite truputį vandens (apie 50 ml).
Supilkite vyną ir virkite atidengę dangtį 3 min., nes turi išgaruoti alkoholis. Suberkite supjaustytus obuolius, džiovintas slyvas, įdėkite laurų lapus, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant silpnos kaitros 20 min.
Patiekdami pabarstykite smulkintomis žolelėmis.
Pastaba: jei gaminsite su paukštienos krūtinėle, pakaks troškinti 15 min.