Šiuo pagardu apkloju keptą žuvį arba marinuotos silkės gabaliukus, tačiau ne kartą, pašildžiusi jį keptuvėje, naudojau ir kaip garnyrą keptai mėsai.
Kadangi sudėtyje yra nemažai konservantų, pagardas, laikomas stiklainyje ar maisto dėžutėje, šaldytuve išlaiko skonines savybes net tris mėnesius, tad kartais gaminu ir dvigubą porciją.
Vienoje keptuvėje patogiai pagaminu pagardą iš:
- 0,5 kg morkų
- 0,5 kg svogūnų
- 50 ml kepimui tinkančio aliejaus
- 5 šaukštų mėgstamo kečupo (arba 3 šaukštų pomidorų pastos, atskiestos 3 šaukštais vandens)
- 1 šaukštelio druskos
- 0,5 šaukštelio maltos paprikos
- 0,5 šaukštelio sausos adžikos (galima keisti harisa ar kitais aitrumo turinčiais prieskoniais)
- 250 ml vandens
- maltų juodųjų pipirų
Gamindama naudojuosi virtuviniu kombainu, tačiau viską galima atlikti tiesiog tarka ir peiliu.
Svogūnus supjaustau griežinėliais, morkas sutarkuoju stambiais šiaudeliais. Kuo stambiau, tuo geriau – gardu, kai morkos lieka truputį traškančios.
Keptuvėje įkaitinu aliejų, beriu daržoves ir, vis pamaišydama, kepu, kol jos pradeda keisti spalvą, kepti iki auksinio atspalvio nereikia.
Dengiu dangtį, sumažinu kaitrą ir palieku 5–7 minutėms lėtai troškintis.
Tuo metu į patogų indą supilu vandenį, į jį beriu druską, prieskonius ir kečupą arba skiestą pastą, maišau, kol ištirpsta druska ir įsimaišo pomidorų padažas.
Skystį supilu ant daržovių keptuvėje ir maišau, kol viskas tampa vienalyte mase. Lukteliu, kol užkais, dengiu dangtį, išjungiu kaitrą ir palieku visiškai atvėsti. Sudedu į patogų indą ir iki naudojimo laikau šaldytuve.