Speltų miltus itin vertina sveikuoliai. Speltose esantys angliavandeniai vandenyje tirpsta greičiau, todėl žmogaus organizmas juos įsisavina geriau. Jie yra tinkami ir žmonėms, kurie netoleruoja įprastų kviečių glitimo, tiems, kurie laikosi dietos, rūpinasi sveikesne mityba. Virškinimo metu žarnyne neatsiranda pūtimo, sunkumo jausmas.
Kaip ir šis, su speltų miltais kepti pyragai nebūna itin purūs ir iškilę.
Pyragui papildomos drėgmės suteikia į tešlą įtarkuoti obuoliai.
Speltų miltų pyragas su apelsinais
Reikės:
- 3 nedidelių apelsinų, supjaustytų 0,5 cm storio griežinėliais
- 100 ml vandens
- anyžiaus žvaigždutės
- 100 g cukraus
- 125 g speltų miltų
- 1,5 a. š. kepimo miltelių
- 100 g kvietinių miltų
- 1/2 a. š. cinamono
- 225 minkšto sviesto
- 200 g rudojo cukraus
- 3 kiaušinių
- 1–2 nedidelių obuolių
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, ištepkite sviestu.
Į nedidelį puodą dėkite apelsinus, anyžių, 100 g cukraus, pilkite 100 ml vandens, pavirinkite keletą minučių. Atidėkite į šalį.
Sumaišykite speltų ir kvietinius miltus, kepimo miltelius ir cinamoną.
Minkštą sviestą ištrinkite su ruduoju cukrumi. Dėkite po vieną lengvai išplaktą kiaušinį, maišydami po truputį berkite miltų mišinį, įtarkuokite obuolius.
Apelsinų griežinėlius išdėliokite ant kepimo formos dugno, sirupą pasilikite – jo prireikės vėliau. Ant apelsinų sudėkite tešlą, išlyginkite ir dėkite kepti į orkaitę. Kepkite apie 45–55 minutes, nelygu kepinio storis. Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku.
Atvėsinkite pyragą kepimo formoje. Kai atvės, išverskite ant lėkštės, nuimkite kepimo popierių ir sulaistykite likusiu apelsinų sirupu.