„Nesididžiuoju tuo, bet smagu prisiminti! Dar ir dabar jaučiu užpilamų makaronų skonį! O su maistu susidraugavome, kai teko keisti mitybos įpročius, – tuo metu gyvendama Londone vieną dieną pamačiau, kad angliškas maistas labai pakeitė mano kūną, ir nusprendžiau, jog nebenoriu taip atrodyti.
Teko pradėti nuo pradžių, skaityti etiketes, valgyti daržoves ir susigaudyti, ką su kuo derinti, kad patiekalas išeitų skanus“, – pasakojo anglų filologijos studijas baigusi Aušra.
„Po angliškos virtuvės, kuri mano kūno nepagražino, padariau drastišką pokytį savo mityboje. Nuo visiškos netvarkos greitai šokau į sveiko maisto pasaulį.
Dietos – ne man, nes maistas yra vienas didžiausių gyvenimo malonumų, tai kam jo atsisakyti? Su laiku ir patirtimi išmokau reguliuoti svorį be dietų, valgydama viską, ko norisi“, – pasakojo Aušra „Savaitgaliui“. Daugiau apie ją skaitykite čia.
Su skaitytojais A. Petronienė pasidalijo keliais receptais. Jautienos kukuliai švelniame padaže įtiks ir mažiems, ir dideliems, tad išbandykite receptą.
Jautienos kukuliai švelniame padaže
Kukuliams reikės:
- 500 g maltos jautienos
- 100 g rudųjų ryžių (nevirtų)
- 1 kiaušinio
- 1 svogūno
- 1 morkos
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus kepti
- 1 a. š. druskos
- 1/2 a. š. juodųjų pipirų
- 1 v. š. smulkintų krapų
Padažui reikės:
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus
- 3 česnako skiltelių
- 400 g trintų konservuotų pomidorų (naudoju itališkuosius „Mutti“)
- 250 ml vištienos sultinio
- 4 v. š. riebios grietinės
- 1/2 a. š. malto kardamono
- 1/2 a. š. malto muskato
- po žiupsnį juodųjų pipirų, aitriųjų paprikų dribsnių, druskos (pagal skonį)
Patiekti reikės:
- smulkintų petražolių
- tarkuoto kietojo sūrio
Jautienos kukuliai švelniame pomidorų padaže
Išvirkite ryžius. Svogūną smulkiai supjaustykite, morką sutarkuokite ir kepinkite keptuvėje su įkaitintu alyvuogių aliejumi apie 10 minučių arba kol daržovės suminkštės. Dėkite į dubenį su ryžiais, malta jautiena, kiaušiniu, druska, pipirais ir krapais. Išmaišykite, formuokite kukulius ir dėkite į kepimo indą – keptuvėje nereikia apkepti.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Suberkite smulkintą česnaką ir pakepinkite 30 sekundžių. Pilkite trintus pomidorus ir užvirkite. Tada pilkite sultinį, berkite prieskonius, išmaišykite ir vėl užvirkite. Kai užvirs, nukelkite keptuvę nuo ugnies ir įmaišykite grietinę.
Paruoštu padažu užpilkite kukulius. Kepimo indą uždenkite folija, dėkite į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 40 minučių, tada nuimkite foliją ir kepkite dar 10 minučių.
Patiekite kukulius apibėrę tarkuotu kietuoju sūriu ir smulkintomis petražolėmis. Valgykite su daržovių salotomis, bulvių koše arba makaronais. Makaronams tinka kukulių padažas.