Be reikalo – maisto gamybos žinovai atskleidžia, kad iš jų galima pasigaminti net kelis netikėtus patiekalus. Neišlaidausite ir nustebinsite kitus.
Kaip išsirinkti morkas ir kaip jas laikyti
„Traškios, saldžios morkos yra tos daržovės, kurių galima įsigyti ištisus metus, todėl jos itin populiarios visais metų laikais. Matome, kad paprastai lietuviai renkasi mūsų šalies ūkininkų užaugintas morkas, kurios pasižymi šviežumu ir gera kaina. Taip pat paklausios būna traškios mažos morkytės, kurias kaip užkandį mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji“, – pastebi V. Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Morkos mėgstamos ir dėl skonio, ir dėl kainos, mat yra vienos pigiausių daržo gėrybių
Renkantis morkas parduotuvėje, „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pataria įvertinus kelis kriterijus. Šios daržovės turi būti tvirtos, su lygia odele, šviesios spalvos. Venkite sutrūkinėjusių ar minkštų morkų arba tų, kurios yra žalios prie viršūnėlės. Jas saugu valgyti, tačiau tokio morkos bus mažiau saldžios. Pačios saldžiausios bus traškios fasuotos morkytės.
Kad morkos ilgiau išlaikytų traškumą, o jų neužpultų puvėsis, grįžus namo nenumeskite jų bet kur, primena J. Sabaitienė. Idealiausia vieta joms yra rūsys, tačiau jeigu jo neturite – rinkitės šaldytuvą. Įsigijus fasuotų morkų, jas galite palikti tame pačiame maišelyje ir dėti į daržovių stalčių. Vėsi, tamsi vieta ir pakankama ventiliacija padės išlaikyti traškią jų tekstūrą.
Sutaupysit pinigų – tarkiai tiks įvairiems patiekalams
Sveika morkas ne tik valgyti, bet ir gerti jų sultis. Tačiau po spaudimo likusius morkų tarkius dažnas net nesusimąstydamas išmeta. Sunaudoti visą daržovę yra prasminga ne tik dėl piniginės – mažiau švaistyti maistą lietuvius skatina ir augantis sąmoningumas. „Zero waste“ judėjimas, kai stengiamasi iki minimumo sumažinti atliekas, pritraukia vis daugiau šalininkų.
„Morkų tarkiai tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nebepanaudojami, – įsitikinusi „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė. – Iš jų galima pasigaminti kotletukų, įdarą vegetariškiems mėsainiams. Tarkiai taip pat gali tarnauti kaip tirštiklis trintoje sriuboje. Juos panaudoti galima ir gaminant kokteilį, jie derės kepiniuose ar koldūnų, suktinukų įdaruose. Galima sumaišyti su jogurtu, pridėti prieskonių, žalumynų – ir turėsite lengvą užtepėlę sumuštiniams.“
Dar nebandžiusiems kulinariniuose eksperimentuose panaudoti morkų tarkių G. Urbonavičiūtė siūlo tris paprastus ir nebrangius receptus – pavyks kiekvienam.
Užkandžiui: morkų krekeriai su sėklomis
Reikės:
- apie 130 g morkų tarkių,
- 1,5 šaukšto maltų linų sėmenų,
- 1,5 šaukšto saulėgrąžų sėklų,
- 2 šaukštų sezamų,
- 1 šaukštelio ciberžolių miltelių,
- 2,5 šaukšto citrinos sulčių,
- 1,5 šaukšto sėmenų aliejaus,
- šiek tiek daigintų sėklų (nebūtina).
Kaip gaminti
1. Morkų tarkius sudėkite į dubenį, suberkite linų sėmenis, saulėgrąžas, sezamus, ciberžoles, citrinų sultis, sėmenų aliejų, daigintas sėklas ir išmaišykite.
2. Tešlą iškočiokite iki maždaug 2–3 mm storio. Sausainių formelėmis arba peiliu supjaustykite norimo dydžio krekeriais.
3. Krekerius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Nereikia palikti didelių tarpų, nes kepdami jie neišsiplečia.
4. Kepkite 2–3 valandas 80 laipsnių temperatūroje. Jeigu skubate – 20 min. 180 laipsnių temperatūroje. Jie bus iškepę, kai bus gerai išdžiūvę.
5. Patiekite su mėgstamu padažu – pavyzdžiui, jogurto ir česnakų ar gvakamole.
Pietums: pikantiški sūrio ir morkų tarkių kotletukai
Reikės:
- 180 g morkų tarkių,
- 100 g viso grūdo miltų,
- 4 kiaušinių,
- 100 g tarkuoto kietojo sūrio,
- šlakelio alyvuogių aliejaus,
- druskos, pipirų.
Jeigu norite, galite įdėti ir smulkinto kumpio ar keptos vištos.
Kaip gaminti
1. Dubenyje sumaišykite morkų tarkius, kietąjį sūrį, miltus, kiaušinius, šiek tiek druskos ir pipirų, kol gausite minkštą ir vientisą tešlą.
2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Drėgnomis rankomis suformuokite nedidelius kotletukus ir dėkite į keptuvę. Tešla gali pasirodyti kiek minkštoka, tačiau iškepę kotletukai įgaus puikią tekstūrą.
3. Uždenkite keptuvę dangčiu ir palaukite kelias minutes, kol kotletukų apačia gražiai paruduos (ir jie šiek tiek sutvirtės). Tik tada apverskite juos mentele.
4. Kitą pusę kepkite šiek tiek trumpiau, ji paprastai greičiau paruduoja.
5. Patiekite karštus su šviežiomis salotomis.
Desertui: drėgnas morkų pyragas
Reikės:
- 280 g kvietinių miltų,
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
- pusės šaukštelio valgomosios sodos,
- 100 g cukraus,
- 1 šaukšto cinamono,
- muskato riešuto,
- šiek tiek vanilės ekstrakto,
- 150 ml sojų gėrimo arba pieno,
- 20 ml romo (galite nedėti),
- 60 ml aliejaus,
- 350 g morkų tarkių.
Glaistui:
- 200 g šviežio tepamo sūrio,
- 50 g miltelinio cukraus,
- saujos smulkintų graikinių riešutų.
Kaip gaminti
1. Dubenyje elektriniu plakikliu suplakite sūrį su milteliniu cukrumi. Palikite vėsioje vietoje.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių temperatūros.
3. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, cukrų, cinamoną ir muskatą. Kitame inde sumaišykite pieną, aliejų, morkų tarkius, romą ir vanilės ekstraktą. Supilkite į sausus ingredientus ir atsargiai išmaišykite.
4. Supilkite tešlą į formą ir kepkite apie 1 valandą. Kai įkištą dantų krapštuką ištrauksite sausą, pyragas bus iškepęs.
5. Leiskite pyragui visiškai atvėsti, tuomet aptepkite glajumi ir pabarstykite riešutais.