Rekomenduojama užkandžio porcija nesportuojančiai moteriai – 250 g (157 kcal).
Galima ir daugiau, jei norite priaugti svorio ar sportuojate. Tuomet trešnes valgykite per 30 minučių po sporto. Jos padės atgauti jėgas. Vaikai irgi gali valgyti didesnius kiekius.
Trešnių porcijoje (250 g) yra:
- 18 mg vitamino C (apie 25 proc. rekomenduojamos paros normos), kuris būtinas imuninei sistemai ir gražiai odai;
- 555 mg kalio (apie 15 proc. rekomenduojamos paros normos), kuris būtinas raumenims, nervų sistemai ir kraujospūdžiui reguliuoti;
- daug antioksidantų beta karotenų ir polifenolių (antocianinų, flavonoidų ir katechinų), kurie mažina uždegiminius procesus ir padeda apsisaugoti nuo lėtinių bei ūminių ligų bei senėjimo.
Šios uogos gali padėti ir geresniam miegui. Trešnėse yra melatonino – medžiagos, padedančios reguliuoti miego ir pabudimo ciklą.
Ledai su trešnėmis
Nors trešnes skanu ir sveika ragauti vienas, galite pasigaminti ir gaivinantį desertą – naminius varškės ledus su uogomis. Vos keli ingredientai, ir turėsite kuo pasmaližiauti karštą vasaros dieną.
Reikės:
- 180 g varškės (9 proc. riebumo)
- 2 v. š. graikiško jogurto
- 1 a. š. medaus
- 100 g trešnių be kauliukų (jų kiekį galite didinti ar mažinti pagal norą)
Visas sudėtines dalis sutriname smulkintuvu. Įmaišome smulkintas trešnes (tinka ir sutrinti).
Gautą masę supilstome į norimas formeles ir dedame į šaldiklį.
Jei ledų gaminti nesinori, sutrinkite varškę. Jos nereikia papildomai saldinti, pakaks apibarstyti pjaustytomis trešnėmis ar užpilti trintomis uogomis.