Palėvenės vienuolyno ansamblį tyrinėjantys archeologai ir istorikai sutaria, kad be sotaus maisto negalėjo būti nuoširdžios maldos. Nors dvasininkų luomą varžė daug apribojimų, nuo pagundos persivalgyti ir vienuoliams būdavo sunku susilaikyti.
Keptas karosas iš Lėvens upės, žuvienė, mėsos ir daržovių troškinys moliniame inde, ant kurio susiraičiusi duonos pluta, vienuolyno sausainiai, kurių nepuola pelėsis, vaistažolių arbata – šių patiekalų receptus yra atgaivinusi bendruomenės „Palėvenys“ pirmininkė Laimutė Juknevičienė.
Palėvenė vis dažniau sulaukia turistų, kurie domisi Kupiškio krašto istorija. Rekonstruoto vienuolyno svirne yra sutvarkyta salė ir rūsiai, kuriuose galima susipažinti su šio ansamblio istorija, vienuolių valgiaraščiu.
Yra įvairių edukacinių ir degustacinių programų, pavyzdžiui, „Strazdelio pietūs“, kai galima paskanauti švilpikų, blynelių, varškėčių arba „Piemenėlio sapno“ – tai aukštaitiški blynai su bulvių košės dažiniu ir spirgais, mėsos ir daržovių troškinio su užkepta tešla.
Palėvenėje gyvenanti L.Juknevičienė prisipažino, kad didžiausias džiaugsmas būna, kai apsilankę buvusiame vienuolyne svečiai skanauja valgių, pagamintų pagal senuosius receptus, ir lieka nustebę.
Kai kurie patiekalai yra išskirtiniai, pavyzdžiui, virtiniai, kurių įdarui naudojama silkė ir burokėliai. Šis patiekalas tarmiškai vadinamas „virtieniais“.
Dalijamės senovinių virtinių su silke ir burokėliais receptu – išbandykite ir jūs.
Virtiniai su burokėlių ir silkės įdaru
Tešlai reikės:
- 1 kiaušinio
- 350 g miltų
- druskos
Įdarui reikės:
- 200 g virtų burokėlių
- 50 g silkių filė
- 1 svogūno
- pipirų
Paruoškite miltinę tešlą kaip virtiniams. Užvirkite vandenį, šiek tiek atvėsinkite ir įpilkite į dubenį su miltais, įplakite kiaušinį, užmaišykite tešlą, leiskite jai šiek tiek subręsti.
Paruoškite įdarą: virtus burokėlius nulupkite, supjaustykite kubeliais, apkepkite su aliejumi ir smulkintais svogūnais. Į burokėlių troškinį įdėkite pjaustytos silkės, pipirų, įdarą gerai išmaišykite.
Iškočiokite tešlą plonai, formuokite virtinius, į tešlos apskritimo vidurį įdėkite įdaro, o kraštus gerai užspauskite.
Dėkite virtinius į verdantį vandenį, įberkite druskos, virkite apie 15 minučių. Kad išgriebti iš puodo virtiniai nesuliptų, įdėkite gabalėlį sviesto. Prie virtinių tiks grietinė.