Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pagal pardavimus bulvės – tikrų tikriausias rudens topas, o norint pirkėjams pasiūlyti šviežių lietuviškų bulvių glaudžiai bendradarbiaujama su vietos augintojais.
„Bulvės jau daugelį metų rikiuojasi populiariausių daržovių sąrašo viršuje. Pirmenybę pirkėjai teikia lietuviškoms bulvėms, taip pat auga susidomėjimas ir saldžiosiomis bulvėmis, kurios taip pat vis dažniau patenka į pirkėjų krepšelius“, – teigia V.Budrienė.
Mėgstamos visame pasaulyje
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad bulvės – ne tik Lietuvoje dievinama daržovė. Bene kiekviena šalis turi tradicinius arba itin pamėgtus bulvių patiekalus.
„Bulvė mėgstama ne tik Europoje, bet ir Pietų bei Šiaurės Amerikoje, Azijoje. Pavyzdžiui, Kanadoje itin populiarus patiekalas iš bulvių „poutine“ yra kiek patobulinta prancūziškų bulvyčių versija. Dažniausiai bulvytės patiekiamos apkeptos sūriu, mėsa, daržovėmis ir patiekiamos su tradiciniu padažu.
Dar vienas panašus patiekalas itin vertinamas Čilėje ir vadinamas „chorrillana“. Šioje šalyje keptos bulvės patiekiamus su kiaušiniu, keptomis dešrelėmis bei svogūnais.
O, pavyzdžiui, danai turi savo tradicinę bulvių košės versiją, kuri nuo lietuviškos skiriasi tuo, kad yra patiekiama su skrudinta šonine, svogūnais ir specialiu padažu“, – pasakoja J.Sabaitienė.
Italai itin didžiuojasi savo bulvių virtinukais – „gnocchi“, kurie patiekiami su įvairiausiais padažais, pradedant šoninės ir baigiant tradiciniu pomidorų ar įvairiausių sūrių.
O korėjiečiai turi savo bulvinio blyno versiją „gamja jeon“, kuris, skirtingai nei Rytų Europoje, yra patiekiamas ne su grietine, o su sojų ir acto padažu.
Indijoje populiarus veganiškas špinatų ir bulvių karis „saag aloo“, tradiciškai jis patiekiamas su ryžiais.
Bulviniai desertai ir kiti įdomūs faktai
Turbūt skamba neįtikėtinai, tačiau bulvės puikiai tinka ne tik įvairiausiems pikantišktiems, bet ir saldiems patiekalams, ypač šokoladiniams desertams gaminti. Tiesa, dažniausiai desertuose naudojamos ne tradicinės, bet lietuvių vis labiau mėgstamos saldžiosios bulvės.
„Daugelis daržovių, tarp jų ir saldžiosios bulvės, yra natūraliai saldaus skonio, todėl puikiai tinka ir desertams ruošti. Be to, su daržovėmis pagaminti desertai ne tik skanūs, bet ir palankesni tiems, kurie stengiasi valgyti sveikiau, tačiau itin mėgsta saldumynus. Desertams puikiai tinka ir moliūgai, avokadai, burokėliai, o saldžiosios bulvės puikiai dera su šokoladu, todėl jos dažnai naudojamos kepant šokoladainius“, – sako J.Sabaitienė.
Bulvės – ne tik puikus ingredientas ruošiant įvairiausius patiekalus, bet ir gaminant natūralias kosmetikos priemones ar netgi tvarkant namus. Pavyzdžiui, bulvių tarkiai, sumaišyti su vandeniu, yra naudojami kaip veido kaukė. Taip paruoštas bulves tereikia ant veido palaikyti pusvalandį. Po šios procedūros veido oda tampa skaistesnė ir labiau pridrėkinta.
Dar vienas netikėtas bulvių panaudojimo būdas – rūdims ar sidabrui valyti. Tereikia nulupti, per pusę perpjauti bulvę ir ja pašveisti nešvarius paviršius.
J.Sabaitienė dalijasi net penkiais netikėtais patiekalais iš bulvių, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose.
Bulvių virtinukai pomidorų padaže
Reikės:
- 600 g bulvių 'Vineta'
- 100 g miltų
- 1 kiaušinio
- 200 g slyvinių pomidorų
- 400 g konservuotų pomidorų
- 1 svogūno
- 3 skiltelių česnako
- 50 g šviežių špinatų lapų
- 1 a. š. džiovintų bazilikų
- 1 a. š. džiovintų čiobrelių
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio pipirų
- šlakelio alyvuogių aliejaus
Gaminame
Bulves išvirkite su lupenomis, nulupkite ir sugrūskite. Įmaišykite miltus, druską, pipirus, kiaušinį ir išminkykite tešlą (jei bus per minkšta, įdėkite daugiau miltų). Padalinkite tešlą į 3-4 dalis, iš kiekvieno gabalėlio suformuokite virvelę, supjaustykite ją 3-4 cm ilgio gabaliukais ir kiekvieną pakočiokite miltuotomis rankomis.
Virkite virtinukus pasūdytame vandenyje, kol jie iškils į paviršių.
Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir 3 minutes pakepinkite smulkintą svogūną bei česnakus. Sudėkite kubeliais supjaustytus pomidorus, konservuotus pomidorus, prieskonius, viską išmaišykite ir troškinkite 10 minučių. Sudėkite špinatus, virtinukus, patroškinkite dar 1-2 minutes ir patiekite.
Pakeliui į Šveicariją: bulvinis blynas su sūriu
Reikės:
- 1 kg bulvių 'Laura'
- 200 g fermentinio sūrio
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- 30 g sviesto
- 6 v. š. kastinio
- 1 a. š. džiovintų čiobrelių
- 1 a. š. džiovintų petražolių
- 1 a. š. Provanso žolelių
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio pipirų
Gaminame
Bulves nuplaukite ir trumpai, apie 5 minutes, apvirkite su lupenomis. Palikite visiškai atvėsti, nulupkite, sutarkuokite burokine tarka, pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite.
Didelėje keptuvėje įkaitinkite pusę nurodyto aliejaus ir sviesto, supilkite pusę tarkių ir tolygiai paskirstykite keptuvėje. Viršų apibarstykite tarkuotu sūriu, supilkite likusią bulvių masę ir kepkite apie 10 minučių, kol apačia sutvirtės.
Keptuvę uždenkite medine lentele ir greitu judesiu apverskite, kad blynas atsidurtų ant lentelės. Į keptuvę sudėkite likusį sviestą ir aliejų. Grąžinkite blyną į keptuvę ir kepkite antrą jo pusę dar 10 minučių.
Palaukite, kol blynas pravės, sėskite prie stalo ir dalinkitės su šeima, blyno gabalėlius gardindami kastiniu.
Bulvių salotos su naminiu pesto padažu
Reikės:
- 1 kg bulvių 'Soraya'
- 30 g šviežių bazilikų
- 45 g kedrinių pinijų
- 50 g kietojo sūrio
- 1 skiltelės česnako
- pusės citrinos žievelės (tarkuotos)
- 2 v. š. majonezo
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- žiupsnelio smulkios valgomosios jūros druskos
- žiupsnelio juodųjų pipirų
Gaminame
Bulves nuplaukite, perpjaukite pusiau ir virkite pasūdytame vandenyje apie 35 minutes – kol suminkštės. Į elektrinį trintuvą sudėkite bazilikų lapus, kedrines pinijas, sūrį, česnaką, druską bei pipirus, supilkite aliejų. Viską sutrinkite iki vientisos masės.
Išvirtas bulves nusausinkite ir apliekite pesto padažu, majonezu, apibarstykite tarkuota citrinos žievele bei juodaisiais pipirais. Jei norite, papildomai apibarstykite ir kedrinėmis pinijomis. Viską išmaišykite ir skanaukite!
Tradicinės keptos bulvės su krapais
Reikės:
- 6 bulvių 'Vineta'
- 10 ml alyvuogių aliejaus
- 1 v. š. džiovintų rozmarinų
- 1 v. š. džiovintų čiobrelių
- 1 v. š. petražolių
- 1 v. š. kmynų
- 5 g šviežių (arba šaldytų) krapų
- žiupsnelio druskos
Gaminame
Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite norimos formos gabalėliais (kubeliais, skiltelėmis, šiaudeliais). Supjaustytas bulves 20 minučių pamirkykite šaltame vandenyje, tuomet kruopščiai nusausinkite.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, išlydykite sviestą ir suberkite džiovintus prieskonius. Maišykite, kol pasklis žolelių kvapas, suberkite bulves ir vis pamaišydami kepkite, kol jos apskrus.
Paruoštas bulves pagardinkite žiupsneliu druskos, kmynais ir smulkintais krapais. Mėgaukitės su mėgstamu padažu ar patiekite kaip garnyrą prie mėsos.
Šokoladainis su saldžiosiomis bulvėmis (batatais)
Reikės:
- 2 vidutinio dydžio batatų
- 300 g riešutų sviesto
- 120 g grikių žiedų medaus
- 70 g kakavos miltelių
- 30 g juodojo šokolado
Gaminame
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Batatus nuplaukite, kiekvieno paviršių subadykite šakute ir 5-7 minutes pakaitinkite mikrobangų krosnelėje su joje pastatytu puodeliu vandens. Jei bulvės nesuminkštės, kaitinkite dar 5-10 minučių. Kai suminkštės, pašalinkite odelę ir sutrinkite minkštimą šakute.
Dubenyje sumaišykite riešutų sviestą su ištirpintu medumi. Įmaišykite trintus batatus ir kakavos miltelius. Suberkite šokolado gabalėlius ir dar kartą viską išmaišykite.
Paruoštą masę dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite šokoladainį įkaitintoje orkaitėje 3-40 minučių.
Iškart nevalgykite – leiskite šokoladainiui atvėsti ir sutvirtėti. Skanaus!